• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjnie - 12 dań

Marta Apanowicz
24 grudnia 2002 (artykuł sprzed 21 lat) 
Zgodnie z tradycją - wigilijną wieczerzę należy zacząć spoczywać, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Na stole powinno pojawić się wtedy 12 bezmięsnych potraw (również i inne posiłki spożywane tego dnia powinny być bezmięsne). Książka kucharska sprzed prawie 170 lat proponowała, by na wigilijnym stole pojawiły się:

1. zupa (do wyboru: postny barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub zupa z głogu)
2. szczupak na szaro (w słodkim rodzynkowym sosie)
3. szczupak na żółto (z sosem szafranowym)
4. szczupak lub sandacz na zimno
5. karp lub leszcz sadzone (gotowane w sosie winnym)
6. okonie z kartoflami
7. szczupak w łusce (gotowany w jarzynach, podawany z chrzanem tartym)
8. jaźgarze z imbirem (zapiekane z dodatkiem oliwy, piwa i imbiru)
9. sago legumina (z sokiem malinowym)
10. kapusta czerwona z rybnymi kotletami
11. pieczyste z jesiotra z sałatą rozmaitą
12. ciasta rozmaite

Z biegiem lat - liczba wigilijnych dań zmniejszała się. I tak na początku XX wieku książki kucharskie proponowały, by na świątecznym stole pojawiło się ich tylko 7. Maria Ochrowicz-Monatowa, autorka "Uniwersalnej Książki Kucharskiej" zaproponowała dwa zestawy wigilijnej wieczerzy: wykwintnej oraz skromniejszej.

Wigilia wykwintna:

1. zupa rybna pureé lub barszcz z uszkami
2. paszteciki z ryb we francuskim cieście
3. lin duszony w czerwonej kapuście
4. sandacz w śmietanie
5. łosoś z rusztu
6. mak tarty z łamańcami
7. galareta ananasowa

Wigilia skromniejsza:

1. barszcz z uszkami lub zupa rybna
2. szczupak w galarecie
3. karp na szaro
4. lin smażony z chrzanem
5. kompot ze śliwek suszonych
6. budyń migdałowy
7. kutia

Jak widać, dania te w porównania z tymi sprzed dwu wieków były uboższe. Ilustrują jednak ciągłość tradycji kulinarnych kultywowanych i dziś. Mało kto przecież wyobraża sobie dziś wigilijną wieczerzę bez barszczu z uszkami czy zupy grzybowej. Na stole nie powinno zabraknąć też śledzia w oliwie czy śmietanie (lub w majonezie), ryby w galarecie oraz ryby po grecku. W większości polskich domów króluje karp (najczęściej przyrządzany po polsku w szarym sosie), a także kapusta z grzybami. Na stole nie powinno zabraknąć też potrawy sporządzonej na bazie maku. Mogą to być: kluski z makiem, mak z bakaliami, makowe łamańce czy makowy budyń z sosem z wina. Tuż po wieczerzy niejednemu łasuchowi na twarzy powinien zagościć uśmiech. Na stole pojawi się w końcu coś słodkiego: makowiec oraz piernik.
Smacznego!

(wykorzystano informacje zawarte we "Współczesnej kuchni polskiej" autorstwa Henryka Dębskiego)
Marta Apanowicz

Opinie (71)

  • Pieknych

    a przedewszystkim zdrowych i spokojnych
    Swiat Bozego Narodzenia
    oraz spelnienia wszystkich marzen
    w nowym Roku 2003

    wszystkim kolezankom i kolegom piszacym na lamach Portalu
    Trojmiasto
    zyczy Byla gdanszczanka z Przymorza- Barbara

    • 0 0

  • zupa migdałowa

    20 dag słodkich migdałów
    1 dag gorzkich migdałów
    2 dag masła, 12dag ryżu,
    1,5 l mleka, 5-8 dag cukru,
    6 dag rodzynków

    migdały sparzyć, obrać, zemleć w maszynce lub utłuc w moździerzu. (jeśli ktoś woli bardziej tradycyjnie)
    Rodzynki przebrać i opłukać.(coby nie pływały paproszki w zupie)
    Mleko zagotować z dodatkiem masła i cukru, zalać migdały, rodzynki i ugotowany na sypko ryż.
    I smacznego!

    • 0 0

  • ..coraz mężniej sobie poczynał
    aż łóżko wpadło w urynał:))
    nie róbmy szopki panie unde herren OK??
    wrogowie niech będą wrogami (z jajem i honorem)
    a przyjaciele przyjaciółmi
    tak ciężko dziś odróżnić
    jednych od drugich:(

    • 0 0

  • Naprawdę

    uwierzcie mi że mam dla Was mnóstwo pięknych życzeń .. tylko że jeszcze chwilę tu pozostanę a rodzina potraktuje mnie jak opisywanego wczoraj wigilijnego karpia .. więc przebaczcie!

    • 0 0

  • Bóg się rodzi, moc truchleje

    Szczere życzenia spokojnych, cichych Świąt Bożego Narodzenia:
    Najpierw Załodze Trójmiasta.pl za, to że czujemy się tutaj na portalu jak w domu, wśród bliskich,
    oraz opinioTFUrcom- od tych najczęściej bazgrzących (wszyscy z Martą na czele wiemy o kogo chodzi ;)
    po tych którzy, zaglądaja tu z rzadka.

    Wiele mrozu na dworzu
    I mnóstwo ciepła w sercach.

    Pozdrawia straszliwie zabiegany

    • 0 0

  • Kochani...

    mamo, galluxie, Iza, Krzy$ku, mobe, flate, Magda (od koz), była Przymorzanko, asieku, bajo, MH1, alex, Mr.Beet (burak), romanie zabawo, ciaptaku, rzezniku, MH1 i marto - i wszyscy ktorych nie wymienilam ale ich spotykam na tym portalu - zdrowych, wesolych i spokojnych Swiat Bozego Narodzenia oraz Szczesliwego Nowego Roku!

    Rowniez zyczenia wszelkiego powodzenia dla redakcji portalu.

    • 0 0

  • no co tam kochanieńcy??
    nie napiszecie nic o pierwszym dniu??
    albo wczorajszej wilii??
    ja powiem filozoficznie tak:
    warto czasem postępować wbrew tradycji:))))

    • 0 0

  • Redakcjo, litości...

    Bardzo prosisz o niepopełnianie rażących błędów...
    Otóż potrawy się SPOŻYWA, a nie SPOCZYWA.... Spoczywa to się w pokoju...
    Dla jasności. Pokój to nie Zimmer, lecz stan ducha.

    • 0 0

  • warto postępować też zgodnie z tradycją

    • 0 0

  • ależ mamo:)
    my sami tworzymy tradycję :)) też :))

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane