- 1 700 stoisk i 1 mln gości w Gdańsku (86 opinii)
- 2 Twórca Amber Gold pisze list do dziennikarzy (135 opinii)
- 3 Pierwsza maszynistka SKM w XXI wieku (180 opinii)
- 4 Sześciu poszukiwanych wpadło w dwa dni (72 opinie)
- 5 Woda w zatoce bezpieczna. Można się kąpać (104 opinie)
- 6 Zamkną przystanek SKM na pół roku (125 opinii)
Karp - wigilijny symbol, który... odchodzi?
Coraz mniej osób je podczas wigilijnej kolacji karpia. Tradycyjna potrawa wciąż jest jednak podstawowym daniem, a przed sklepami ustawiają się po nią ogromne kolejki.
Mimo tego, z badań i danych hodowców wynika, że karpia jemy coraz mniej. Z pewnością wpływ mają na to ciągłe apele obrońców zwierząt, sprzeciwiających się sprzedaży żywych ryb, często w tragicznych warunkach.
- Nie kupuję żywych ryb od wielu lat, ponieważ mogę zamówić już oprawione, pokrojone i odpowiednio przygotowane. Przecież tak jest z mięsem kurczaka. Nie sprzedaje się żywych ptaków, bo nikt by takich nie kupował - przekonuje znany kucharz, Robert Makłowicz, który tłumaczy modę na karpia zaszłościami historycznymi. - Obecność karpia na wigilijnym stole wzięła się z niedostatków w PRL. Wówczas była to jedyna świeża ryba łatwo dostępna - dodaje Makłowicz.
Z ankiety na stronach Trojmiasto.pl wynika, że aż 40 proc. naszych czytelników nie je w Wigilię karpia, a 13 proc. twierdzi, że ta ryba jest niesmaczna, ale jest na stole z powodu tradycji.
Najważniejszy jest bowiem przepis i sposób przyrządzenia. Karp nigdy nie będzie smakował jak jesiotr czy łosoś, ale też może być pyszny.
- Ja zawsze przygotowuję dwie wersje karpia: tradycyjną smażoną i moją. Obie znikają ze stołu momentalnie. Smażenie to tradycja, a druga opcja to przygotowanie marynaty z połowy szklanki oleju, miodu, ketchupu, sosu chili, pieprzu i pieprzu sojowego. Wcześniej przygotowane filety z karpia należy zalać marynatą i na dwie godziny zostawić w lodówce. Po wyjęciu należy obsypać mąką i usmażyć na oleju. Gdy zacznie robić się rumiany, warto dodać masło i jeszcze trzy łyżeczki marynaty - mówi Honorata Dzwonkowska, kucharka z zamiłowania.
Opinie (199) ponad 10 zablokowanych
-
2010-12-24 06:07
karpia jem tylko w te Święta (6)
po całej nocy w przyprawach, będzie smażony w cieście naleśnikowym
mmmmniammm
Wesołych Świąt dla redakcji trojmiasto.pl oraz czytelników portalu- 56 19
-
2010-12-24 06:46
za droga i tyle, poza tym komu chce się ją przygotowywać jak firmy wyciskają z nas ostatnie siły (1)
- 5 10
-
2010-12-24 16:16
prawdziwe święta skończyły się na kill'em all
- 9 0
-
2010-12-24 13:01
karp smierdzi jak mul, smakuje okropnie, dla mnie syf (3)
dorsz, losos, pstrag reszcie zycze wesolych swiat na wolnosci:)
- 10 7
-
2010-12-24 13:54
Dobry karp nie śmierdzi żadnym mułem
Jak się kupuje jakiegoś gniota w Realu czy innym pożal się boże markecie za 7 zł w promocji to czego oczekujecie??? Dostajecie to za co płacicie.
- 7 3
-
2010-12-24 14:15
śmierdzi i tyle, nieważne skąd, napisałem swoją opinię a najgorszy jest grzbiet
masakra, kiedyś jadłem i już nigdy więcej, zresztą większość słodkowodnych ryb ma podobny drażniący mnie jak karp posmak
- 7 6
-
2010-12-25 23:16
koleś , jak widać nigdy nie jadłeś dobrze przyrządzonego karpia
żal mi ciebie, każdą potrawę można zepsuć
- 1 0
-
2010-12-24 06:17
Najlepsze są śledzie w galarecie (8)
Smacznego i wesołych świąt :)
- 27 39
-
2010-12-24 07:30
To smacznego. (6)
Trzeba być de****m by coś takiego lubić.
- 9 21
-
2010-12-24 07:49
Odzyskałem wiarę w człowieka.
- 14 5
-
2010-12-24 13:25
śledzie są zdrowe (4)
zwłaszcza te bałtyckie. Ale widzę, że kolega "1984" jedzie na hamburgerach, stąd mały rozumek.
- 6 6
-
2010-12-24 13:58
koleś musi być z gdyni, "zdrowe śledzie" he he he :) (3)
- 4 7
-
2010-12-24 14:02
a ten głupszy pajac to chyba z gdańska :) (2)
- 4 6
-
2010-12-24 14:06
wiem wiem, śledź na zawsze w waszych sercach, wciskacie go nawet do święconki, he he (1)
- 6 5
-
2010-12-24 16:43
Lepsze to, niż beton.
- 3 2
-
2010-12-24 16:40
kolezko 1984 mam wrazenie ze trojmiasto.pl to cale twoje zycie
bo gdzie nie spojrzec tam twoje komentarze na pierwszych stronach
- 4 0
-
2010-12-24 06:19
A tak właściwie to o jakich świętach pisze redakcja portalu? (8)
No bo życzą a to gwiazdki z nieba, a to udanego nowego roku, wspominają o jakiejś wigilii, a BOŻE NARODZENIE jest chyba niepoprawne politycznie.
- 45 36
-
2010-12-24 06:35
Ileż to trzeba mieć złej woli, żeby tak mędzić od rana!
- 18 11
-
2010-12-24 06:59
(1)
nie marudz - jeszcze nie piszą o wzruszających świetach w domie Adamowiczów
- 14 2
-
2010-12-24 08:52
nie podoba ci się portal , to na niego nie wchodź
- 7 10
-
2010-12-24 10:02
moherze lepiej celebruj swoje boże narodzenie z rodziną (3)
a nie smęć od rana na necie...prawdziwy katol pełen żółci wychowany przez klechów rydzykowych
- 7 14
-
2010-12-24 10:11
rokenrolla=prawdziwy idiota
- 6 4
-
2010-12-24 13:20
Jeszcze mądrzejsza inaczej jest kancelaria prezydenta Polski - życzą wesołych (1)
świąt GRUDNIOWYCH.
- 6 2
-
2010-12-24 13:29
maszeruj do Wolski
- 0 5
-
2010-12-24 19:44
Nie dla wszystkich są to święta "Bożego Narodzenia". Miło, że portal o tym pamięta i nie wyklucza ludzi, którzy spędzają niereligijne święta.
Pozdrawiam- 3 2
-
2010-12-24 06:44
TYLKO ŁOSOŚ!!! (5)
karp jest blee
- 62 38
-
2010-12-24 07:00
norwewski fujjjjj (2)
jw
- 9 9
-
2010-12-24 08:27
w norwegii mają fajne targi rybne :D
od łososia norweskiego, przez wieloryby na żywych homarach i krabach kończąc
- 11 0
-
2010-12-24 18:56
bałtycki może być
- 1 0
-
2010-12-24 10:07
ta jest!
karp jest obleśny!!!
- 9 8
-
2010-12-24 21:16
łosoś zapiekany w rękawie wcześniej natarty jedynie pieprzem, solą i świeżo ścieranym korzeniem imbiru - mniam!
- 1 1
-
2010-12-24 06:48
Dorsz, śledzie, łosoś - KARPIA NIKT U MNIE NIE TYKA (7)
paskudna ryba która śmierdzi błotem
- 84 37
-
2010-12-24 08:23
śmierdzi, bo go źle przechowywali w nienatlenionej wodzie.
- 11 6
-
2010-12-24 09:51
(1)
a masz zgodę proboszcza?
- 3 5
-
2010-12-24 10:28
Sobie samemu ma wydawać? Kochanka... to jest "kucharka" przygotuje i gites.
- 3 0
-
2010-12-24 13:50
jest sposób
Jest sposób, żeby karp nie śmierdział ani nie smakował błotem....
Podpowiedź: cebula ;-)))
Wesołych Świąt i smacznego karpika ;-)))))- 2 3
-
2010-12-24 22:27
Twoje nogi śmierdzą, karpia trzeba umieć zrobić i nic nie czuć.
- 2 4
-
2010-12-25 00:10
jest świetny sposób, żeby nie śmierdział :) u nas nikt nie tykał karpia, dopóki u rodziny nie zjedliśmy karpia wysmarowanego spirytusem.
trzeba po wypatroszeniu i umyciu posmarować go spirytusem, ponacierać, pokropić, niech trochę wchłonie. potem posypać solą i wsadzić na noc do lodówki. następnego dnia smażyć normalnie na oleju i jest przepyszny. mmm
ale nie kupujcie żywych!- 1 4
-
2010-12-25 16:29
Ości tyle,ze jesc nie da.
- 1 0
-
2010-12-24 06:51
APELE EKOLOGÓW NIC MNIE NIE INTERESUJĄ (3)
Karp nie jest smaczną rybą.
Lubię sandacza szczupaczka no podstawowego śledzika.- 58 21
-
2010-12-24 08:57
jaki apel ? jakich ekologów ? (2)
jestem w ruch ekologicznym, od dawna i tylko raz jedne błazny (Klub GAJA) wykupiły kilka karpi i wpuścili do Wisły :D a poza nimi to nikt takich akcji nie robi.
W tym roku też cisza (przepustek na wyjście z psychiatryka niedostali)- 9 4
-
2010-12-24 10:32
Takich "ekologów" nam nie potrzeba. Wpuszczanie karpi do polskich wód jest wbrew ekologii. Karp nie jest polskim gatunkiem. Wiele jezior zarybionych dawniej karpiami obecnie umiera-karp wypiera rodzime gatunki, a jego toksyczne odchody doprowadzają do obumierania wodorostów, przez co spada poziom natlenienia wód.
- 8 2
-
2010-12-24 13:53
No to chyba słabo się starasz ;)
Po pierwsze nie nazywaj ludzi, którzy robią cokolwiek błaznami- bo ty tylko pewnie siedzisz i stękasz twierdząc, że jesteś w jakimś ruchu ekologicznym. Po drugie, rzeczywiście wykupywanie karpi i wypuszczanie jest absurdem, ale rok rocznie są akcje ekologiczne, by uświadomić ludzi, że sprzedaż żywych karpi jest bestialstwem.
- 6 4
-
2010-12-24 07:35
Obok sąda co jest ważne podczas Świąt. (6)
Tylko 2 procent odpowiedziało,że opłatek i pasterka. Nie oszukujmy się ,że to święta religijne. Boga tam nie ma i nigdy nie było.
- 32 21
-
2010-12-24 07:40
Ale w Świebodzinie jest!
- 11 2
-
2010-12-24 08:32
ale za to 46 % uważa że całe święta są super
więc i spotkania, i pasterki ... wszystko jest ważne.
- 11 4
-
2010-12-24 11:02
do mózgu sobie tą "sądę" włóż
- 7 1
-
2010-12-24 12:29
A kiedykolwiek pozwoliłaś Bogu aby przyszedł do Ciebie?
Oby słownik ortograficzny trafił do Twoich rąk jako prezent pod choinką.
- 5 1
-
2010-12-24 13:32
"sąda"
hahahahahahahahaha
- 5 0
-
2010-12-24 17:41
Koleżanko! Masz problemy z ortografią a zabierasz sie za negowanie Boga...
Dorośnij i nie ośmieszaj sie publicznie!
- 7 0
-
2010-12-24 08:02
Karp PYCHA! (1)
tylko trzeba umiec przyrzadzic, tak jak baranine na ten przyklad. Moja mama dzien wczesniej wklada do ryb cebule i cytryne w plasterkach i do lodowki na cala noc. Rano umyc i smazyc na maselku, dla mnie bomba i nie ma lepszej ryby od karpia. Niestety po swietach ciezko kupic
- 23 13
-
2010-12-25 00:25
Nie mozna kupic, bo malo smaczna?
- 1 1
-
2010-12-24 08:22
ja tam bym zjadła szczupaka (9)
albo sandacza :) wie ktoś gdzie można dostać te rybki?
- 9 15
-
2010-12-24 08:29
Niewiesz? (2)
W jeziorze:)
- 5 5
-
2010-12-24 08:47
(1)
NIE WIESZ - osobno sie to pisze !!!!
- 6 3
-
2010-12-24 13:54
No i co z tego!
A co to kogo obchodzi jak sie pisze... pono klac tez niewypada a polacy klną jak szewce:)
- 0 6
-
2010-12-24 08:41
wędka, pobliskie jeziorko i trochę cierpliwości
- 6 5
-
2010-12-24 09:37
a mięśniaka byś zjadła?
jest dużo lepszy od szczupaka!
- 1 5
-
2010-12-24 09:47
smacznego
hale rybne na targowiskach: Przymorze (środa, sobota) lub Wrzeszcz (wtorek, piątek)
- 2 4
-
2010-12-24 10:21
(1)
Wymiarowych nigdzie. Rybacy odławiają ostatnie niedobitki. Węgorze i szczupaki wkrótce wyginą, ale nikt o tym nie mówi, biznes się kręci. Cóż ryby głosu nie mają. Z tragicznej sytuacji polskich wód zdają sobie sprawę tylko wędkarze. Dzięki nim w polskich wodach jeszcze coś żyje (zarybienia, pilnowanie wód, ciągów tarłowych itp.). Gdyby nie oni, kłusownicy i rybacy wybiliby wszystko, chociaż wędkarze też nie są święci-zdażają się tacy, dla których wędkarstwo to tylko pozyskiwanie ryb. Ja osobiście wszystkie złowione szczupaki wypuszczam, a na święta kupuję ryby z hodowli.
- 13 1
-
2010-12-25 09:33
tego nie wiedziałam
zatem zadowolę się i pstrągiem z hodowli :)
- 2 1
-
2010-12-24 11:20
na hali w Gdańsku prawie zawsze są a miły pan jeszcze sfiletuje,smacznego
- 1 1
-
2010-12-24 08:33
Swego czasu poczęstowalismy pewną piękną Włoszkę karpiem ... (5)
po spróbowaniu stwierdziła, że nawet głodna by czegoś takiego nigdy nie zjadła. A wiadomo, że Włosi podobnie jak Chińczyczy jedza wszystko co lata a nie ma silnika i wszystko co ma nogi a nie jest stołem....
- 33 25
-
2010-12-24 10:31
piękną Włoszkę na karpia braliście? (1)
- 12 3
-
2010-12-24 17:21
Na nic nie brałem
to moja laska była mówiąc kolokwialnie. Chciała troche egzotyki poprobowac ale jak jej "pize" i "zpageti z keczupem" podali kiedys...to miałem troche pod górkę..
- 7 3
-
2010-12-24 11:21
fakt do suszi się nie nadaje -było gu usmażyć ;)
karpik
- 1 0
-
2010-12-24 18:18
to nie była włoszka to był g*wnozjad (1)
lubie karpia
- 5 12
-
2010-12-24 18:37
hehe
ignorant..pozdrawiam ...była i jest prawdziwa. Smacznego karpia.
- 2 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.