• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chleb jak złoto

Mariusz Kurzyk
28 września 2006 (artykuł sprzed 17 lat) 
Wciągu ostatnich tygodni ceny pieczywa podskoczyły o 40 groszy. To nie koniec podwyżek - ostrzegają piekarze

Chleb tak szybko i często zaczął drożeć, że klienci zaczęli narzekać - tłumaczy sprzedawczyni jednego ze sklepów w Gdyni. - Wczoraj kupowali bochenek za złotówkę, później podskoczył do 1,20, aż w końcu - 1,40. I wszystko w ciągu zaledwie trzech tygodni. W końcu wywiesiłyśmy duże kartki z cenami. Jednak dzięki temu chleb wcale nie potaniał.

Skąd taki wzrost cen? Bo taniej piec się nie da. Sami sprawdziliśmy - kwota, którą obecnie musimy zapłacić za bochenek nie jest zbyt wygórowana. Policzyliśmy, ile kosztowałoby nas upieczenie pięciu chlebów. Do własnej produkcji potrzebowalibyśmy 5 kg mąki pszennej razowej, wodę, kilka dekagramów drożdży, trochę soli i jajko. Tylko na wodę, drożdże i sól nie wydamy majątku. - Mąka jest w bardzo różnych cenach - mówi sprzedawczyni w sklepie spożywczym "Aleksandra". - Ostatnio podrożała, podobnie jak np. chleb. Kilogram kosztuje różnie - od 1,40 do 1,50 zł. Czyli przygotowując własny chleb za samą mąkę zapłacimy tyle samo, co za bochenek w sklepie! Czy warto? Na pewno nie ze względów oszczędnościowych.

Nieunikniona
Jak już potwierdziliśmy, na cenę chleba najbardziej wpływają koszty mąki. Tymczasem ostatnio nawet piekarzom trudno jest się połapać w jej cenie. - Nie wiem ile kosztuje, bo przez tydzień byłem poza Trójmiastem - przyznaje Piotr Gotowała, właściciel piekarni w Gdyni. - Jeśli za kilogram mąki zapłacimy około złotówki, to jak bochenek chleba może być tańszy? Podwyżka była nieunikniona. W sierpniu mąka podrożała o 48 proc. Co dostawa, to zmiana o kilka groszy.

Efekt suszy
Taka sytuacja niewątpliwie związana jest z suszą. I to nic, że zboża w spichlerzach jest mnóstwo. Niestety, nie można z niego skorzystać. Rezerwy uruchamia bowiem Bruksela i na razie nie zamierza tego zrobić. Tak więc, dopóki nie dostaniemy zastrzyku zboża z magazynów - możemy spodziewać się dalszych podwyżek.

Opinie (53) 5 zablokowanych

  • moim zdaniem to pazerne chłopki-kmiotki windują sztucznie cene zboża przetrzymując je i czekając na lepszą cene

    niby im wolno, ale może wtedy należy sie zastanowić czy warto im pomagać dopłatami ratami i s****ami

    jak widać prysł sojusz robotniczo chłopski:-)

    oni nam ceny zboża, a my im co innego, i tak w kółko macieju

    • 0 0

  • IGNORANCJA pseudo dziennikarzy poraża

    fragment:
    Policzyliśmy, ile kosztowałoby nas upieczenie pięciu chlebów. Do własnej produkcji potrzebowalibyśmy 5 kg mąki

    i jeszcze sugestia, że mąka kosztuje 1.50

    to obraz zdebilenia pismaków, którzy pojęcia nie mają o czym, piszą

    bochenek nie waży 1kg, nie dość z 1kg mąki wychodzi więcej chleba, do produkcji nie używa się mąki ze sklepu, tylko nieco grubszej (1000), ale nawet - ja kupuję mąkę za 0.60PLN, co diametralnie zmienia cenę - więc jedna rada

    zacznijcie myśleć głową nie inną częścią ciała pismaki!!!

    • 0 0

  • Co roku jest susza, co roku zdarzaja się powodzie ale oczywiście propaganda robi swoje i ceny mnąki idą w górę. Szkoda tylko, że rolnikom nikt więcej za zboże nie płaci.

    • 0 0

  • do RE

    tak właśnie nakręca sie koniunkturę.Media płaczą od paru miesięcy PODWYŻKI, PODWYŻKI i co poniektóre cwaniaki to własnie wykorzystują.Jak piszą że będą podwyżki to dajmy im te podwyżki, parę groszy przytulimy,najwyżej potem zejdziemy z cenami.Porządne piekarnie szanujące klienta nie zrobiły żadnych podwyżek od x czasu.a jeżeli ktoś żeruje na koniunkturze to po prostu trzeba przestać kupować jego produkt.Tym piekarniom juz dziekujemy.Konkurencja jest spora i na pewno wymusi odpowiednie działania, to nie jest podwyżka gazu czy energii gdzie jesteśmy skazani na jednego dostawcę.nie dajmy się

    • 0 0

  • moze ropa poszła w górę?

    chleb który składa się w większości z utrwalaczy

    • 0 0

  • wywiesiłyśmy duże kartki z cenami. Jednak dzięki temu chleb wcale nie potaniał.

    to moze lalke voodoo...

    • 0 0

  • winny -LEPER

    JEGO LUDZIE NIE ZALATWILI URUCHOMIENIA REZERW

    • 0 0

  • Co z tą mąką? chcialby napisaxc znajomy piekarz Donald Trus

    lepiej jesc rogale w takim razie .. lub skupic sie na
    zawartosci napek i robic ich mniej .

    jeden chleb to niejeden ser

    wiec mniejsze spozyciie wyrowna ceny spadna .

    A chleby sa drogie bo go marnowaliscie i obzarstwo wasze głodomory mowi Balcerowicz .

    - Trzeba schłodzic to spozycie ..
    - moze schłodz se chleb ty skamandrycie !

    jedem maki drugi chleba

    a co bylo ostatnio . na akcje polityczna Jarka W.

    poszlo tone od restauratorow .
    swinto piroga kto to pamienta jeszcze?

    • 0 0

  • Czy ktoś w ogóle rozumie

    co napisał "rogalien"?
    Łojezu, toż to strumień (nie)świadomości jakiś, bełkot po pijaku czy po dragach? ;)

    • 0 0

  • Chleb w gdańsku jest beznadziejny

    nie ma smaku, wyglądu a następnego dnia podczas krojenia kruszy się i sypie. jakies pseudo chleby na chemii. u mojej rodziny na południu sprzedają przepyszny chlebek na zakwasie naturalnym, który z upływem czasu lekko czerstwieje i jest jeszcze pyszniejszy. zawsze jak tam jedę to kupuje pięć pieczyw i trach do zamrażarki. jak zdobęde recepture to sam go zaczne na wybrzeżu wypiekać i puszcze z torbami tych pseudopiekarzy.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane