• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dzisiaj Światowy Dzień Wegan. Gdzie zjemy roślinnie?

Aleksandra Wrona
1 listopada 2023, godz. 12:00 
Opinie (120)
  • Wegańskie jedzenie nie musi być nudne. Często jest wręcz przeciwnie. Brak niektórych składników skłania kucharzy do większej kreatywności na talerzu.
  • Wegańskie jedzenie nie musi być nudne. Często jest wręcz przeciwnie. Brak niektórych składników skłania kucharzy do większej kreatywności na talerzu.
  • Wegańskie jedzenie nie musi być nudne. Często jest wręcz przeciwnie. Brak niektórych składników skłania kucharzy do większej kreatywności na talerzu.
  • Wegańskie jedzenie nie musi być nudne. Często jest wręcz przeciwnie. Brak niektórych składników skłania kucharzy do większej kreatywności na talerzu.

W Polsce 1 listopada kojarzony jest przede wszystkim z katolickim dniem Wszystkich Świętych, jednak na świecie właśnie tego dnia obchodzony jest Światowy Dzień Wegan. To dobra okazja do przyjrzenia się swojej diecie i refleksji nad tym, co możemy zrobić, by była bardziej przyjazna zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla planety.



Nie jesz mięsa? Tu znajdziesz coś dla siebie


Czy rozważasz ograniczenie mięsa i produktów odzwierzęcych w swojej diecie?

Data Światowego Dnia Wegan upamiętnia powstanie Towarzystwa Wegańskiego, czyli organizacji charytatywnej założonej 1 listopada 1944 r. przez Donalda Watsona w Wielkiej Brytanii. Towarzystwo Wegańskie było pierwszą organizacja skupiająca wegan i rozpowszechniająca nazwę "weganizm", dotychczas mylnie nazywany "bezmlecznym wegetarianizmem".

Różnica między weganizmem a wegetarianizmem



Weganizm to styl życia, który wyklucza wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, mleko, jaja i miód. Dla niektórych oznacza to również rezygnację z noszenia skórzanych butów czy ubrań, kupowania niektórych kosmetyków lub czy alkoholi, w produkcji których używa się produktów pochodzenia zwierzęcego (np. do klarowania wina).

Osoby wybierające tę dietę robią to z różnych powodów. Jednym z głównych argumentów jest troska o zwierzęta. Hodowla zwierząt na cele spożywcze często wiąże się z cierpieniem i wyzyskiem. Weganizm to forma protestu przeciwko tej praktyce i wybór na rzecz bardziej etycznego podejścia do żywienia.


Weganizm ma również pozytywny wpływ na środowisko. Produkcja mięsa jest jednym z głównych źródeł emisji gazów cieplarnianych i degradacji środowiska naturalnego. Przechodząc na dietę opartą na roślinach, możemy zmniejszyć nasz ślad ekologiczny i przyczynić się do ochrony planety.

Wiele osób decyduje się na weganizm z powodów zdrowotnych. Oficjalne stanowiska lekarzy i organizacji zajmujących się zdrowiem i żywieniem mówią o tym, że odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa i spełnia zapotrzebowanie żywieniowe człowieka na każdym etapie życia. Często jednak wymaga dodatkowej suplementacji, szczególnie witaminy B12.

Warto podkreślić, że wegetarianizm i weganizm to dwa różne podejścia do diety, które opierają się na roślinach. Wegetarianie wykluczają mięso, ale wciąż spożywają produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, jaja i miód. Weganizm idzie o krok dalej, eliminując z diety wszelkie produkty odzwierzęce.

  • Wegańskie dania pojawiają się w menu wielu restauracji, także tych specjalizujących się w innej kuchni.
  • Wegańskie dania pojawiają się w menu wielu restauracji, także tych specjalizujących się w innej kuchni.
  • Wegańskie dania pojawiają się w menu wielu restauracji, także tych specjalizujących się w innej kuchni.
  • Wegańskie dania pojawiają się w menu wielu restauracji, także tych specjalizujących się w innej kuchni.

Dlaczego przechodzimy na weganizm?



O to, dlaczego zdecydowali się przejść na weganizm, zapytaliśmy naszych czytelników.

- Dla mnie przejście na weganizm było naturalną konsekwencją wegetarianizmu, który towarzyszył mi przez ostatnie kilka lat. Nie wyobrażam sobie zrobić tego z dnia na dzień. Powoli uczyłem się zastępować mięso innymi źródłami białka i starałem się w miarę możliwości rezygnować z produktów odzwierzęcych - opowiada Tomek z Sopotu. - Na tej diecie czuje się naprawdę świetnie, jem zdrowiej, mam więcej energii, a przede wszystkim czuję, że mój styl życia jest dobry nie tylko dla mnie, ale też dla środowiska.
- Może to nietypowe, ale wychowałam się w wegańskim domu - opowiada Kasia z Gdyni. - Moi rodzice od kilkunastu lat są na takiej diecie i siłą rzeczy nauczyłam się tych smaków i technik kulinarnych. W czasie nastoletniego buntu miałam epizod ze spożywaniem mięsa, ale szybko mi minęło. Dla mnie najważniejsze są względy etyczne. Trudno mi znieść myśl o tym, jak produkowane jest mięso w przemysłowych hodowlach i nie chcę się do tego przyczyniać.

Gdzie zjemy wegańsko w Trójmieście?



W Trójmieście wiele restauracji posiada w swoim menu pozycje wegańskie lub wegetariańskie. Są jednak takie miejsca, w których nie uświadczymy mięsa i produktów odzwierzęcych. Jednym z nich jest House of Seitan, gdzie możemy skosztować dań jak "kaszanka" z karmelizowaną dynią, pieczonym jabłkiem, cebulką, kiszoną kapustą, surówkami i piklami (39 zł), buły z seitanem BBQ, wegańskim serem, papryczką jalapeno, pieczonym ananasem, sosami (36 zł) czy kremowy serek z tofu z pieczonymi pomidorami, czosnkiem, rozmarynem, dynią w panierce (35 zł).

Ciekawym miejscem na gastronomicznej mapie Trójmiasta jest Nie/Mięsny, który posiada dwie karty menu - dla mięsożerców i dla wegan i wegetarian. Ciekawe wegańskie propozycje to tażin z potrawką z ciecierzycy, morelami i portobello (49 zł), poderwany jack burger z frytkami (45 zł) i beyond burger z frytkami (52 zł).

Od lat wegańsko, bezglutenowo, a przede wszystkim smacznie i domowo zjemy w Atelier Smaku, prowadzonym przez Jolę SłomęMirka Trymbulaka. Jedną z ich specjalności są blin-burgery, które zamiast tradycyjnej bułki złożone są gryczanych blinów (27-35 zł). W menu znajdziemy też nie-myśliwski bigos (27 zł), nie-gulasz z cieciorką (27 zł), nie-fasolkę po bretońsku (27 zł), a także naleśniki z nie-kaczką (35 zł) i nie-gyrosem (35 zł).

Oczywiście, to nie jedyne miejsca serwujące w Trójmieście wegańskie i wegetariańskie dania. Więcej znajdziecie w naszym katalogu firm. Zachęcamy do podzielenia się swoimi ulubionymi miejscami w komentarzach.  

Miejsca

Opinie (120) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (2)

    Od czasów jaskiń człowiek jest mięsożercą, nie dorabiajmy ideologii do jedzenia trawy czy hot doga z hummusu.

    • 35 31

    • Czlowiek nie jest miesozerca. Jest wszystkozerca.

      • 17 4

    • No i co z tego kaczor

      • 2 3

  • Weganizm jest marnowaniem zywnosci. Weganstwo zalega na sklepowych polkach a pozniej laduje w smietniku.

    • 34 28

  • co to za obiad bez miesa. (9)

    mieso musi byc , taka golonka ze skórą ..,albo pieczony boczuś, albo wątróbka ehhh bajka , i frytki , .

    • 31 36

    • (5)

      A potem zawal w wieku 40 lat i obtluszczona watroba.

      • 16 12

      • (4)

        Ale się żyje,co z tego że jesz trawę do 70tki.

        • 7 15

        • Jaką trawę? (2)

          Niewiele wiesz o produktach bezmięsnych. Od 20 lat nie jem mięsa i trawy jakoś nie jadłem. Nawet sałatę rzadko.

          • 10 7

          • jesz soję genetycznie modyfikowaną :-( (1)

            • 10 6

            • Pewnie sam ją jesz tylko nie wiesz.

              • 5 2

        • trawy się nie je

          trawę się pali.

          • 12 1

    • to jedz sąsiada, albo własne młode

      • 3 4

    • obiad bez mięsa - naleśnik z dżemem jagodowym (1)

      albo kartoflanka

      • 4 9

      • Albo ruskie pierogi. Albo makaron z warzywami. Albo placki ziemniaczane. Albo wiele bezmięsnych potraw z kuchni śródziemnomorskiej i orientalnej. Naprawdę jest z czego wybierać.

        • 13 1

  • (7)

    Niech sobie jedzą, dopóki nie wsadzają swoich ciekawskich nosów do mojej lodówki i garnków, dając swoje przemądrzałe 'rady' jest ok.

    • 79 34

    • Ale ty nie masz problemu z zaglądaniem innym do lodówek, łóżek i macić (3)

      • 20 32

      • (2)

        Nie, nie mam - i oczekuję tego samego od przeciwnej strony. BTW - temat o żywności, a ktoś wyskakuje o łóżkach i czymś jeszcze...fiksacja.

        • 30 5

        • Klasyka u Iewackich ekstremistów - każdy temat sprowadzaja do sksu.

          • 24 12

        • a kto ci oszołomie zagląda do talerza?

          stawiasz znak równości między promocją wegańskich restauracji z zamachem na wolność wyborów kulinarnych? serio?

          • 5 11

    • I na odwrót

      Wystarczy wspomnieć, że się nie je mięsa aby być od razu obiektem ataków. A ja nie jem mięsa przeciwko komuś, ale dlatego, ze nie lubię i nie potrzebuję. Ale weganinem nie jestem.

      • 14 6

    • miesozercy zawsze to robia - nie jem miesa od 30 lat i wiem co mowie (1)

      miesozercy zawsze to robia - nie jem miesa od 30 lat i wiem co mowie

      • 5 3

      • Ale słabo ci robi na głowę

        Ale słabo ci robi na głowę

        • 0 0

  • Wacek (5)

    Zjadanie roślin to odbieranie pożywienia zwierzętom, w tym hodowlanym. To szkodzenie. Ja dziś na obiad mam stek z antrykotu. Ogłaszam dzisiejszy dzień, dniem steków!

    • 35 30

    • zwierzęta nie są hodowlane. idąc tym tokiem, wszyscy w obozach zagłady np podczas 2 WŚ też byli hodowlani (2)

      • 3 15

      • Co za beznadziejny przykład. (1)

        • 5 3

        • dlaczego ? moja babka miała abażur z ludzkiej skóry

          a obóz koncentracyjny to najlepsze porównanie z obozami dla zwierząt "rzeźnych"

          • 3 3

    • uwielbiam steki :-)

      • 8 5

    • Jeśli sobie śmieszkujesz

      To jest to żart na poziomie pijanego wuja na weselu. Jeśli mówisz poważne to uwierz - pijany wujo od którego to słyszałeś żartował :)

      • 0 2

  • nigdy nie jadłem mięsa (chociaż 4 razy spróbowałem i puściłem pawia) (9)

    48 lat żyję i nie jem zwłok zarżniętych istot. mam tak od dziecka, nikt mi nie wmawiał i nie przekonywał, na złość mamie też tego nie robię. brzydzę się padliną. nikogo nie namawiam i nie zachęcam. każdy żyje własnym życiem. poza zwierzętami na pożarcie.

    • 31 40

    • z raportu ONZ (1)

      co roku ginie (w większości w bestialski sposób) 60 miliardów istnień, po to żeby wam się dobrze piardło i odbiło

      • 10 12

      • Przy pryskaniu i nawożeniu, a także

        przy karczowaniu lasów pod uprawę soi też ginie masa stworzeń.

        • 16 4

    • minusujecie, tylko dlatego, że nie jem mięsa ?

      to tak jak zawstydzić się, że Mieszko I chodził na bosaka. kij wam do tego.

      • 10 17

    • Niedobór witaminy B12 zaburza pracę mózgu (2)

      Widać to w komentarzach jaroszy. Tak, jaroszy - w języku polskim to ludzie, którzy nie jedzą mięsa

      • 19 13

      • wiedziałem, że do tego dojdzie (1)

        badania krwi, całościowe na wszystko robię profilaktycznie (żona jest pigułą) co pół roku. wszystko w normie. żadnych suplementów nie łykam. witamin też nie. i się nie szczepię na nic. jak byłem mały obowiązkową na odrę mnie otruli, byłem obiema w grobie, ledwo przeżyłem, od tego czasu konowały boją się mnie szczepić. nawet na tężec nie jestem. na nic. a porąbany jestem chyba genetycznie ;)

        • 3 6

        • Słuszna samokrytyka.

          • 0 0

    • rosliny sa substancja martwa? nie zyja? ahh tak, zyja tylko dla twojej przyjemnosci, czekaja aby byc zarznietymi dla ciebie

      • 6 1

    • Katharinka

      Mam podobnie. Jedzenie mięsa jest dla mnie po prostu obrzydliwe

      • 4 3

    • Zwierzęta nie mają tego oporu i pożerają siebie nawzajem. Powiedz eskimosom aby nie jedli mięsa bo to padlina to może ciebie posłuchają

      • 3 1

  • Jak sprawić, żeby danie wegańskie było lepsze? (6)

    Dodać wołowiny :)

    • 48 35

    • trzeba dodać mięso, żeby to danie było jadalne :-) (2)

      • 11 11

      • Nie dla wszystkich

        Ja naprawdę nie lubię smaku mięsa.

        • 7 8

      • Polac keczupem

        • 3 2

    • (1)

      Gdyby tobie dodać pół mózgu, to przynajmniej byłbyś półgłówkiem, a tak...

      • 1 9

      • dalej ma więcej mózgu od wszystkich wegan razem wziętych ;)

        • 3 1

    • W zasadzie wołowina jest całkowicie wegańska

      Krowy jedzą tylko trawę... :)

      • 0 0

  • Weganie... (9)

    Czy wyrwali sobie juz "kły"? To są takie zęby w górnej, i dolnej szczece które służą do rozszarpywania mięsa... widocznie nie znają biologii.

    • 27 24

    • konie (samce) też mają kły a są weganami. kłów używają do walki o stado (2)

      • 12 12

      • ty, jako najsłabszy w stadzie samiec omega (1)

        nie walczysz

        • 8 4

        • mam przeciwstawny kciuk i odpowiednio dużą przysadkę mózgową

          żeby być negocjatorem a nie pobitym zwycięzcą

          • 3 3

    • spoko. zawiąż sobie kciuki razem z innymi palcami i zagryź np owczarka niemieckiego, albo hienę. taka sama waga

      takie same kły jak Twoje

      • 7 5

    • Znajomość biologii (2)

      A najwidoczniej komentujący nie zna anatomii, ponieważ mamy kość szczękową (góra) oraz kość żuchwową (dół). Pozdrawiam roślinożerca :)

      • 7 11

      • ty nie znasz anatomii - żuchwa i dolna szczęka to synonimy (1)

        nie ma natomiast "górnej żuchwy"

        • 10 3

        • Ale on nic takiego nie napisal!

          Tak więc- do szkoły, uczyć się czytać...

          • 0 0

    • To owoców też nie jesz bo nie są z mięsa?

      • 6 5

    • powodzenia w zagryzieniu tymi kłami antylopy

      • 6 2

  • Lubię tylko dwa produkty wegańskie - wino i whisky (3)

    • 25 6

    • (2)

      Myślę, że lubisz ich więcej ale nie wiesz, ze są wegańskie. Na przykład owoce.

      • 5 6

      • nie lubię i nie jem owoców - zawierają zbyt dużo cukru (1)

        warzywa są ok, ale jako dodatek do mięsa

        • 2 4

        • Nie jedz też warzyw (w tym ziemniaków)

          Będziesz prawdziwym hardcorem. Koledzy będą ci zazdrościć!

          • 4 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Najczęściej czytane