- 1 Rowerzyści: nie dzwońcie na pieszych (638 opinii)
- 2 Pamiątka z wakacji jak wyrzut sumienia (40 opinii)
- 3 Do 5 tys. zł dotacji na rower elektryczny (45 opinii)
- 4 Kultowa "Górka" i widok na morze (28 opinii)
- 5 Na spacer po Trójmieście z przewodnikiem (16 opinii)
- 6 Dworzec PKS w Gdańsku: co dalej? (242 opinie)
Smaki Trójmiasta
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/25/300x0/25112__kr.webp)
Nasze regionalne jedzenie cieszy się dużym powodzeniem. Dowód? W minionym tygodniu młodzowy kuch z kruszonką dostał żywnościowego "Oscara" podczas Międzynarodowych Targów w Poznaniu. Mimo to, ani tysiącletni Gdańsk, ani Trójmiasto nie ma wypieku, czy potrawy, która kojarzyłaby się z tą 750-tys. aglomeracją.
O tym, że regionalna kuchnia jest motorem rozwoju, nikomu we Francji, czy Włoszech tłumaczyć nie trzeba. Tam każdy region ma swoje wino, sery, czy makarony, które można kupić zwiedzając tamtejsze prowincje. Teraz o produktach regionalnych i tradycyjnych jako motorze rozwoju gospodarczego, będą dyskutować także mieszkańcy Pomorza - dzisiaj na Ołowiance odbędzie się na ten temat seminarium.
- Produkty tradycyjne to nie tylko wspieranie dziedzictwa kulinarnego, ale także szansa na osiąganie dodatkowych zysków - mówi Kazimierz Sumisławski, dyr. departamentu rozwoju obszarów wiejskich i ochrony środowiska, Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego. - To widać było na ostatnich targach w Poznaniu, kiedy nas pytano, gdzie można nasze produkty dostać.
W całym regionie jest zarejestrowanych 29 produktów regionalnych, należymy pod tym względem do najbardziej aktywnych w kraju. Na liście jest np. kaszubska jajecznica na węgorzu, mus truskawkowy, okrasa z gęsi, czy właśnie nagrodzony młodzowy kuch z kru-szonką.
Co mogłoby pretendować do roli trójmiejskiej sztandarowej potrawy?
- Właśnie rejestrujemy kilka dań - szpajzę - leguminę kaszubską i stópka z okrasą, czyli sos śledziowy na bazie cebulki i zasmażki - mówi gdański radny i restaurator Piotr Dzik. Jego pomysł na tradycyjne danie to pierogi z kaszanką.
Robert Makłowicz, znawca światowych tradycji kucharskich, z marszu wymienia Goldwasser. - To z Gdańskiem kojarzy mi się najbardziej - mówi Makłowicz. - A tutaj w ryby koniecznie trzeba iść.
Makłowicz podkreśla, że bez wątpienia dobra i dobrze wypromowana tradycyjna kuchnia to motor rozwoju wielu regionów na świecie. - Ale nic nie może być na siłę - mówi Makłowicz. - Gdańszczan z dziada, pradziada nie ma, Gdynia to młode miasto, trzeba szukać.
- Trudny wybór - mówi Wiesława Niemiec, autorka wydanej niedawno książki "Gawędy o dawnej kuchni kaszubskiej". Informacje do książki pani Wiesława zbierała głównie po wsiach od co najmniej 70-letnich Kaszubek. - Stawiam na smalec ze skwarkami, zwykłe kwaśne mleko i zupę brzadową, którą robi się z owocowego suszu.
Opinie (102) 2 zablokowane
-
2006-10-19 23:39
fish & chips
- 0 0
-
2006-10-19 23:40
Łosoś bałtycki od rybaków z Górek Zachodnich
Gdańszczanie z Dziada Pradzaida są i to kilka naście procent (więcej niż Warszawiaków w Warszawie). Nie wiem skąd Makłowicz ma takie informacje.
Co do naszego produktu to nic nie przebije wędzonego na zimno bałtyckiego łososia - dzikiego (a nie jakiegoś tam chodowlanego łososia norweskiego).- 0 0
-
2006-10-20 00:26
:)
- 0 0
-
2006-10-20 00:27
doner kebab
- 0 0
-
2006-10-20 00:41
nie porownywac
tylko ze we wloszech czy francji nie bylo przez prawie 50 lat komuny. indywidualizm byl niedobry, najlepsze byly jedyne sluszne rozwiazania. i przeciez alkoholizmu w kraju nie bylo, bo skad.
nic kur... nie bylo wiec gdzie tu tradcja w kuchni czy winiaczach
a ja niedawno pilem wytrawne z toskanii (import wlasny) i metaxe:)
metaxy jeszcze kilka butelek mam:)
pozdrawiam- 0 0
-
2006-10-20 01:51
fish...
Śledź śledź i jeszcze raz śledź, pod róznymi postaciami. A na deser pyszny pączek z "Pączusia" w Gdyni z wiśnią albo chałwą. Mniam
- 0 0
-
2006-10-20 02:13
Toast na granicy Sopotu i Gdanska !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
EEEEEtam znacie sie na kulinariach a w szczegolnosci naszych gdanskich i okolicznych ;)
Naszym daniem number ONE powinno ..............
Zapiekany toast z zoltym serem i zimne bardzo zimne piwko Hevelius :)))))))))ewentualnie Kaper Krolewski
PS
Dawno mnie w Gdansku nie bylo czyzby podawali cos innego ????Niemozliwe !!!!- 0 0
-
2006-10-20 08:05
kuch
a co to jest ten kuch, może byście podali przepis jakiś, albo założyli stronkę z przepisami "starych" czytaj:prawdziwych Kaszubów, też bym chciala poznać te przysmaki, mieszkam w Gdyni od 69r, a żadnych dań starej kuchni nie znam.
- 0 0
-
2006-10-20 08:10
kuch=ciasto
Kuch to jest poprostu ciasto drożdzowe z kruszonką, ale na Kaszubach (okolice Kartuz) na wszystkie ciasta mówi się kuch.
- 0 0
-
2006-10-20 08:14
młodzowy kuch z kruszonką
ciasto jakieś?
Czemu martwi się tak p. Makłowicz o kuchnię regionalną? 29 zarejestrowanych produktów regionalnych, tradycja kaszubska.- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.