• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Czardasz ogłasza zamknięcie po ponad 50 latach

Alicja Olkowska
8 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie. Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.

Do historii wkrótce przejdzie kolejny trójmiejski lokal. Zakończenie działalności zapowiedziała właśnie mieszcząca się na PrzymorzuMapka słynna restauracja Czardasz z wieloletnią tradycją. "Z powodu stale rosnących kosztów z dniem 23.12.2022 r. zamykamy naszą restaurację na stałe. Dziękujemy Wam za te wszystkie lata" - czytamy na stronie obiektu założonego w 1971 roku.



Użytkownicy naszej aplikacji zostali już o tym powiadomieni
Pobierz aplikację: Android iPhone



Ostatnie miesiące nie są łaskawe dla branży gastronomicznej - co rusz zamyka się jakiś lokal. Teoretycznie zamknięcia nie są niczym nowym: już wcześniej zdarzało się, że restauracje np. zawieszały działalność na czas zimy, aby wiosną ponownie się otworzyć. Wciąż też powstają nowe miejscówki, o których regularnie piszemy w cyklu "Nowe lokale", a więc to nie do końca jest tak, że dzieje się tylko źle.

Nie znaczy to jednak, że fala zamknięć nie istnieje, a dowodem na to jest kolejna restauracja, która powiedziała pass.

- Kochani, święta Bożego Narodzenia już niedługo, więc przygotowaliśmy dla was ofertę garmażu na wynos. Niestety będzie to nasza ostatnia oferta. Chcieliśmy przekazać Wam smutną wiadomość. Z powodu stale rosnących kosztów z dniem 23.12.2022 r. zamykamy naszą restaurację na stałe. Dziękujemy Wam za te wszystkie lata - czytamy na Facebooku gdańskiej restauracji Czardasz.
  • Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.
  • Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.
  • Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.
  • Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.
Lokal, który od ponad 50 lat serwuje kuchnię węgierską i polską, od dłuższego czasu szukał na siebie pomysłu. Jednym z rozwiązań był m.in. udział w "Kuchennych rewolucjach" w 2015 roku. Magda Gessler rzeczywiście odmieniła restaurację i wróciła do jej węgierskich korzeni. O Czardaszu znowu było głośno i to nie tylko w Trójmieście.

Kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi Kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi
Wiadomość o zamknięciu zaskoczyła miłośników restauracji. Od razu posypały się komentarze, także w naszym Raporcie:

- Pamiętam, jak się tam chodziło z rodzicami co niedziela na obiad, żal. :(

- Może i pustki. Może i ceny zawyżone. Ale Czardasz to legenda, chyba dwa pokolenia karmiła. Trochę szkoda.

- W Gdańsku zamyka się Czardasz, restauracja działająca od ponad 50 lat, przetrwała komunizm, stan wojenny, pandemię, kryzysy (...). Ciężkie czasy dla dla Polski, smutne...

Nie brakowało też głosów czytelników, którzy nie byli zdziwieni takim obrotem sprawy. Według nich Czardasz faktycznie jest kulinarną legendą, ale od dawna się nie rozwijał i w porównaniu z innymi lokalami stał w miejscu. Jedno jednak trzeba mu oddać: takich miejsc na trójmiejskiej kulinarnej mapie jest coraz mniej, a na naszych oczach kończy się pewna epoka.

Miejsca

Opinie (325) ponad 50 zablokowanych

  • A mnie to nie dziwi (1)

    Byłem 2 razy, krotko po Gesler i wówczas było średnio, ale się starali. Drugi raz we wrześniu i to był dramat. Sobota, godzina 18 czy 19, stolik zarezerwowany (nie miałem pojęcia ze to zbędne ) . Przychodzimy na czas w 3 pary i . Nikt nas nie zauważył, pomimo, ze byliśmy jedynymi gośćmi w lokalu. Po dłuższej chwili sami idziemy za bar, kelnerka przyjmuje zamówienie i po dłuższym czasie przynosi napoje. Na jedzenie czekaliśmy prawie godzinę, Dania przyniesione w przypadkowej kolejności, jedni kończą inni czekają. Ani w trakcie ani po jedzeniu nikt się nami nie interesuje. W ciągu 2 godzin do lokalu zajrzały jeszcze 2 pary, łącznie 3 stoliki zajęte a sala i ogródek to spora przestrzeń. Mogliśmy spokojnie wyjść nie płacąc, ale znów poszliśmy na zaplecze okazało się ze po drugiej stronie obsługiwali jeszcze jakieś urodziny. Żarło słabe, a obsługa poniżej krytyki. Nie ma czego żałować

    • 9 0

    • To u nich było normą.

      • 2 0

  • Niestety, ale nawet Kuchenne Rewolucje na dłuższą metę nie pomogły. I tak jestem zaskoczony, że dopiero teraz.

    Już 4 lata temu było tam średnio. Tak jednak będzie. Najpierw pandemia i lockdowny, potem inflacja spowodują, że przetrwają tylko najlepsi.

    • 4 0

  • Nawet po kuchennych rewolucjach było kiepsko

    Niestety, ale tak było.

    • 3 1

  • Sami sobie winni

    Kosmiczne marże i brak zwykłej polskiej dobrej kuchni

    • 3 1

  • tam bedzie bank

    • 0 1

  • tam szatniarz zarabial na fajkach i innych uzywkach

    • 1 1

  • (1)

    dobre miejsce na biedronke

    • 1 4

    • Na drogi sklep wciąż uważany za tani

      • 0 0

  • przy takim jedzeniu jakie serwowali nie ma co sie dziwic...

    • 2 1

  • A była historia o pewnym funkcjonariuszu...

    ... Który posteadal tam życie w czasach peerelu?

    • 1 1

  • Emerytura

    Po prostu chcą iść na emeryturę i wreszcie żyć, a nie tyrać do śmierci.
    Gastronomia to prawdziwa katorga.

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane