- 1 700 stoisk i 1 mln gości w Gdańsku (89 opinii)
- 2 Twórca Amber Gold pisze list do dziennikarzy (138 opinii)
- 3 Pierwsza maszynistka SKM w XXI wieku (182 opinie)
- 4 Sześciu poszukiwanych wpadło w dwa dni (72 opinie)
- 5 Zamkną przystanek SKM na pół roku (125 opinii)
- 6 Woda w zatoce bezpieczna. Można się kąpać (104 opinie)
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/23/300x0/23795__kr.webp)
1. zupa (do wyboru: postny barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub zupa z głogu)
2. szczupak na szaro (w słodkim rodzynkowym sosie)
3. szczupak na żółto (z sosem szafranowym)
4. szczupak lub sandacz na zimno
5. karp lub leszcz sadzone (gotowane w sosie winnym)
6. okonie z kartoflami
7. szczupak w łusce (gotowany w jarzynach, podawany z chrzanem tartym)
8. jaźgarze z imbirem (zapiekane z dodatkiem oliwy, piwa i imbiru)
9. sago legumina (z sokiem malinowym)
10. kapusta czerwona z rybnymi kotletami
11. pieczyste z jesiotra z sałatą rozmaitą
12. ciasta rozmaite
Z biegiem lat - liczba wigilijnych dań zmniejszała się. I tak na początku XX wieku książki kucharskie proponowały, by na świątecznym stole pojawiło się ich tylko 7. Maria Ochrowicz-Monatowa, autorka "Uniwersalnej Książki Kucharskiej" zaproponowała dwa zestawy wigilijnej wieczerzy: wykwintnej oraz skromniejszej.
Wigilia wykwintna:
1. zupa rybna pureé lub barszcz z uszkami
2. paszteciki z ryb we francuskim cieście
3. lin duszony w czerwonej kapuście
4. sandacz w śmietanie
5. łosoś z rusztu
6. mak tarty z łamańcami
7. galareta ananasowa
Wigilia skromniejsza:
1. barszcz z uszkami lub zupa rybna
2. szczupak w galarecie
3. karp na szaro
4. lin smażony z chrzanem
5. kompot ze śliwek suszonych
6. budyń migdałowy
7. kutia
Jak widać, dania te w porównania z tymi sprzed dwu wieków były uboższe. Ilustrują jednak ciągłość tradycji kulinarnych kultywowanych i dziś. Mało kto przecież wyobraża sobie dziś wigilijną wieczerzę bez barszczu z uszkami czy zupy grzybowej. Na stole nie powinno zabraknąć też śledzia w oliwie czy śmietanie (lub w majonezie), ryby w galarecie oraz ryby po grecku. W większości polskich domów króluje karp (najczęściej przyrządzany po polsku w szarym sosie), a także kapusta z grzybami. Na stole nie powinno zabraknąć też potrawy sporządzonej na bazie maku. Mogą to być: kluski z makiem, mak z bakaliami, makowe łamańce czy makowy budyń z sosem z wina. Tuż po wieczerzy niejednemu łasuchowi na twarzy powinien zagościć uśmiech. Na stole pojawi się w końcu coś słodkiego: makowiec oraz piernik.
Smacznego!
(wykorzystano informacje zawarte we "Współczesnej kuchni polskiej" autorstwa Henryka Dębskiego)
Opinie (71)
-
2002-12-24 13:02
Pieknych
a przedewszystkim zdrowych i spokojnych
Swiat Bozego Narodzenia
oraz spelnienia wszystkich marzen
w nowym Roku 2003
wszystkim kolezankom i kolegom piszacym na lamach Portalu
Trojmiasto
zyczy Byla gdanszczanka z Przymorza- Barbara- 0 0
-
2002-12-24 13:13
zupa migdałowa
20 dag słodkich migdałów
1 dag gorzkich migdałów
2 dag masła, 12dag ryżu,
1,5 l mleka, 5-8 dag cukru,
6 dag rodzynków
migdały sparzyć, obrać, zemleć w maszynce lub utłuc w moździerzu. (jeśli ktoś woli bardziej tradycyjnie)
Rodzynki przebrać i opłukać.(coby nie pływały paproszki w zupie)
Mleko zagotować z dodatkiem masła i cukru, zalać migdały, rodzynki i ugotowany na sypko ryż.
I smacznego!- 0 0
-
2002-12-24 13:43
..coraz mężniej sobie poczynał
aż łóżko wpadło w urynał:))
nie róbmy szopki panie unde herren OK??
wrogowie niech będą wrogami (z jajem i honorem)
a przyjaciele przyjaciółmi
tak ciężko dziś odróżnić
jednych od drugich:(- 0 0
-
2002-12-24 15:37
Naprawdę
uwierzcie mi że mam dla Was mnóstwo pięknych życzeń .. tylko że jeszcze chwilę tu pozostanę a rodzina potraktuje mnie jak opisywanego wczoraj wigilijnego karpia .. więc przebaczcie!
- 0 0
-
2002-12-24 17:23
Bóg się rodzi, moc truchleje
Szczere życzenia spokojnych, cichych Świąt Bożego Narodzenia:
Najpierw Załodze Trójmiasta.pl za, to że czujemy się tutaj na portalu jak w domu, wśród bliskich,
oraz opinioTFUrcom- od tych najczęściej bazgrzących (wszyscy z Martą na czele wiemy o kogo chodzi ;)
po tych którzy, zaglądaja tu z rzadka.
Wiele mrozu na dworzu
I mnóstwo ciepła w sercach.
Pozdrawia straszliwie zabiegany- 0 0
-
2002-12-24 18:18
Kochani...
mamo, galluxie, Iza, Krzy$ku, mobe, flate, Magda (od koz), była Przymorzanko, asieku, bajo, MH1, alex, Mr.Beet (burak), romanie zabawo, ciaptaku, rzezniku, MH1 i marto - i wszyscy ktorych nie wymienilam ale ich spotykam na tym portalu - zdrowych, wesolych i spokojnych Swiat Bozego Narodzenia oraz Szczesliwego Nowego Roku!
Rowniez zyczenia wszelkiego powodzenia dla redakcji portalu.- 0 0
-
2002-12-25 17:24
no co tam kochanieńcy??
nie napiszecie nic o pierwszym dniu??
albo wczorajszej wilii??
ja powiem filozoficznie tak:
warto czasem postępować wbrew tradycji:))))- 0 0
-
2002-12-25 19:07
Redakcjo, litości...
Bardzo prosisz o niepopełnianie rażących błędów...
Otóż potrawy się SPOŻYWA, a nie SPOCZYWA.... Spoczywa to się w pokoju...
Dla jasności. Pokój to nie Zimmer, lecz stan ducha.- 0 0
-
2002-12-25 20:20
warto postępować też zgodnie z tradycją
- 0 0
-
2002-12-25 21:42
ależ mamo:)
my sami tworzymy tradycję :)) też :))- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.