• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Food hall w Hali Targowej. Znamy wstępne stawki najmu

Ewa Budnik
3 czerwca 2024, godz. 17:45 
Opinie (447)
Hala Targowa będzie food hallem z handlem regionalnymi produktami na poziomie -1. Jeśli nic się nie zmieni, pozwolenie na budowę (modernizację) zostanie wydane za maksymalnie pół roku. Hala Targowa będzie food hallem z handlem regionalnymi produktami na poziomie -1. Jeśli nic się nie zmieni, pozwolenie na budowę (modernizację) zostanie wydane za maksymalnie pół roku.

Zapowiadany food hall w Hali Targowej w GdańskuMapka powstanie, ale przygotowanie dokumentacji opóźni start inwestycji od trzech do sześciu miesięcy, czyli prawdopodobnie do przełomu roku. Stawki najmu na poziomie kilkudziesięciu tysięcy złotych za boks nieco tłumaczą, dlaczego w takich miejscach jest drogo.



Jak często korzystasz z food halli?

W lutym informowaliśmy, że gdańska Hala Targowa, należąca do spółki Kupcy Dominikańscy, zostanie sprzedana, a boksy ze stoiskami znikną i zastąpi je food hall.

Nowym właścicielem obiektu będzie firma Apsys. To kapitał francuski, w Polsce od 1997 r. zaangażowany w rewitalizacje, renowacje i realizacje deweloperskie obiektów komercyjnych.

Transakcja zostanie sfinalizowana, jeśli inwestor uzyska wszystkie uzgodnienia i pozwolenie na budowę. Kilka miesięcy temu budżet tej inwestycji określany był na 141 mln zł.

Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej

Umowa przedwstępna między Kupcami Dominikańskimi a spółką Hagap, należącą do grupy Apsys, została zawarta w marcu 2022 r. Konserwator wojewódzki po półtora roku uzgodnił projekt (poprzedni konserwator - Igor Strzok), więc w lutym 2024 r. został złożony wniosek o pozwolenie na budowę.



Nowa rzeczywistość dla kupców z Hali Targowej



Pod halą codziennie toczą się takie rozmowy, jak ta z poniedziałku, 3 czerwca.

- A gdzie się przenosicie ze swoim boksem?- My się nigdzie nie przenosimy. Mamy z mężem po prawie 70 lat, gdzie my tam będziemy zaczynać od nowa - odpowiada jedna sprzedawczyni drugiej.- To do kiedy tu w ogóle jesteście? - pyta na to klientka.- My nic nie wiemy. Tu się wszystko z dnia na dzień się zmienia. Teraz na jakieś pozwolenia czekają - odpowiada pani z warzywniaka.

Dodatkowa dokumentacja opóźnia sprzedaż i modernizację hali



Apsys to potwierdza: konieczność opracowania dodatkowej dokumentacji dotyczącej technicznych aspektów systemu grzewczo-chłodzącego to powód, dla którego przesunie się finalizacja transakcji z Kupcami Dominikańskimi.

Inwestor zaoferował kupcom dodatkową rekompensatę, a możliwość funkcjonowania hali w obecnym kształcie pozostaje wydłużona o kolejne kilka miesięcy.

Widać stąd wieżę kościoła Mariackiego. Nowy punkt widokowy Widać stąd wieżę kościoła Mariackiego. Nowy punkt widokowy

- Potrzeba wykonania pogłębionych badań i dodatkowej dokumentacji jest częsta przy pracach rewitalizacyjnych budynków zabytkowych - informuje Katarzyna Dziurnikowska - dyrektorka ds. inwestycji w Apsys Polska. - Mimo uzyskanego wcześniej pozwolenia konserwatorskiego musimy opracować dodatkową dokumentację. Według wcześniejszych ustaleń miała zostać dostarczona już na etapie prac wykonawczych.
Do ogrzewania i klimatyzacji w hali zostanie zastosowana ekologiczna pompa ciepła. To właśnie jej instalacja wymaga przeprowadzenia dodatkowych badań gruntu i wykonania odpowiedniej dokumentacji. Rozwiązanie to podniesie wydajność obiegu chłodniczego dla potrzeb klimatyzacji oraz pozwoli na wykorzystanie produkowanego ciepła m.in. do podgrzewania wody użytkowej i ogrzewania powietrza wewnątrz hali.

Hala będzie działać bez zmian co najmniej do końca lata



Dodatkowe opracowania są częścią dokumentacji składanej, aby uzyskać pozwolenie na budowę.

- Z uwagi na złożoność procesu oraz liczbę organów dokonujących akceptacji całość działań zmierzających do wydania pozwolenia na budowę może potrwać od 3 do 6 miesięcy. W tym czasie hala będzie funkcjonować jak do tej pory - informuje Apsys.


Nowe funkcje Hali Targowej: food hall i kultura



Inwestor planuje modernizację Hali Targowej i zmianę jej funkcji na gastronomiczną, handlową oraz kulturalną.

Pani z warzywniaka obok hali te zmiany nie do końca odczuje, bo zielony rynek z warzywami i owocami ma być zachowany. Zmiany są zaplanowane wewnątrz budynku: znikną boksy z parteru i antresoli.

Za to na poziomie -1 ma być zachowany handel regionalnymi produktami.

- Jest nam ogromnie przykro z powodu niedogodności, jakich doświadczają Kupcy Dominikańscy - dodaje Katarzyna Dziurnikowska. - Pozostajemy z nimi w dialogu, zwłaszcza odnośnie do zrekompensowania dłuższego czasu oczekiwania na zamknięcie transakcji.
  • Tak ma wyglądać wnętrze Hali Targowej po modernizacji.
  • Tak ma wyglądać wnętrze Hali Targowej po modernizacji.
  • Tak ma wyglądać wnętrze Hali Targowej po modernizacji.


Ceny najmu: 25-30 tys. za mały boks



Apsys pozostaje w dialogu także z przedsiębiorcami, którzy mogliby prowadzić bary i restauracje w hali.

- Inwestor sam się z nami skontaktował, aktywnie szukają najemców wśród firm, które prowadzą już taki biznes w innych miejscach. Mamy podpisaną warunkową umowę najmu. Jestem bardzo podekscytowany tym, że będę tam obecny, bo to jest cudowne miejsce, przepiękny budynek, doskonała lokalizacja, która ma ogromny potencjał, by stać się food hallem numer 1 w Trójmieście - opowiada przedstawiciel firmy, która będzie działać w hali.
Do myślenia dają stawki najmu, które oscylują w kwotach 25-30 tys. zł za kilkadziesiąt m kw. i są mocno uzależnione od tego, jak są prowadzone negocjacje.

- I proszę mi wierzyć, że to nie są najwyższe stawki za najem w food hallu w Polsce - podkreśla przedsiębiorca.
Zatem jeśli uważacie, że w food hallach jest drogo, to już wiecie dlaczego.

Miejsca

Opinie (447) 9 zablokowanych

  • Serdeczności kochani nie narzekać

    Jest fajnie nowocześnie może trochę drogo i dziurawo ale kochani jest fajnie hehe

    • 13 16

  • Inwestor dobrze wie, co robi.. (1)

    Rok, półtora będzie koniunktura. Potem miejsce spowszednieje, przedsiębiorcy-restauratorzy zaczną mieć straty i pozostanie im rejterada. A po nich przyjdą następcy - za już znacząco niższe stawki czynszu..

    • 14 1

    • Pojdzie pod mieszkaniówke

      • 4 0

  • Gdańsk skończył się jakieś 10 lat temu (3)

    Teraz to druga Warszawka pomieszana z Berlinem grunt to loft beton pomieszany z zachodnim designem pod Instagram i typową komercję. Klimat miasta jest zerowy wystarczy przejść się piękna Ul. Długą żeby wyjść na karykaturę wyspy spichrzów.

    • 41 9

    • Wygrałem

      Wygrałem życie osiedlając się w 2002 roku w Gdyni. Pozdrawiam Gdańsk.

      • 0 2

    • (1)

      No wiadomo, potem przyjeżdżają np. Szwedzi i mówią, że Szwecja powinna się uczyć tak budować w centrum.

      • 0 0

      • Dokładnie tak. Wyspa Spichrzów to wielki efekt WOW dla wszystkich obcokrajowców, zachwyceni przejściem, ze starego miasta w jego nowoczesną odsłonę. No ale to trzeba też zwiedzić parę miejsc na świecie, aby móc Gdańsk docenić.

        • 0 0

  • Polecam sprawdzic jaka byla idea food hallu

    Czyli gotowanie razem w bardziej przestępnych cenach.

    • 22 0

  • Hood Hall (2)

    Mózgi wam wyżera od tych nazw. To powinno być karane. Tu jest Polska, nie POdoba się? Granice otwarte.

    • 33 10

    • polska srolska

      • 1 6

    • zapytaj sie o wyznanie właścicili tej budowli i kup nową klawiaturę bo dwie literki się tobie zacinają

      • 3 2

  • Kochani Gdanszczanie i Gdanszczanki

    Jak ruszy Brama Vrest i 150 metrowe Jaskova Towers na gruzach Aioli, Manhattanu i okolic to się zachwycicie Kochani ile tam będzie gustownych restauranów dla Młodych Kochanych Gdańszczan i Gdańszczanek inwestujących w patoapartamenciki po 44 tys./m2 ! Tylko nie podskakujcie Ukochanej Drużynie bo nie będzie festynów.

    • 33 4

  • Zamiast zrobić tam atrakcję dla wszystkich (10)

    i porządny supermarket + dwa razy - trzy razy w tygodniu rynek regionalnych polskich producentów ( serów, wędlin, przetworów ) , szybkich dan, to Główne Miasto jeszcze bardziej ulegnie wyludnieniu ( brak normalnych delikatesów oprócz tych w Forum Gdansk i w Madison tym zaowocuje ).

    • 160 12

    • Ile tych foodhall-i można

      Z Trójmiejskich jeszcze przechodzi ten w Metropolii, jest w miarę wygodnie. Montownia to tragedia, stoliki strasznie gęsto, nieoddzielone od części przechodniej, czyt 20cm od swojego talerza z posiłkiem możesz mieć tyłek kogoś kto czeka w kolejce do złożenia zamówienia.

      Żenada.

      • 30 0

    • nie ma kupujacych na taki asortyment

      za drogo

      • 5 3

    • Ty zrozum że nikt...

      nie chce żadnych serów, wędlin i przetworów regionalnych producentów a wszyscy chcą kebaba, burgera, chińszczyzny i lodów

      • 4 14

    • (3)

      "Główne Miasto jeszcze bardziej ulegnie wyludnieniu"
      Przecież o to właśnie chodzi. Śródmieście ma być dla turystów, mieszkańcy won mieszkać koło wysypiska i spędzać godziny każdego dnia na staniu w korkach.
      Serdeczności!

      • 19 2

      • W korkach? Nie słyszałeś o autobusach czy tramwajach? (2)

        • 2 10

        • juz jadę tramwajem z szadółek

          • 11 0

        • To autobusy przelatują nad korkami?!!! Cud!

          • 9 0

    • delikatesy to może na nowobogackich osiedlach potrzebne, tutaj w większości ludzie starsi kupują w dyskontach, z resztą ja też, oprócz hali mamy B. A. i N.

      • 2 2

    • Ale te wedliny sery juz tam są wiec nie wiem o czym piszesz?

      Te luksusowe tzn za 200zl za kg gratuluje kupujacym o smacznego.

      • 2 0

    • weź się przytul

      A co to jedzenie dla wybranych? Właśnie to jest dla wszystkich. Przecież ogólnie dużo osób je na mieście. Nie oszukujmy się ale foodhall to przyszłość wielu miejsc. Jak to miałaby być dalej świecąca pustkami hala targowa to ja podziękuję. Wolę stanowczo dobre jedzenie.

      • 1 11

  • To co było na poziomie 0 i +1 można zlikwidować, ale szkoda spożywki na -1. (6)

    No ale jest jak jest, dzielnica się wyludnia. Coraz więcej apartamentów na wynajem, a ci co zostaną to to co trzeba kupią w Biedrze, Aldi lub na rynku na Elbląskiej.

    • 18 2

    • jeszcze raz przeczytaj

      • 2 3

    • spożywka zostaje (2)

      Spożywka zostaje, radzę czytać ze zrozumieniem, poziom -1 bez mian, zielony rynek też.

      • 1 1

      • Niby zostaje, ale z takim czynszem się nie utrzyma, więc upadnie. Jakoś nie widzę tam pomiędzy młodzieżą z aparatami

        krzątających się emerytów z wózeczkami na codziennych zakupach.

        • 3 1

      • Ale stoiska juz zniknely bo ich nie bedzie stac na czynsz

        • 1 0

    • :)

      Poziom -1 zostaje bez zmian! To jest ogromny plus :) Fajnie, że w jednym miejscu będzie można kupić świeże lokalne produkty i przy okazji zjeść coś ciepłego na miejscu, w pięknym budynku z historią:)

      • 0 2

    • Naucz się czytać ze zrozumieniem.

      • 0 0

  • (3)

    generalnie, jest to początek upadku tego miejsca.

    • 45 6

    • upadek jest tam od dawna, dlatego sami kupcy to opchnęli

      • 5 3

    • wręcz przeciwnie

      Ja myślę właśnie, że nie. W końcu ktoś zadba o piękny zabytek, bo kupcy nie byli już go w stanie utrzymać. Teraz wreszcie coś się zacznie dziać.

      • 3 5

    • Upadek to był na poziomie 0 i +1 .

      • 2 1

  • (1)

    Głośno ciasno z każdej strony inny zapach nie lubię takich miejsc,a ceny z kosmosu mnie nie stać nie kradnę i nic nie dostaje w tym państwie za darmo!

    • 13 2

    • Jak Cie nie stać, to weź się do jakiejś pracy.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane