- 1 Niepełnosprawny: zostałem na lotnisku (189 opinii)
- 2 Coraz więcej psów na plaży. To problem? (597 opinii)
- 3 50 lat pracuje w jednym zakładzie (210 opinii)
- 4 Twórca Amber Gold pisze list do dziennikarzy (203 opinie)
- 5 700 stoisk i 1 mln gości w Gdańsku (211 opinii)
- 6 Mieszkam nad morzem i co mi zrobisz? (366 opinii)
Piekarze kontra hipermarkety
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/21/300x0/21049__kr.webp)
- Nie ma co wykupywać towarów innych piekarni. Trzeba zadbać o wysoką jakość swoich produktów i jakość tę utrzymywać. W ten właśnie sposób można konkurować z hipermarketami. Klienci sami wybiorą. Chyba przyjemniej jeść pieczywo dobrej jakości - stwierdził Andrzej Szydłowski, właściciel sieci gdańskich piekarni, były prezes Piekarzy Rzemieślników w Polsce, a obecnie prezydent Światowego Związku Piekarzy.
Protest zorganizowali krakowscy piekarze. W środę jeździli między, ich zdaniem, nieuczciwymi sklepami, i wykupywali całe dostawy pieczywa. Chleb przekazali jadłodajniom dla ubogich i bezdomnych.
Piekarzy zbulwersowało, że sieci handlowe sprzedają chleb po 0,69 zł za bochenek, podczas gdy średnia cena w mieście wynosi 1,25 zł. Akcja piekarzy nie spotkała się jednak ze zrozumieniem klientów. Zwłaszcza starszych, żyjących z emerytury, którzy specjalnie przychodzą, aby kupić tani chleb.
Trójmiejskim hipermarketom nie grozi jednak najazd piekarzy. Chociaż odczuwają konkurencję wielkich sieci handlowych, ceny w nich nie są tak drastycznie niskie jak w Krakowie. Wahają się na poziomie 1 zł za bochenek, podczas gdy w piekarniach kosztuje on średnio 1,2 zł.
- Ceny chleba w hipermarketach nie są poniżej kosztów produkcji. Ale bułki, zwłaszcza pakowane, są już po bardzo niskich cenach - mówi Magdalena Trykowska, współwłaścicielka kilku gdańskich piekarni. Szydłowski dodaje też, że niektóre piekarnie zaopatrują hipermarkety w pieczywo, więc ich ewentualny protest nie miałby sensu.
Opinie (48)
-
2004-01-16 21:58
Wbrew pozorom ten fakt czyta sporo ludzi.
Byłem jakiś czas temu Biedronce (tak przypadkiem) gdzie ta gazeta jest wywieszona na scianie i zobaczylem mase babeczek po 60tce stojących przy niej i zachwycających się zawartością :)))
Stały tam dosłownie jak ludzie w sklepie RTV przed jakimś mowym super-hiper telewizorem :)))))- 0 0
-
2004-01-16 23:15
Dziennikarze...
Jaja sobie robicie?
Poziom merytoryczny ( i nie tylko ) większości wypowiedzi nie pozwoliłby nikomu z bywalców tego portalu do pisania nawet dla gazetek szkolnych!- 0 0
-
2004-01-16 23:22
hiobie oni dopiero sie ucza ta dwojka, a pozostali wcale nie posiadaja zapedow dziennikarskich:)
- 0 0
-
2004-01-17 03:42
Ja bym sobie nawet taki z polskiego hipermarketu zjadl
Niemiecki chleb jest ochydny, obojetnie czy kupisz w piekarni czy w supermarkecie smakuje tak samo bo wiekszosc piekarzy uzywa gotowych juz mieszanek, cos podobnego mozna kupic w aldiku i chleb samemu w domu zrobic. W polsce chodzilismy wieczorami na spacer a jak wracalismy to zachaczalismy o piekarnie "muszelka" w Brzeznie zeby kupic swiezo upieczony chleb... NIEBO W GEBIE. Polska naprawde powinna eksportowac duzo wiecej zywnosci na zachod. Jest juz kubus ale troche przydrogawy i narazie go widzialem tylko w wal-mark wiec nie zawsze mam okazje kupic :(
- 0 0
-
2004-01-17 09:16
Lepszy Model
bo spora jest rzesza ludzi, którzy żyją napawają cie tanimi sensacyjkami, przesadnymi, mrożącymi krew opowieściami i których prawdziwe nieubarwione fakty tak nie pociągają bo są zbyt szare
a "Fakty" są właśnie tego typu żeby potem jedna kumoszka drugiej jak się spotkaja szeptała "a pani kochaneńka czytała.." "o Jezusicku!, co też pani mówi..."
toż nawet jak się gosposia w kuchni skaleczy bo nie uważała oni dali by artykół z tytułem "cała kuchnia we krwi"
:P- 0 0
-
2004-01-17 16:57
jak jestem u rodziny w niemczech to z pieczywa ichniego do jedzenia nadaja sie tylko swiezo pieczone bulki
natomiast np taki chleb cebulowy pieczony w geancie ktory im zawoze to po prostu znika w ciagu jednego dnia jakby to byly jakies super delicje- 0 0
-
2004-01-19 12:26
do MarcinaJ
polecam Tobie z Piekarni Graubrot albo Oberländer-smakuja wysmienicie
- 0 0
-
2004-01-19 16:55
Szydłowski
Kto ostatatnio jadał chleb od "Szydłowskiego" - jakość czy może jakoś. P. Andrzeju trochę pokory i radzę zjeść wyroby konkurencji z tej samej ulicy, o niebo lepsze - gorąco polecam
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.