• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki Trójmiasta

Alina Wiśniewska
20 października 2006 (artykuł sprzed 17 lat) 
Zakopane ma owczy ser i kwaśnicę, Poznań marcińskie rogale, Kraków - precle, a co mogłoby mieć Trójmiasto?

Nasze regionalne jedzenie cieszy się dużym powodzeniem. Dowód? W minionym tygodniu młodzowy kuch z kruszonką dostał żywnościowego "Oscara" podczas Międzynarodowych Targów w Poznaniu. Mimo to, ani tysiącletni Gdańsk, ani Trójmiasto nie ma wypieku, czy potrawy, która kojarzyłaby się z tą 750-tys. aglomeracją.

O tym, że regionalna kuchnia jest motorem rozwoju, nikomu we Francji, czy Włoszech tłumaczyć nie trzeba. Tam każdy region ma swoje wino, sery, czy makarony, które można kupić zwiedzając tamtejsze prowincje. Teraz o produktach regionalnych i tradycyjnych jako motorze rozwoju gospodarczego, będą dyskutować także mieszkańcy Pomorza - dzisiaj na Ołowiance odbędzie się na ten temat seminarium.

- Produkty tradycyjne to nie tylko wspieranie dziedzictwa kulinarnego, ale także szansa na osiąganie dodatkowych zysków - mówi Kazimierz Sumisławski, dyr. departamentu rozwoju obszarów wiejskich i ochrony środowiska, Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego. - To widać było na ostatnich targach w Poznaniu, kiedy nas pytano, gdzie można nasze produkty dostać.

W całym regionie jest zarejestrowanych 29 produktów regionalnych, należymy pod tym względem do najbardziej aktywnych w kraju. Na liście jest np. kaszubska jajecznica na węgorzu, mus truskawkowy, okrasa z gęsi, czy właśnie nagrodzony młodzowy kuch z kru-szonką.

Co mogłoby pretendować do roli trójmiejskiej sztandarowej potrawy?

- Właśnie rejestrujemy kilka dań - szpajzę - leguminę kaszubską i stópka z okrasą, czyli sos śledziowy na bazie cebulki i zasmażki - mówi gdański radny i restaurator Piotr Dzik. Jego pomysł na tradycyjne danie to pierogi z kaszanką.

Robert Makłowicz, znawca światowych tradycji kucharskich, z marszu wymienia Goldwasser. - To z Gdańskiem kojarzy mi się najbardziej - mówi Makłowicz. - A tutaj w ryby koniecznie trzeba iść.

Makłowicz podkreśla, że bez wątpienia dobra i dobrze wypromowana tradycyjna kuchnia to motor rozwoju wielu regionów na świecie. - Ale nic nie może być na siłę - mówi Makłowicz. - Gdańszczan z dziada, pradziada nie ma, Gdynia to młode miasto, trzeba szukać.

- Trudny wybór - mówi Wiesława Niemiec, autorka wydanej niedawno książki "Gawędy o dawnej kuchni kaszubskiej". Informacje do książki pani Wiesława zbierała głównie po wsiach od co najmniej 70-letnich Kaszubek. - Stawiam na smalec ze skwarkami, zwykłe kwaśne mleko i zupę brzadową, którą robi się z owocowego suszu.
Echo MiastaAlina Wiśniewska

Opinie (102) 2 zablokowane

  • fish & chips

    • 0 0

  • Łosoś bałtycki od rybaków z Górek Zachodnich

    Gdańszczanie z Dziada Pradzaida są i to kilka naście procent (więcej niż Warszawiaków w Warszawie). Nie wiem skąd Makłowicz ma takie informacje.
    Co do naszego produktu to nic nie przebije wędzonego na zimno bałtyckiego łososia - dzikiego (a nie jakiegoś tam chodowlanego łososia norweskiego).

    • 0 0

  • :)

    • 0 0

  • doner kebab

    • 0 0

  • nie porownywac

    tylko ze we wloszech czy francji nie bylo przez prawie 50 lat komuny. indywidualizm byl niedobry, najlepsze byly jedyne sluszne rozwiazania. i przeciez alkoholizmu w kraju nie bylo, bo skad.
    nic kur... nie bylo wiec gdzie tu tradcja w kuchni czy winiaczach
    a ja niedawno pilem wytrawne z toskanii (import wlasny) i metaxe:)
    metaxy jeszcze kilka butelek mam:)
    pozdrawiam

    • 0 0

  • fish...

    Śledź śledź i jeszcze raz śledź, pod róznymi postaciami. A na deser pyszny pączek z "Pączusia" w Gdyni z wiśnią albo chałwą. Mniam

    • 0 0

  • Toast na granicy Sopotu i Gdanska !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    EEEEEtam znacie sie na kulinariach a w szczegolnosci naszych gdanskich i okolicznych ;)
    Naszym daniem number ONE powinno ..............
    Zapiekany toast z zoltym serem i zimne bardzo zimne piwko Hevelius :)))))))))ewentualnie Kaper Krolewski

    PS
    Dawno mnie w Gdansku nie bylo czyzby podawali cos innego ????Niemozliwe !!!!

    • 0 0

  • kuch

    a co to jest ten kuch, może byście podali przepis jakiś, albo założyli stronkę z przepisami "starych" czytaj:prawdziwych Kaszubów, też bym chciala poznać te przysmaki, mieszkam w Gdyni od 69r, a żadnych dań starej kuchni nie znam.

    • 0 0

  • kuch=ciasto

    Kuch to jest poprostu ciasto drożdzowe z kruszonką, ale na Kaszubach (okolice Kartuz) na wszystkie ciasta mówi się kuch.

    • 0 0

  • młodzowy kuch z kruszonką

    ciasto jakieś?

    Czemu martwi się tak p. Makłowicz o kuchnię regionalną? 29 zarejestrowanych produktów regionalnych, tradycja kaszubska.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane