- 1 700 stoisk i 1 mln gości w Gdańsku (74 opinie)
- 2 Twórca Amber Gold pisze list do dziennikarzy (133 opinie)
- 3 Pierwsza maszynistka SKM w XXI wieku (175 opinii)
- 4 Sześciu poszukiwanych wpadło w dwa dni (71 opinii)
- 5 Woda w zatoce bezpieczna. Można się kąpać (104 opinie)
- 6 Zamkną przystanek SKM na pół roku (125 opinii)
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/23/300x0/23795__kr.webp)
1. zupa (do wyboru: postny barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub zupa z głogu)
2. szczupak na szaro (w słodkim rodzynkowym sosie)
3. szczupak na żółto (z sosem szafranowym)
4. szczupak lub sandacz na zimno
5. karp lub leszcz sadzone (gotowane w sosie winnym)
6. okonie z kartoflami
7. szczupak w łusce (gotowany w jarzynach, podawany z chrzanem tartym)
8. jaźgarze z imbirem (zapiekane z dodatkiem oliwy, piwa i imbiru)
9. sago legumina (z sokiem malinowym)
10. kapusta czerwona z rybnymi kotletami
11. pieczyste z jesiotra z sałatą rozmaitą
12. ciasta rozmaite
Z biegiem lat - liczba wigilijnych dań zmniejszała się. I tak na początku XX wieku książki kucharskie proponowały, by na świątecznym stole pojawiło się ich tylko 7. Maria Ochrowicz-Monatowa, autorka "Uniwersalnej Książki Kucharskiej" zaproponowała dwa zestawy wigilijnej wieczerzy: wykwintnej oraz skromniejszej.
Wigilia wykwintna:
1. zupa rybna pureé lub barszcz z uszkami
2. paszteciki z ryb we francuskim cieście
3. lin duszony w czerwonej kapuście
4. sandacz w śmietanie
5. łosoś z rusztu
6. mak tarty z łamańcami
7. galareta ananasowa
Wigilia skromniejsza:
1. barszcz z uszkami lub zupa rybna
2. szczupak w galarecie
3. karp na szaro
4. lin smażony z chrzanem
5. kompot ze śliwek suszonych
6. budyń migdałowy
7. kutia
Jak widać, dania te w porównania z tymi sprzed dwu wieków były uboższe. Ilustrują jednak ciągłość tradycji kulinarnych kultywowanych i dziś. Mało kto przecież wyobraża sobie dziś wigilijną wieczerzę bez barszczu z uszkami czy zupy grzybowej. Na stole nie powinno zabraknąć też śledzia w oliwie czy śmietanie (lub w majonezie), ryby w galarecie oraz ryby po grecku. W większości polskich domów króluje karp (najczęściej przyrządzany po polsku w szarym sosie), a także kapusta z grzybami. Na stole nie powinno zabraknąć też potrawy sporządzonej na bazie maku. Mogą to być: kluski z makiem, mak z bakaliami, makowe łamańce czy makowy budyń z sosem z wina. Tuż po wieczerzy niejednemu łasuchowi na twarzy powinien zagościć uśmiech. Na stole pojawi się w końcu coś słodkiego: makowiec oraz piernik.
Smacznego!
(wykorzystano informacje zawarte we "Współczesnej kuchni polskiej" autorstwa Henryka Dębskiego)
Opinie (71)
-
2002-12-24 11:15
maki
to ugotuj - jeszcze zdążysz
- 0 0
-
2002-12-24 11:16
hm..
ale Mamo przepisu brak
- 0 0
-
2002-12-24 11:18
a nie masz żadnej książki kucharskiej?
- 0 0
-
2002-12-24 11:21
Wesołych Świąt
Całej ekipie trójmiasta życzę wszystkiego naj, spełnienia marzeń, dużo prezentów...
czyli po prostu czadowych swiąt ;)- 0 0
-
2002-12-24 11:21
no to na przyszły rok
przepis ci wyszukam :)- 0 0
-
2002-12-24 11:29
...inna zwała się ludmiła
była dość tłustego cielska
przeto była marzycielska
i się śniło jej co nocy
że ją rycerz miał w swej mocy:)))- 0 0
-
2002-12-24 11:31
Jeszcze raz dziekuje za zdrobnienie ale .... pozdrawiam i narazie ,dzis Wigilia i to u mnie w domu .
- 0 0
-
2002-12-24 11:33
nie przejmuj się
nie takie rzeczy człowiek jest w stanie przetrzymać ;)- 0 0
-
2002-12-24 11:35
gallux a ty jeszcze nie pod choinką?
- 0 0
-
2002-12-24 11:39
do szopy chej rodacy
do szopy bo tam cud
to gallux w żłobie leży
powali to was z nóg
śpiewajcie aniołowie
pasterki grajcie mu
kłaniajcie się ludkowie
nie zbudźcie go ze snu...- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.