• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nieświeża żywność w hali rybnej

Emilia Salach
25 lipca 2005 (artykuł sprzed 19 lat) 
Na targowisku na gdańskim Przymorzu można natrafić na zepsute ryby i drób. W punktach sprzedaży ryb tylko nieliczni mają chłodziarki, lód na którym leżą ryby topi się w kilka godzin. Zarządzający rynkiem zaprzeczają. Konsumenci narzekają.

Pani Izabela w zeszłym tygodniu zrobiła zakupy na hali przy ul. Czerwony Dwór w Gdańsku. Jednego dnia przygotowała pstrąga, na następny dzień zostawiła dorsza.

- Kiedy nazajutrz wyjęłam dorsza z lodówki uderzył mnie przerażający smród rozkładającej się ryby - mówi pani Izabela.

Natychmiast ruszyła, by oddać towar sprzedawcy. Okazało się jednak, że sprzedający w pośpiechu zamknął stragan i ewentualnego zwrotu można dokonać dopiero za kilka dni.

- Zepsutą rybę zamroziłam, by oddać ją sprzedawcy i odzyskać pieniądze - opowiada konsumentka.

Czytelniczka twierdzi, że już wcześniej zdarzyło jej się kupić nieświeży drób, ale dopiero teraz po historii z rybą postanowiła zadzwonić do "Gazety".

- To niemożliwe, żeby ktokolwiek kupił u nas nieświeży towar - odpiera zarzuty prezes spółki "Zielony rynek" zarządzającej halą Krystyna Beata Bielińska.- Otwarta w zeszłym roku hala rybna odpowiada normom unijnym m.in. przepisom programu HACCP, który narzuca reguły odpowiedniego przechowywania towarów. Jeśli się to jednak stało, musiał być to nieszczęśliwy przypadek

- To prawda w hali nie ma jeszcze klimatyzacji, bo nas na nią nie stać, ale należy to do naszych priorytetów i jak tylko znajdą się na to pieniądze, klimatyzacja będzie założona - deklaruje Bielińska.

Spółka "Zielony rynek" zarządza targowiskiem na Przymorzu od trzech lat, a halą od roku. Obecnie na rynku pracuje około 1500 osób. W najbliższym czasie zarząd spółki planuje zadaszyć cały plac, co pozwoliłoby wydłużyć godziny handlu. Teraz targowisko jest najliczniej odwiedzane w dni targowe, czyli w sobotę i środę. Jak podkreśla zarząd, sprzedający tam handlowcy niejednokrotnie są również producentami swoich produktów.
Gazeta WyborczaEmilia Salach

Opinie (31)

  • no i po co tam łazi??
    duru brzusznego tyfusu czy dżumy szuka??

    • 0 0

  • Głupia baba nie wie , że rybkę trzeba zjeść tego samego dnia co się ją kupi. Bo jak sie chce czekać do jutra to trzeba ją zasolić inaczej napewno się zepsuje.

    • 0 0

  • wegetarianizm...

    osobiscie dziwi mnie to, ze w obliczu chorob przenozonych przez zwierzaki, tak duza liczba ludzi je spozywa. dodatkowo nasilaja sie w czasie ostatnim informacje o zepsutym miesie w kolejnym to sklepie, czy zakladzie / ubojni, zeby nie wspomnien kilku zywotow kurczaka w markecie... polecam lekture http://puszkkka.spinacz.pl/ znajdziesz tutaj wiele ciekawych przepisow... heya

    • 0 0

  • Z artykułu wynika , że jejmość Izabela /kto daje takie imię dziecku ? / , ma zepsutą lodówkę i tyle.
    Rybę należy niezwłocznie skonsumować , lub dokładnie umyć zimną wodą i wrzucić do zamrażarki. W każdym innym przypadku będzie po wyjęciu z lodówki zalatywać Sopotem i trącić tranem w smaku.
    Klimatyzacja w hali , jako środek gwarantujacy świeżość towaru , to brednie.
    Przywożona tam ryba już jest nieświeża , kilkudniowa , i nic jej nie pomoże.
    Klimatyzacja da tylko klientom i przkupniom poczucie komfortu w upalne dni.

    • 0 0

  • Do zaitsewa

    Czego ty sie czepiasz imienia?Nie ma brzydkich imion,sa brzydcy ludzie!

    • 0 0

  • ryby

    konsumenci nie powinni narzekać tylko przestać kupować i wtedy wszystko wróci do normy

    • 0 0

  • Rybka

    Jak wszystkim wiadomo rybka psuje się od głowy- tak jak gallux, stąd ten przykry zapach :-)

    • 0 0

  • cały czas twierdzę że targowisko na Przymorzu to relikt przeszłości: syf, kiła, malaria, korniki i jeszcze drożyzna!
    powinno się to dawno zlikwidować!

    • 0 0

  • niestety również kupiłam nieświeżą rybę na tym targowisku

    • 0 0

  • pamiętam jak miał powstać Real

    To sklepikarstwo z tego cuchnącego rynku pierwsze protestowało i mówiło, że u Nich zawsze wszystko świeże i I klasa. Dobrze, że ludzie się tym świństwem nie potruli.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane