• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chleb jak złoto

Mariusz Kurzyk
28 września 2006 (artykuł sprzed 17 lat) 
Wciągu ostatnich tygodni ceny pieczywa podskoczyły o 40 groszy. To nie koniec podwyżek - ostrzegają piekarze

Chleb tak szybko i często zaczął drożeć, że klienci zaczęli narzekać - tłumaczy sprzedawczyni jednego ze sklepów w Gdyni. - Wczoraj kupowali bochenek za złotówkę, później podskoczył do 1,20, aż w końcu - 1,40. I wszystko w ciągu zaledwie trzech tygodni. W końcu wywiesiłyśmy duże kartki z cenami. Jednak dzięki temu chleb wcale nie potaniał.

Skąd taki wzrost cen? Bo taniej piec się nie da. Sami sprawdziliśmy - kwota, którą obecnie musimy zapłacić za bochenek nie jest zbyt wygórowana. Policzyliśmy, ile kosztowałoby nas upieczenie pięciu chlebów. Do własnej produkcji potrzebowalibyśmy 5 kg mąki pszennej razowej, wodę, kilka dekagramów drożdży, trochę soli i jajko. Tylko na wodę, drożdże i sól nie wydamy majątku. - Mąka jest w bardzo różnych cenach - mówi sprzedawczyni w sklepie spożywczym "Aleksandra". - Ostatnio podrożała, podobnie jak np. chleb. Kilogram kosztuje różnie - od 1,40 do 1,50 zł. Czyli przygotowując własny chleb za samą mąkę zapłacimy tyle samo, co za bochenek w sklepie! Czy warto? Na pewno nie ze względów oszczędnościowych.

Nieunikniona
Jak już potwierdziliśmy, na cenę chleba najbardziej wpływają koszty mąki. Tymczasem ostatnio nawet piekarzom trudno jest się połapać w jej cenie. - Nie wiem ile kosztuje, bo przez tydzień byłem poza Trójmiastem - przyznaje Piotr Gotowała, właściciel piekarni w Gdyni. - Jeśli za kilogram mąki zapłacimy około złotówki, to jak bochenek chleba może być tańszy? Podwyżka była nieunikniona. W sierpniu mąka podrożała o 48 proc. Co dostawa, to zmiana o kilka groszy.

Efekt suszy
Taka sytuacja niewątpliwie związana jest z suszą. I to nic, że zboża w spichlerzach jest mnóstwo. Niestety, nie można z niego skorzystać. Rezerwy uruchamia bowiem Bruksela i na razie nie zamierza tego zrobić. Tak więc, dopóki nie dostaniemy zastrzyku zboża z magazynów - możemy spodziewać się dalszych podwyżek.

Opinie (53) 5 zablokowanych

  • najlepiej rozumisz linka

    he eh mowil do was rogalien

    wspominajac o imprezie /www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.phtml?id_news=20688

    Na Pierogi wyborcze w duzej mierze skladala sie maka w duzej ilosci
    Co przy takim zwiekszonym braniu ;) tu oczko dla TYCH CO BIORA DRAGI

    ceny leca w góre skoro jest branie na chleb

    Branie to tez Ryb smakowanie .

    Jedzcie ryby
    to lososie w wyborczym sosie .

    Rogalianaie atakuja i rozmanazają pierogi by jesc kasze

    Wezmy wszystko to co nasze..

    • 0 0

  • Bolo

    może akurat do "Grosza" chleb dowozi jakiś dobry, mało znany piekarz bo większe firmy piekarnicze mają wbite w jakość bo ciężko im to kontrolować.

    kilka lat temu była afera jak jakaś pani znalazła w chlebie kupę. widać, że fantazja pracowników nie zna granic:)

    • 0 0

  • Krzasiu - a fe!

    No ale mogło się zdarzyć.
    Ja lubię taki chleb, który można zjeść na 2-gi albo 3-ci dzień.
    Natomiast najgorsze są chleby co kupione pachną aż ślinka leci i smakują jak nektar, a na drugi dzień - "glina", kwas, kruszą się że posmarować nie można.

    • 0 0

  • i to wielkie FEEEEEEEE!

    chciałem tylko tak niewinnie ukazać brak kontroli w piekarniach kolosach:)))

    • 0 0

  • Kasia De. tez nie wie czego chce

    Powaznie zaczucmy te durne dyskusje w kraju

    w ktorym sie tu dalismy wmanewrowac.

    Jakies para bagno o dziwnym odcieniu

    Nie sprzeciwiamy sie glupom i to wlasnie stanowi kłopot

    chleb powodem do rozwazań ??
    bardzo prosze ale tylko jako trennig

    • 0 0

  • rogalianie drogi

    co kierujesz ku sobie swe rogi, pamiętaj, że chleb jest wieczny, a rząd jak miecz obusieczny zadając cios zapomina, żę druga stroną sobie gardło podcina...

    • 0 0

  • Ja, gdy mogę, kupuję u Pellowskiego - chleb morski czy żytni z mąką są dobre jeszcze kilka dni po zakupie, w przeciwieństwie do większości chlebów "masowych", które nazajutrz są okropne.

    • 0 0

  • Krzasiu drogi

    K.R.Z. krzasiu@wp.pl

    zauwazam po prostu ,ze malo sprawnie i odwaznie umieszczane sa teksty .
    Pewnie naczelny " szlifuje " kadry przed uzyciem .

    No i co moze wkrotce pogadamy o soli czy jest znaczacym czynnikiem na podrozenie cen chleba ... Bulshit!

    • 0 0

  • pelowski to wlasnie masowka na gdansk

    • 0 0

  • BRUKSELA

    TO BANDA SCIEMNIACZY

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane