• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Food hall w Hali Targowej. Znamy wstępne stawki najmu

Ewa Budnik
3 czerwca 2024, godz. 17:45 
Opinie (447)
Hala Targowa będzie food hallem z handlem regionalnymi produktami na poziomie -1. Jeśli nic się nie zmieni, pozwolenie na budowę (modernizację) zostanie wydane za maksymalnie pół roku. Hala Targowa będzie food hallem z handlem regionalnymi produktami na poziomie -1. Jeśli nic się nie zmieni, pozwolenie na budowę (modernizację) zostanie wydane za maksymalnie pół roku.

Zapowiadany food hall w Hali Targowej w GdańskuMapka powstanie, ale przygotowanie dokumentacji opóźni start inwestycji od trzech do sześciu miesięcy, czyli prawdopodobnie do przełomu roku. Stawki najmu na poziomie kilkudziesięciu tysięcy złotych za boks nieco tłumaczą, dlaczego w takich miejscach jest drogo.



Jak często korzystasz z food halli?

W lutym informowaliśmy, że gdańska Hala Targowa, należąca do spółki Kupcy Dominikańscy, zostanie sprzedana, a boksy ze stoiskami znikną i zastąpi je food hall.

Nowym właścicielem obiektu będzie firma Apsys. To kapitał francuski, w Polsce od 1997 r. zaangażowany w rewitalizacje, renowacje i realizacje deweloperskie obiektów komercyjnych.

Transakcja zostanie sfinalizowana, jeśli inwestor uzyska wszystkie uzgodnienia i pozwolenie na budowę. Kilka miesięcy temu budżet tej inwestycji określany był na 141 mln zł.

Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej

Umowa przedwstępna między Kupcami Dominikańskimi a spółką Hagap, należącą do grupy Apsys, została zawarta w marcu 2022 r. Konserwator wojewódzki po półtora roku uzgodnił projekt (poprzedni konserwator - Igor Strzok), więc w lutym 2024 r. został złożony wniosek o pozwolenie na budowę.



Nowa rzeczywistość dla kupców z Hali Targowej



Pod halą codziennie toczą się takie rozmowy, jak ta z poniedziałku, 3 czerwca.

- A gdzie się przenosicie ze swoim boksem?- My się nigdzie nie przenosimy. Mamy z mężem po prawie 70 lat, gdzie my tam będziemy zaczynać od nowa - odpowiada jedna sprzedawczyni drugiej.- To do kiedy tu w ogóle jesteście? - pyta na to klientka.- My nic nie wiemy. Tu się wszystko z dnia na dzień się zmienia. Teraz na jakieś pozwolenia czekają - odpowiada pani z warzywniaka.

Dodatkowa dokumentacja opóźnia sprzedaż i modernizację hali



Apsys to potwierdza: konieczność opracowania dodatkowej dokumentacji dotyczącej technicznych aspektów systemu grzewczo-chłodzącego to powód, dla którego przesunie się finalizacja transakcji z Kupcami Dominikańskimi.

Inwestor zaoferował kupcom dodatkową rekompensatę, a możliwość funkcjonowania hali w obecnym kształcie pozostaje wydłużona o kolejne kilka miesięcy.

Widać stąd wieżę kościoła Mariackiego. Nowy punkt widokowy Widać stąd wieżę kościoła Mariackiego. Nowy punkt widokowy

- Potrzeba wykonania pogłębionych badań i dodatkowej dokumentacji jest częsta przy pracach rewitalizacyjnych budynków zabytkowych - informuje Katarzyna Dziurnikowska - dyrektorka ds. inwestycji w Apsys Polska. - Mimo uzyskanego wcześniej pozwolenia konserwatorskiego musimy opracować dodatkową dokumentację. Według wcześniejszych ustaleń miała zostać dostarczona już na etapie prac wykonawczych.
Do ogrzewania i klimatyzacji w hali zostanie zastosowana ekologiczna pompa ciepła. To właśnie jej instalacja wymaga przeprowadzenia dodatkowych badań gruntu i wykonania odpowiedniej dokumentacji. Rozwiązanie to podniesie wydajność obiegu chłodniczego dla potrzeb klimatyzacji oraz pozwoli na wykorzystanie produkowanego ciepła m.in. do podgrzewania wody użytkowej i ogrzewania powietrza wewnątrz hali.

Hala będzie działać bez zmian co najmniej do końca lata



Dodatkowe opracowania są częścią dokumentacji składanej, aby uzyskać pozwolenie na budowę.

- Z uwagi na złożoność procesu oraz liczbę organów dokonujących akceptacji całość działań zmierzających do wydania pozwolenia na budowę może potrwać od 3 do 6 miesięcy. W tym czasie hala będzie funkcjonować jak do tej pory - informuje Apsys.


Nowe funkcje Hali Targowej: food hall i kultura



Inwestor planuje modernizację Hali Targowej i zmianę jej funkcji na gastronomiczną, handlową oraz kulturalną.

Pani z warzywniaka obok hali te zmiany nie do końca odczuje, bo zielony rynek z warzywami i owocami ma być zachowany. Zmiany są zaplanowane wewnątrz budynku: znikną boksy z parteru i antresoli.

Za to na poziomie -1 ma być zachowany handel regionalnymi produktami.

- Jest nam ogromnie przykro z powodu niedogodności, jakich doświadczają Kupcy Dominikańscy - dodaje Katarzyna Dziurnikowska. - Pozostajemy z nimi w dialogu, zwłaszcza odnośnie do zrekompensowania dłuższego czasu oczekiwania na zamknięcie transakcji.
  • Tak ma wyglądać wnętrze Hali Targowej po modernizacji.
  • Tak ma wyglądać wnętrze Hali Targowej po modernizacji.
  • Tak ma wyglądać wnętrze Hali Targowej po modernizacji.


Ceny najmu: 25-30 tys. za mały boks



Apsys pozostaje w dialogu także z przedsiębiorcami, którzy mogliby prowadzić bary i restauracje w hali.

- Inwestor sam się z nami skontaktował, aktywnie szukają najemców wśród firm, które prowadzą już taki biznes w innych miejscach. Mamy podpisaną warunkową umowę najmu. Jestem bardzo podekscytowany tym, że będę tam obecny, bo to jest cudowne miejsce, przepiękny budynek, doskonała lokalizacja, która ma ogromny potencjał, by stać się food hallem numer 1 w Trójmieście - opowiada przedstawiciel firmy, która będzie działać w hali.
Do myślenia dają stawki najmu, które oscylują w kwotach 25-30 tys. zł za kilkadziesiąt m kw. i są mocno uzależnione od tego, jak są prowadzone negocjacje.

- I proszę mi wierzyć, że to nie są najwyższe stawki za najem w food hallu w Polsce - podkreśla przedsiębiorca.
Zatem jeśli uważacie, że w food hallach jest drogo, to już wiecie dlaczego.

Miejsca

Opinie (447) 9 zablokowanych

  • Cztery miesiace (3)

    Letnie zgadzam się ale u nas to sezon zimowy jest na takie coś martwy slabo to wróży a hala już lata swojej świetności ma za sobą dla mnie wokalem Stara nie remontowana

    • 2 4

    • Nie remontowana?

      W latach 2001 - 2005 Hala miała remont kapitalny

      • 2 0

    • będą brać kredyt na zimę na opłaty

      • 0 0

    • Sezon zimowy martwy? Serio?

      • 0 0

  • (4)

    tym wszystkim narzekającym- kiedy ostatnio kupiliscie tam gacie? Bo co innego jest na poziomie 0 i +1?

    • 5 6

    • A o poziomie minus 1, masz zakaz pisania ?? (3)

      Z artykułu wynika, że będą tam produkty regionalne, najbardziej regionalna nad morzem jest ryba - stoiska z rybą zapewne znikną, a o świeżym mięsku i wędlinach zapewne też możemy zapomnieć.

      • 2 2

      • Sugerujesz, że w naszym regionie nie produkujemy wyrobów mięsnych? (1)

        Nie wiem skąd cię przywiało ale informuję cię, że owszem tak, produkujemy a najmniej w naszym regionie jest ryby właśnie bo Bałtyk wyjałowiony a to co jesz to ryba przywieziona i odmrożona.

        • 2 0

        • najlepszy jest swiezy dorsz, latem :)

          • 1 0

      • Przeciez jest mowa o likwidacji poziomu 0 i +1. Na dole tez pełno badziewiastych sklepów i miesnych sieciowych

        • 0 2

  • Kolejny... (2)

    Zbiorowe jadłodajnie nie podbiły specjalnie serca lokalnych i turystów. Metropolia pustawa, Batory też nie oblegany, Montownia już przestała być modnym adresem... Sądzę że tym bardziej będzie z nową miejscówką...

    • 15 5

    • No nie wiem. Słony Spichlerz cieszy się wielką popularnością. 100cznia tak sam. Montownia - nie wiem, ale

      idzie sezon i klientów jej nie zabraknie. Najsłabiej chyba Metropolia, ale to specyfika tej galerii. Tam nigdzie się nic nie dzieje.

      • 1 2

    • Montownia przestała być modnym adresem xD

      • 0 0

  • (2)

    Dość tych foodholi. Ileż można?

    • 17 2

    • Ileż mozna

      gotować w domu?

      • 1 1

    • Niby ileż można a z drugiej strony - czasem, szczególnie w weekendy trudno o wolne miejsce, więc jak widać, takie miejsca cieszą się powodzeniem. Ja sama lubię czasem wyjść z rodziną czy ze znajomymi, więc na pewno będę bywać w Hali Targowej po remoncie.

      • 1 0

  • Jedyny plus jaki widzę na chwilę obecną to fakt, (3)

    że w końcu zniknie fetor bijący na całą Halę z paru sklepików z rybami z poziomu -1. Od lat tylko tam kupuję mięso i wędliny i jeżeli okaże się, że w nowych okolicznościach przyrody będzie drożej, to spokojnie przestanę tam chodzić.

    • 4 13

    • Ale tam ryby były od pierwszego dnia po otwarciu.. (1)

      To hala targowa

      • 6 0

      • Racja. Od czasów komuny, która oduczyła ludzi myślenia.

        Kiedyś hale rybne zawsze były w osobnych pomieszczeniach.

        • 1 0

    • Jeżeli zapach ryb Ci śmierdzi to współczuje.

      • 0 0

  • Mieszkaniec gdanska (1)

    Codziennie chodzę do hali targowej po zakupy jes pieczywo i wędliny .
    Wszystkie małe targi likwidują gildje zlikwidowali pistawili forum.
    Teraz zlikwiduje jakiś d**il hale targowym gdzie była zawsze niech miasto jom wykopi o tego d**ila kturu hole targowym zanieni ma jakieś warzywniak gdzie warzywa i iowece bedom pochodzić z Chin.
    Jak hale zlikwidujemy to swierzej wędliny nigdzie nie dostaniesz

    • 8 9

    • Ten twój Gdańsk to gdzieś pod Moskwą?

      Bo my w Gdańsku piszemy po polsku i polską trzcinką.

      • 2 1

  • Smród hal a nie food hal... (1)

    Spalony olej przesmażony do konsystencji i barwy smoły - będzie tak jak wszędzie po miesiącu działania.
    Nie wiem po co to komu?
    Mało garkotłuków w śródmieściu?
    Warzyw i owoców, normalnych ciuchów, butów nie będzie gdzie kupić.
    To głupi pomysł z tym smród halem!
    Nawiasem mówiąc, mieszkamy w Polsce i proszę używać polskich nazw a nie obcych naleciałości wy zakompleksione wieśniaki.
    Angole niech się uczą polskiego!
    Nie obchodzi mnie to że te bełkoczące tumany po polsku nie ogarniają, to ich problem!

    • 30 5

    • A co to ten "hal"? Sam najpierw naucz się pisać, bo nie ogarniasz po polsku.

      • 0 0

  • Bez ogródka. Dramat

    olejna paszarnia dla gimbazy.

    • 13 2

  • Opinia wyróżniona

    Na poziomie -1 ma być zachowany handel lokalnymi produktami? A jak zmienią się ceny najmu? Bo chyba zabrakło tej informacji;) (9)

    Przy nowych warunkach zdecydowana większość aktualnie handlujących się wyniesie, bo raczej nikt nie dźwignie nowych warunków najmu.

    • 100 2

    • W artykule masz nowe stawki dlatego nikt nie zostaje.

      • 10 1

    • Zmieni sie tak, ze juz stoiska znikaja

      • 8 0

    • Sami sprzedali to

      wiedzieli na co się piszą...

      • 0 0

    • (1)

      Nie uważasz, że to trochę gdybanie i wróżenie z fosów? A co najgorsze złowróżenie, bo nic nie wiadomo ale expertów już w necie pełno :)

      • 2 8

      • opinie

        to nie są opinie, to jest fakt wyprzedawania wszystkiego byle kasa się zgadzała.

        A oni wyliczą , że lepiej mieć 10 boksów za 20tyś wynajętych hipsterkom, aniżeli 30 za połowę ceny zwykłym ludziom :)

        poza tym sprzedali, wzięli kasę i teraz już nikogo to nie interesuje kto tam będzie.

        • 2 1

    • to będą takie lokalne produkty rzemieślnicze i craftowe

      czyli hipsterka opakuje miód w szary papier i sprzeda 500zł/kg

      • 11 1

    • janek (2)

      i mają się wynieść, toż to inwestycja dla warszafki, skandynawów i niemczyków. Polski mały biznes trzeba zniszczyć

      • 2 0

      • Szczerze (1)

        No a tak szczerze, kto z Was robił tam zakupy regularnie - czytaj: co najmniej raz w tygodniu w ostatnim roku? Bo podejrzewam, że niewielu jest takich. Sama ostatnie zakupy ubraniowe zrobiłam w Hali Targowej na pewno ponad dziesięć lat temu.

        • 5 5

        • Nie robiłem bo za drogo

          • 1 1

  • Food hall wszyscy razem jedzą razem jak świ.......nie

    • 16 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane