• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

3 polskie dania na liście 100 najgorszych potraw 2023 r.

MM
3 stycznia 2024, godz. 15:00 
Opinie (107)
Kiełbasa parówkowa to jedna z trzech najgorszych polskich potraw 2023 r. według kulinarnego portalu Taste Atlas. Kiełbasa parówkowa to jedna z trzech najgorszych polskich potraw 2023 r. według kulinarnego portalu Taste Atlas.

Portal Taste Atlas to międzynarodowy przewodnik dla fanów kulinariów, który regularnie publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata. Tym razem internauci wybrali 100 najgorszych potraw 2023 r. Na liście znalazły się aż 3 dania z Polski.



Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście



Które z wymienionych dań uważasz za najgorsze?

Taste Atlas to międzynarodowy przewodnik po restauracjach i lokalnych kuchniach, który powstał w 2015 r. Nie tylko pozwala na eksplorację lokalnej kuchni, ale zostawia przestrzeń na wyrażenie opinii przez czytelników. Użytkownicy portalu regularnie biorą udział w plebiscytach, głosując na najsmaczniejsze i, jak w tym przypadku, najgorsze potrawy.

Do tej pory docenili m.in. żurek - polska zupa uplasowała się na drugim miejscu w plebiscycie najsmaczniejszych zup świata. Niedawno zaś pisaliśmy, że na liście najgorszych wyrobów mięsnych świata znalazł się polski salceson.

Pod koniec roku serwis podsumował wszystkie oceny, a następnie wytypował najlepsze i najgorsze dania 2023 r. Na liście 100 najgorszych potraw 2023 r. znalazły się aż 3 polskie dania.

Czernina. Jednych odstrasza, innym przypomina smak dzieciństwa, do którego wciąż uwielbiają wracać.
Czernina. Jednych odstrasza, innym przypomina smak dzieciństwa, do którego wciąż uwielbiają wracać.

Czernina najgorszym polskim daniem



W niechlubnym zestawieniu najwyżej, bo na 11. miejscu, uplasowała się czernina. Tradycyjna zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi już wcześniej została liderką rankingu najmniej smacznych zup świata.

Kuchnia kaszubska. Gdzie w Trójmieście spróbujemy tradycyjnych dań? Kuchnia kaszubska. Gdzie w Trójmieście spróbujemy tradycyjnych dań?
Czernina ma długą i bogatą historię. To jedna z najstarszych polskich zup, którą w dawnej Polsce podawano kawalerowi starającemu się o rękę panny jako znak odmowy - stąd inna jej inna nazwa: czarna polewka. Zupa gotowana jest ze świeżej krwi gęsiej, kaczej lub króliczej. Ma charakterystyczny słodko-kwaskowaty smak, a podawana jest zwykle z kawałkami mięsa oraz lanymi kluskami, częstym dodatkiem są też suszone lub świeże owoce.

Zupa truskawkowa może być podawana na ciepło, ale też jako orzeźwiający chłodnik. Zupa truskawkowa może być podawana na ciepło, ale też jako orzeźwiający chłodnik.

Zupa truskawkowa i kiełbasa parówkowa



Nieco niżej - na 19. miejscu - uplasowała się zupa truskawkowa. Dla wielu jest to smak dzieciństwa. Zupa ta bardziej przypomina deser niż pierwsze danie. Gotuje się ją ze świeżych lub mrożonych truskawek z dodatkiem cukru, a podawana jest z makaronem i kwaśną śmietaną. Zupę można jeść zarówno na ciepło, jak i schłodzoną.

Z kolei na 30. miejscu znalazła się kiełbasa parówkowa. To wyrób, który łączy w sobie walory smakowe kiełbasy oraz parówek. Swoją konsystencją przypomina właśnie klasyczne parówki, ale cechuje się grubszą skórą. Kiełbasa parówkowa zazwyczaj jest przygotowywana z mieszanki półtłustej wieprzowiny i podgardli z dodatkiem soli, gałki muszkatołowej, czosnku, papryki i białego pieprzu.


Fermentowany rekin najgorszą potrawą 2023 r.



Liderem rankingu okazał się natomiast islandzki hakarl, czyli potrawa przygotowywana z fermentowanego mięsa rekina polarnego. Na drugim miejscu znalazł się amerykański ramen burger (burger wykorzystujący zupkę chińską zamiast bułki), a na trzecim Yerushalmi Kugel (pikantna zapiekanka z cienkiego, ugotowanego makaronu obtaczanego w karmelizowanym cukrze).

Tu możecie sprawdzić cały ranking Taste Atlas.
MM

Opinie (107) 6 zablokowanych

  • Czernine jedli zydzi w kibucu puści jak bęben Rolling Stones'

    • 1 4

  • Czernina baza

    Gimby nie znajo

    • 2 1

  • (1)

    Kto nie jadł czerniny mojej mamy z kluskami to nie wie co stracił !

    • 2 3

    • ja wole kabanosy z konia mlodego,a salami jeszcze lepsza!,z konia jeszcze modszego,łabedzie szare,mlode tez sa smaczne,nad czernine przedkladam.

      • 0 0

  • Czernina pycha, nie wiecie co dobre!

    • 3 3

  • Czernina smakowo jest wspaniała.

    Nigdy jednak jej już jeść nie będę, bo swego czasu trzymałem sąsiadowi mojej babci miskę pod kaczką z której utaczana była krew. I wiem jak to wygląda.

    • 0 0

  • Czerninę trzeba umieć zrobić

    Czernina wymaga umiejętności przy przyrządzaniu. Źle zrobiona może nie smakować, a dobrze zrobiona jest pyszna. Podobnie jest z baraniną, czy mięsem królika albo zająca. Po prostu "trza umić". Kto nie "umi", niech się za to nie bierze.

    • 0 0

  • Czarnina

    Czarnina jak każda potrawa musi byc odpowiednio przyrządzona
    To naprawdę zupa która trzeba umieć zrobić Jeżeli ktoś twierdzi ze to zupa fuj to znaczy ze jeszcze nigdy dobrej polewki nie jadł Sam bardzo lubię czarninę ale jadłem już takie które rosły mi w buzi

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Najczęściej czytane