• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjnie - 12 dań

Marta Apanowicz
24 grudnia 2002 (artykuł sprzed 21 lat) 
Zgodnie z tradycją - wigilijną wieczerzę należy zacząć spoczywać, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Na stole powinno pojawić się wtedy 12 bezmięsnych potraw (również i inne posiłki spożywane tego dnia powinny być bezmięsne). Książka kucharska sprzed prawie 170 lat proponowała, by na wigilijnym stole pojawiły się:

1. zupa (do wyboru: postny barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub zupa z głogu)
2. szczupak na szaro (w słodkim rodzynkowym sosie)
3. szczupak na żółto (z sosem szafranowym)
4. szczupak lub sandacz na zimno
5. karp lub leszcz sadzone (gotowane w sosie winnym)
6. okonie z kartoflami
7. szczupak w łusce (gotowany w jarzynach, podawany z chrzanem tartym)
8. jaźgarze z imbirem (zapiekane z dodatkiem oliwy, piwa i imbiru)
9. sago legumina (z sokiem malinowym)
10. kapusta czerwona z rybnymi kotletami
11. pieczyste z jesiotra z sałatą rozmaitą
12. ciasta rozmaite

Z biegiem lat - liczba wigilijnych dań zmniejszała się. I tak na początku XX wieku książki kucharskie proponowały, by na świątecznym stole pojawiło się ich tylko 7. Maria Ochrowicz-Monatowa, autorka "Uniwersalnej Książki Kucharskiej" zaproponowała dwa zestawy wigilijnej wieczerzy: wykwintnej oraz skromniejszej.

Wigilia wykwintna:

1. zupa rybna pureé lub barszcz z uszkami
2. paszteciki z ryb we francuskim cieście
3. lin duszony w czerwonej kapuście
4. sandacz w śmietanie
5. łosoś z rusztu
6. mak tarty z łamańcami
7. galareta ananasowa

Wigilia skromniejsza:

1. barszcz z uszkami lub zupa rybna
2. szczupak w galarecie
3. karp na szaro
4. lin smażony z chrzanem
5. kompot ze śliwek suszonych
6. budyń migdałowy
7. kutia

Jak widać, dania te w porównania z tymi sprzed dwu wieków były uboższe. Ilustrują jednak ciągłość tradycji kulinarnych kultywowanych i dziś. Mało kto przecież wyobraża sobie dziś wigilijną wieczerzę bez barszczu z uszkami czy zupy grzybowej. Na stole nie powinno zabraknąć też śledzia w oliwie czy śmietanie (lub w majonezie), ryby w galarecie oraz ryby po grecku. W większości polskich domów króluje karp (najczęściej przyrządzany po polsku w szarym sosie), a także kapusta z grzybami. Na stole nie powinno zabraknąć też potrawy sporządzonej na bazie maku. Mogą to być: kluski z makiem, mak z bakaliami, makowe łamańce czy makowy budyń z sosem z wina. Tuż po wieczerzy niejednemu łasuchowi na twarzy powinien zagościć uśmiech. Na stole pojawi się w końcu coś słodkiego: makowiec oraz piernik.
Smacznego!

(wykorzystano informacje zawarte we "Współczesnej kuchni polskiej" autorstwa Henryka Dębskiego)
Marta Apanowicz

Opinie (71)

  • ganiasz kota który świsnął karpia
    i jak przebiegasz koło komputera to zaglądasz?
    w menu

    • 0 0

  • Wśród nocnej ciszy głos się rozchodzi
    "wstać internauci starzy czy młodzi
    czymprendzej się wybierajcie,
    na portal tu przybierzajcie
    przywitać się z rana"

    czymprendzej się wybierajcie,
    na portal tu przybierzajcie
    przywitać się z rana

    • 0 0

  • przyszli znaleźli galluxa w żłobie
    razem z IP i danymi o sobie
    jak przystalo cześć mu dali
    a witając zawołali
    z wielkiej radości

    jak przystalo cześć mu dali
    a witając zawołali
    z wielkiej radości

    mama

    • 0 0

  • do mamy

    na chwilke zniknęłam
    ale jeśli znajdziesz przepis na migdałową
    to spróbuję

    • 0 0

  • Życzenia dla wszystkich!

    1000 choinek w lesie, prezentów ile św. Mikołaj uniesie, bałwana ze śniegu i mniej życia w biegu oraz tyle radości ile karp ma ości

    • 0 0

  • ach witaj gallux z dawna szukany
    z paru tysięcy postów czytany
    dla ciebie wszelcy prorocy
    zaglądali tu i wnocy
    czyś się objawił

    dla ciebie wszelcy prorocy
    zaglądali tu i wnocy
    czyś się objawił

    • 0 0

  • i my czekamy na przyjście pana
    a skoro zajrzysz z samego rana
    zajrzymy tu też za toba
    wiedząc żeś jest tą osobą
    co nas pogania

    zajrzymy tu też za toba
    wiedząc żeś jest tą osobą
    co nas pogania

    • 0 0

  • A u IZY...

    Już stoi choinka i 12 potraw prawie gotowe! Nie moge się doczekać mojego ulubionego barszczyku :)))

    WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM KOMENTATOROM ATRYKUŁÓW NA PORTALU!!

    • 0 0

  • he he he :) a ja sie nie moge dosczekac zabawy z siostrzencem :) samochodzikami na szynach :)

    • 0 0

  • eee tam....

    nie będzie ani samochodzików ani czołgów...ani nawet "świerszczyka"......ale za to będzie miło, przyjemnie, rodzinnie, cieplutko, milutko, smacznie, śpiewająco......Jeszcze raz Wszystkiego NAJ NAJ NAJ Redakcji....Komentatorom....Sympatykom....i Zaglądaczom :))

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane