- 1 Będzie 500+ dla małżeństw ze stażem? (445 opinii)
- 2 Karne kupony za niewłaściwe parkowanie (153 opinie)
- 3 Szybko odzyskali skradzione auto (24 opinie)
- 4 "Bilet miejski" bez zniżek dla seniorów (176 opinii)
- 5 Tak wybuchł pożar w Nowym Porcie (277 opinii)
- 6 Wznowili drogi remont po pół roku przerwy (61 opinii)
Food hall w Hali Targowej. Znamy wstępne stawki najmu
Zapowiadany food hall w Hali Targowej w Gdańsku powstanie, ale przygotowanie dokumentacji opóźni start inwestycji od trzech do sześciu miesięcy, czyli prawdopodobnie do przełomu roku. Stawki najmu na poziomie kilkudziesięciu tysięcy złotych za boks nieco tłumaczą, dlaczego w takich miejscach jest drogo.
Nowym właścicielem obiektu będzie firma Apsys. To kapitał francuski, w Polsce od 1997 r. zaangażowany w rewitalizacje, renowacje i realizacje deweloperskie obiektów komercyjnych.
Transakcja zostanie sfinalizowana, jeśli inwestor uzyska wszystkie uzgodnienia i pozwolenie na budowę. Kilka miesięcy temu budżet tej inwestycji określany był na 141 mln zł.
![Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3662/150x100/3662437__c_566_0_2411_1688__kr.webp)
Umowa przedwstępna między Kupcami Dominikańskimi a spółką Hagap, należącą do grupy Apsys, została zawarta w marcu 2022 r. Konserwator wojewódzki po półtora roku uzgodnił projekt (poprzedni konserwator - Igor Strzok), więc w lutym 2024 r. został złożony wniosek o pozwolenie na budowę.
Nowa rzeczywistość dla kupców z Hali Targowej
Pod halą codziennie toczą się takie rozmowy, jak ta z poniedziałku, 3 czerwca.
- A gdzie się przenosicie ze swoim boksem?- My się nigdzie nie przenosimy. Mamy z mężem po prawie 70 lat, gdzie my tam będziemy zaczynać od nowa - odpowiada jedna sprzedawczyni drugiej.- To do kiedy tu w ogóle jesteście? - pyta na to klientka.- My nic nie wiemy. Tu się wszystko z dnia na dzień się zmienia. Teraz na jakieś pozwolenia czekają - odpowiada pani z warzywniaka.
Dodatkowa dokumentacja opóźnia sprzedaż i modernizację hali
Apsys to potwierdza: konieczność opracowania dodatkowej dokumentacji dotyczącej technicznych aspektów systemu grzewczo-chłodzącego to powód, dla którego przesunie się finalizacja transakcji z Kupcami Dominikańskimi.
Inwestor zaoferował kupcom dodatkową rekompensatę, a możliwość funkcjonowania hali w obecnym kształcie pozostaje wydłużona o kolejne kilka miesięcy.
![Widać stąd wieżę kościoła Mariackiego. Nowy punkt widokowy](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3731/150x100/3731911__c_0_0_756_529__kr.webp)
- Potrzeba wykonania pogłębionych badań i dodatkowej dokumentacji jest częsta przy pracach rewitalizacyjnych budynków zabytkowych - informuje Katarzyna Dziurnikowska - dyrektorka ds. inwestycji w Apsys Polska. - Mimo uzyskanego wcześniej pozwolenia konserwatorskiego musimy opracować dodatkową dokumentację. Według wcześniejszych ustaleń miała zostać dostarczona już na etapie prac wykonawczych.
Do ogrzewania i klimatyzacji w hali zostanie zastosowana ekologiczna pompa ciepła. To właśnie jej instalacja wymaga przeprowadzenia dodatkowych badań gruntu i wykonania odpowiedniej dokumentacji. Rozwiązanie to podniesie wydajność obiegu chłodniczego dla potrzeb klimatyzacji oraz pozwoli na wykorzystanie produkowanego ciepła m.in. do podgrzewania wody użytkowej i ogrzewania powietrza wewnątrz hali.
Hala będzie działać bez zmian co najmniej do końca lata
Dodatkowe opracowania są częścią dokumentacji składanej, aby uzyskać pozwolenie na budowę.
- Z uwagi na złożoność procesu oraz liczbę organów dokonujących akceptacji całość działań zmierzających do wydania pozwolenia na budowę może potrwać od 3 do 6 miesięcy. W tym czasie hala będzie funkcjonować jak do tej pory - informuje Apsys.
Nowe funkcje Hali Targowej: food hall i kultura
Inwestor planuje modernizację Hali Targowej i zmianę jej funkcji na gastronomiczną, handlową oraz kulturalną.
Pani z warzywniaka obok hali te zmiany nie do końca odczuje, bo zielony rynek z warzywami i owocami ma być zachowany. Zmiany są zaplanowane wewnątrz budynku: znikną boksy z parteru i antresoli.
Za to na poziomie -1 ma być zachowany handel regionalnymi produktami.
- Jest nam ogromnie przykro z powodu niedogodności, jakich doświadczają Kupcy Dominikańscy - dodaje Katarzyna Dziurnikowska. - Pozostajemy z nimi w dialogu, zwłaszcza odnośnie do zrekompensowania dłuższego czasu oczekiwania na zamknięcie transakcji.
Ceny najmu: 25-30 tys. za mały boks
Apsys pozostaje w dialogu także z przedsiębiorcami, którzy mogliby prowadzić bary i restauracje w hali.
- Inwestor sam się z nami skontaktował, aktywnie szukają najemców wśród firm, które prowadzą już taki biznes w innych miejscach. Mamy podpisaną warunkową umowę najmu. Jestem bardzo podekscytowany tym, że będę tam obecny, bo to jest cudowne miejsce, przepiękny budynek, doskonała lokalizacja, która ma ogromny potencjał, by stać się food hallem numer 1 w Trójmieście - opowiada przedstawiciel firmy, która będzie działać w hali.
Do myślenia dają stawki najmu, które oscylują w kwotach 25-30 tys. zł za kilkadziesiąt m kw. i są mocno uzależnione od tego, jak są prowadzone negocjacje.
- I proszę mi wierzyć, że to nie są najwyższe stawki za najem w food hallu w Polsce - podkreśla przedsiębiorca.
Zatem jeśli uważacie, że w food hallach jest drogo, to już wiecie dlaczego.
Miejsca
Opinie (447) 9 zablokowanych
-
2024-06-04 09:49
30000 zł za box :) nic dziwnego, że potem frytki za 25 zł sprzedają
- 2 0
-
2024-06-04 09:55
Kupcom Doinikańskim chyba złoto zaświeciło w oczy. (1)
Likwidacja polskiego małego biznesu. Najpierw gildia teraz hala. Dziwne ze miastu nie zależy na wygodzie mieszkańców tylko na zadowoleniu obcego kapitału.
- 3 0
-
2024-06-04 10:01
Dali im przecież szansę.
Po remoncie, który też był oprotestowany te sklepy dalej tam funkcjonują, ale chyba słaby zysk to przynosi, więc szukają na to innego pomysłu. Mają do tego prawo. Wyobrażam sobie, iż to miejsce nie przynosi zysku. No cóż tak to jest. Nawet gdybyśmy się zapłakali plastikowe torby z podłogi już się nie sprzedają. Czas na zmiany.
- 0 0
-
2024-06-04 10:01
tłuste rameny i burgery (1)
No jasne, tłuste burgery, rameny, kraftowe cuda na kiju po 100zł/sztuka. Tyłem do mieszkańców przodzem do millenialsów. :P tylko kasa kasa kasa rządzi włodarzami
- 2 1
-
2024-06-04 16:52
Weź się w łeb stuknij lepiej. Gdyby nie było zapotrzebowania nikt by nie inwestował w takie miejsca. Ludzie lubią dobrze zjeść i sama często jadam w foodhall jak jestem w różnych miejscach polski. Jakoś nie zbankrutowałam i nie czuję, żeby takie ceny drakońskie były.
- 0 0
-
2024-06-04 10:07
Po Banku jest wolny lokal
Musi powstać tam Lidl w centrum bo musi być zachowana proporcja 30 procent sklepy,30 procent teren zielony
- 0 1
-
2024-06-04 10:12
Drogo
Hala targowa rynek warzywny obok do tego SPP to drogie zakupy . Tam jest wszystko dużo droższe niż w sklepach osiedlowych i dlatego przestałem tam kupować .
- 2 2
-
2024-06-04 11:05
Mozna polaczyc nową funkcję
z dotychczasową. Nie musi to być tylko żarcie ale te możliwość zakupów różnych produktów, może związanych z restauracją, Gdańskiem, itd.
- 1 1
-
2024-06-04 11:33
Życzę powodzenia za takie koszta. 3miesiace może zarobią. A reszta w plecy.
- 3 0
-
2024-06-04 11:37
Niestety
Miasto krok po kroku traci swoją tożsamość i staje się miastem identycznym jak większość w Europie. Takie miejsca powinny być chronione przez miasto, ale niestety kasa i krótkowzroczność robią swoje...
- 5 0
-
2024-06-04 12:13
To ile hamburgerów trzeba sprzedać
żeby zarobić na najem?
- 3 1
-
2024-06-04 12:25
Jak jest drogo to nie kupuje się.
Niech splajtują
- 2 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.