• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Czardasz ogłasza zamknięcie po ponad 50 latach

Alicja Olkowska
8 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie. Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.

Do historii wkrótce przejdzie kolejny trójmiejski lokal. Zakończenie działalności zapowiedziała właśnie mieszcząca się na PrzymorzuMapka słynna restauracja Czardasz z wieloletnią tradycją. "Z powodu stale rosnących kosztów z dniem 23.12.2022 r. zamykamy naszą restaurację na stałe. Dziękujemy Wam za te wszystkie lata" - czytamy na stronie obiektu założonego w 1971 roku.



Użytkownicy naszej aplikacji zostali już o tym powiadomieni
Pobierz aplikację: Android iPhone



Ostatnie miesiące nie są łaskawe dla branży gastronomicznej - co rusz zamyka się jakiś lokal. Teoretycznie zamknięcia nie są niczym nowym: już wcześniej zdarzało się, że restauracje np. zawieszały działalność na czas zimy, aby wiosną ponownie się otworzyć. Wciąż też powstają nowe miejscówki, o których regularnie piszemy w cyklu "Nowe lokale", a więc to nie do końca jest tak, że dzieje się tylko źle.

Nie znaczy to jednak, że fala zamknięć nie istnieje, a dowodem na to jest kolejna restauracja, która powiedziała pass.

- Kochani, święta Bożego Narodzenia już niedługo, więc przygotowaliśmy dla was ofertę garmażu na wynos. Niestety będzie to nasza ostatnia oferta. Chcieliśmy przekazać Wam smutną wiadomość. Z powodu stale rosnących kosztów z dniem 23.12.2022 r. zamykamy naszą restaurację na stałe. Dziękujemy Wam za te wszystkie lata - czytamy na Facebooku gdańskiej restauracji Czardasz.
  • Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.
  • Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.
  • Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.
  • Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.
Lokal, który od ponad 50 lat serwuje kuchnię węgierską i polską, od dłuższego czasu szukał na siebie pomysłu. Jednym z rozwiązań był m.in. udział w "Kuchennych rewolucjach" w 2015 roku. Magda Gessler rzeczywiście odmieniła restaurację i wróciła do jej węgierskich korzeni. O Czardaszu znowu było głośno i to nie tylko w Trójmieście.

Kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi Kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi
Wiadomość o zamknięciu zaskoczyła miłośników restauracji. Od razu posypały się komentarze, także w naszym Raporcie:

- Pamiętam, jak się tam chodziło z rodzicami co niedziela na obiad, żal. :(

- Może i pustki. Może i ceny zawyżone. Ale Czardasz to legenda, chyba dwa pokolenia karmiła. Trochę szkoda.

- W Gdańsku zamyka się Czardasz, restauracja działająca od ponad 50 lat, przetrwała komunizm, stan wojenny, pandemię, kryzysy (...). Ciężkie czasy dla dla Polski, smutne...

Nie brakowało też głosów czytelników, którzy nie byli zdziwieni takim obrotem sprawy. Według nich Czardasz faktycznie jest kulinarną legendą, ale od dawna się nie rozwijał i w porównaniu z innymi lokalami stał w miejscu. Jedno jednak trzeba mu oddać: takich miejsc na trójmiejskiej kulinarnej mapie jest coraz mniej, a na naszych oczach kończy się pewna epoka.

Miejsca

Opinie (325) ponad 50 zablokowanych

  • Czardasz (2)

    Miałam tam wesele ,sentyment pozostał

    • 3 1

    • szkoda ze juz po rozwodzie... (1)

      • 1 2

      • No tak ;)

        • 1 0

  • Szkoda (1)

    Za dzieciaka z rodzicami na obiady chodzilam, ja zapamietalam desery, a rodzice - golonke w piwie.. szkoda. Pis wykończy nas wszystkich, to dopiero początek.

    • 1 6

    • A nogi zdrowe bo z głową coś nie tak.

      • 0 0

  • Bardzo żal bo to kawał historii naszego osiedla My starzejemy się razem z Czardaszem wielką szkoda bo można by jeszcze raz zaprosić Panią Gessler wielką szkoda naszych ulubionych np placka węgierskiego czy biegacza a w ogóle smutno nam

    • 1 1

  • Zgrany temat.

    W 1984 roku byłem na weselu brata. Co mi utkwiło w pamięci, to fakt " zniknięcia"kilku butelek / jakże ciężko zdobytego w tamtych czasach /alkoholu.
    W 2016 kolejna impreza / jako organizator/ i wtedy rzucił się w oczy wystrój. Ohydne malunki, malowane na biało olejną stare stoły, na podłodze płytki made in PRL toalety- to paskudne kible.
    Rok 2022 -listopad - żadnych zmian ale..
    i tu zaskoczenie. Weselny jadłospis skromny ,ale niezwykle smaczny, a panie kelnerki /2/ w zupełności dały radę. Jeszcze co do samego lokalu. Absolutnie nie nadający się na imprezy typu wesele. Źle skomunikowany / dziwne ,że Sanepid przez 50 lat tego nie zauważył/- jednymi drzwiami z kuchni potrawy i do kuchni brudne naczynia - nie pojęte.Brak odpowiedniego oświetlenia sali itd itd.
    Podsumowując. Dzielnica się zestarzała
    wraz z mieszkańcami / chociaż domy odnowiono i wyremontowano/ czego nie można powiedzieć o lokalu. Nie ma zapotrzebowania na lokal o wykwintnym jedzeniu , ale na małe, jednoosobowe bistro z niedrogim piwkiem i przekąską typu kiełbasa z cebulką i bigosem rodem z PPL-u i o nazwie "PRL". / można nie robić dekoracji - ona już jest od lat./

    • 4 1

  • Gesslerowa

    No cóż. Przestaję chodzić do każdej z wcześniej odwiedzanych knajp, w których pojawiła się Gessler. Wtedy niestety potrawy stają się wg mnie mocno przeciętne, a ceny rosną. Niestety ale gdybyście zostawili potrawy sprzed wizyty tej pani i cen byście na tamten czas nie zmieniali, to dalej byłyby tam tłumy. A w konsekwencji ceny mogłyby wzrosnąć w mniejszym wymiarze i wtedy może dalej by to miejsce było rentowne.

    • 3 3

  • Czarownica tvnu rzuciła na nich klątwę jak wszędzie tam gdzie już była i lokale poniszczyla

    • 3 3

  • A mnie to nie dziwi

    Mieszkam blisko Czardasza i wcale nie dziwi mnie to że lokal upadł. Zabudowany jak bunkier ogródek, ceny jak i dania beż rewelacji, środek bez remontu więc kto ma robić tam wesela jak za starych dobrych czasów? Nie wspominając o tym że po wejściu do lokalu trzeba było wołać obsługę bo nikogo nie było na sali. Sami sobie na to zapracowali

    • 7 0

  • Karma wraca

    Kiedyś jako uczeń byłam od czarnej roboty, a nie uczono gotowania. Za 4 dni po 8h pracy płacili 110-120 zł . Wychodzi mniej niż 4 zł na godzinę. Totalny brak szacunku i wyzysk .

    • 6 1

  • Ceny gazu i prądu robią swoje.

    Wiele jeszcze w PL zbankrutuje

    • 2 0

  • "Dobra zmiana"

    Lokale, które przeżyły PRL, transformację w latach '89-'91, kryzysy po 1991 nie wytrzymują "dobrej zmiany" serwowanej przez Złodziejską Prawicę. Oczywiście swoje dołożyła ekonomia, ale jakoś mnie żyło się lepiej przed 2015, mimo że zarobki miałem podobne.

    • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane