• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjnie - 12 dań

Marta Apanowicz
24 grudnia 2002 (artykuł sprzed 21 lat) 
Zgodnie z tradycją - wigilijną wieczerzę należy zacząć spoczywać, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Na stole powinno pojawić się wtedy 12 bezmięsnych potraw (również i inne posiłki spożywane tego dnia powinny być bezmięsne). Książka kucharska sprzed prawie 170 lat proponowała, by na wigilijnym stole pojawiły się:

1. zupa (do wyboru: postny barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub zupa z głogu)
2. szczupak na szaro (w słodkim rodzynkowym sosie)
3. szczupak na żółto (z sosem szafranowym)
4. szczupak lub sandacz na zimno
5. karp lub leszcz sadzone (gotowane w sosie winnym)
6. okonie z kartoflami
7. szczupak w łusce (gotowany w jarzynach, podawany z chrzanem tartym)
8. jaźgarze z imbirem (zapiekane z dodatkiem oliwy, piwa i imbiru)
9. sago legumina (z sokiem malinowym)
10. kapusta czerwona z rybnymi kotletami
11. pieczyste z jesiotra z sałatą rozmaitą
12. ciasta rozmaite

Z biegiem lat - liczba wigilijnych dań zmniejszała się. I tak na początku XX wieku książki kucharskie proponowały, by na świątecznym stole pojawiło się ich tylko 7. Maria Ochrowicz-Monatowa, autorka "Uniwersalnej Książki Kucharskiej" zaproponowała dwa zestawy wigilijnej wieczerzy: wykwintnej oraz skromniejszej.

Wigilia wykwintna:

1. zupa rybna pureé lub barszcz z uszkami
2. paszteciki z ryb we francuskim cieście
3. lin duszony w czerwonej kapuście
4. sandacz w śmietanie
5. łosoś z rusztu
6. mak tarty z łamańcami
7. galareta ananasowa

Wigilia skromniejsza:

1. barszcz z uszkami lub zupa rybna
2. szczupak w galarecie
3. karp na szaro
4. lin smażony z chrzanem
5. kompot ze śliwek suszonych
6. budyń migdałowy
7. kutia

Jak widać, dania te w porównania z tymi sprzed dwu wieków były uboższe. Ilustrują jednak ciągłość tradycji kulinarnych kultywowanych i dziś. Mało kto przecież wyobraża sobie dziś wigilijną wieczerzę bez barszczu z uszkami czy zupy grzybowej. Na stole nie powinno zabraknąć też śledzia w oliwie czy śmietanie (lub w majonezie), ryby w galarecie oraz ryby po grecku. W większości polskich domów króluje karp (najczęściej przyrządzany po polsku w szarym sosie), a także kapusta z grzybami. Na stole nie powinno zabraknąć też potrawy sporządzonej na bazie maku. Mogą to być: kluski z makiem, mak z bakaliami, makowe łamańce czy makowy budyń z sosem z wina. Tuż po wieczerzy niejednemu łasuchowi na twarzy powinien zagościć uśmiech. Na stole pojawi się w końcu coś słodkiego: makowiec oraz piernik.
Smacznego!

(wykorzystano informacje zawarte we "Współczesnej kuchni polskiej" autorstwa Henryka Dębskiego)
Marta Apanowicz

Opinie (71)

  • hlip.. wzruszyłam się...

    • 0 0

  • szczególnie to "idźcie zaraz" bo siedzę w pracy

    • 0 0

  • "Pójdźmy wszyscy do stajenki..."

    • 0 0

  • mamo
    romatyczna a jednak dosłowna:))
    TO ZADZWOŃ!!

    • 0 0

  • oj gallux

    ładnie grasz... hehe

    • 0 0

  • idę poszukać dzwoneczka

    • 0 0

  • dzyń, dzyń, dzyń
    dzyń, dzyń, dzyń
    dzwonią dzwonki sań...

    • 0 0

  • AHAAAAAAAAAA
    ..a szczególne życzenia wszystkim anonimom:))
    niech wam dobry Bóg da wiecej pewności w życiu
    nie myli sie tylko ten co nic nie robi
    ja to rozciągnę na wpisy:)))
    PS romanie zabawo ostatni szwoleżerze IIIRP
    w święta nie szarżuj!!!
    kłusem kłusem stępa a skok dopiero kiedy dobrze ocenisz przeszkodę:))

    • 0 0

  • nie mam po co dzwonić
    nie gniewam się :)

    • 0 0

  • kartki wysłane
    uszka z grzybami zrobione
    choinka stoi ustrojona
    prezenciki zajęły dogodną strategicznie pozycję do szturmu pod choinkę
    i tylko czekać na pierwszą gwiazdkę

    a rano tak pięknie pruszył śnieżek...

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane