• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dzisiaj Światowy Dzień Wegan. Gdzie zjemy roślinnie?

Aleksandra Wrona
1 listopada 2023, godz. 12:00 
Opinie (120)
  • Wegańskie jedzenie nie musi być nudne. Często jest wręcz przeciwnie. Brak niektórych składników skłania kucharzy do większej kreatywności na talerzu.
  • Wegańskie jedzenie nie musi być nudne. Często jest wręcz przeciwnie. Brak niektórych składników skłania kucharzy do większej kreatywności na talerzu.
  • Wegańskie jedzenie nie musi być nudne. Często jest wręcz przeciwnie. Brak niektórych składników skłania kucharzy do większej kreatywności na talerzu.
  • Wegańskie jedzenie nie musi być nudne. Często jest wręcz przeciwnie. Brak niektórych składników skłania kucharzy do większej kreatywności na talerzu.

W Polsce 1 listopada kojarzony jest przede wszystkim z katolickim dniem Wszystkich Świętych, jednak na świecie właśnie tego dnia obchodzony jest Światowy Dzień Wegan. To dobra okazja do przyjrzenia się swojej diecie i refleksji nad tym, co możemy zrobić, by była bardziej przyjazna zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla planety.



Nie jesz mięsa? Tu znajdziesz coś dla siebie


Czy rozważasz ograniczenie mięsa i produktów odzwierzęcych w swojej diecie?

Data Światowego Dnia Wegan upamiętnia powstanie Towarzystwa Wegańskiego, czyli organizacji charytatywnej założonej 1 listopada 1944 r. przez Donalda Watsona w Wielkiej Brytanii. Towarzystwo Wegańskie było pierwszą organizacja skupiająca wegan i rozpowszechniająca nazwę "weganizm", dotychczas mylnie nazywany "bezmlecznym wegetarianizmem".

Różnica między weganizmem a wegetarianizmem



Weganizm to styl życia, który wyklucza wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, mleko, jaja i miód. Dla niektórych oznacza to również rezygnację z noszenia skórzanych butów czy ubrań, kupowania niektórych kosmetyków lub czy alkoholi, w produkcji których używa się produktów pochodzenia zwierzęcego (np. do klarowania wina).

Osoby wybierające tę dietę robią to z różnych powodów. Jednym z głównych argumentów jest troska o zwierzęta. Hodowla zwierząt na cele spożywcze często wiąże się z cierpieniem i wyzyskiem. Weganizm to forma protestu przeciwko tej praktyce i wybór na rzecz bardziej etycznego podejścia do żywienia.


Weganizm ma również pozytywny wpływ na środowisko. Produkcja mięsa jest jednym z głównych źródeł emisji gazów cieplarnianych i degradacji środowiska naturalnego. Przechodząc na dietę opartą na roślinach, możemy zmniejszyć nasz ślad ekologiczny i przyczynić się do ochrony planety.

Wiele osób decyduje się na weganizm z powodów zdrowotnych. Oficjalne stanowiska lekarzy i organizacji zajmujących się zdrowiem i żywieniem mówią o tym, że odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa i spełnia zapotrzebowanie żywieniowe człowieka na każdym etapie życia. Często jednak wymaga dodatkowej suplementacji, szczególnie witaminy B12.

Warto podkreślić, że wegetarianizm i weganizm to dwa różne podejścia do diety, które opierają się na roślinach. Wegetarianie wykluczają mięso, ale wciąż spożywają produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, jaja i miód. Weganizm idzie o krok dalej, eliminując z diety wszelkie produkty odzwierzęce.

  • Wegańskie dania pojawiają się w menu wielu restauracji, także tych specjalizujących się w innej kuchni.
  • Wegańskie dania pojawiają się w menu wielu restauracji, także tych specjalizujących się w innej kuchni.
  • Wegańskie dania pojawiają się w menu wielu restauracji, także tych specjalizujących się w innej kuchni.
  • Wegańskie dania pojawiają się w menu wielu restauracji, także tych specjalizujących się w innej kuchni.

Dlaczego przechodzimy na weganizm?



O to, dlaczego zdecydowali się przejść na weganizm, zapytaliśmy naszych czytelników.

- Dla mnie przejście na weganizm było naturalną konsekwencją wegetarianizmu, który towarzyszył mi przez ostatnie kilka lat. Nie wyobrażam sobie zrobić tego z dnia na dzień. Powoli uczyłem się zastępować mięso innymi źródłami białka i starałem się w miarę możliwości rezygnować z produktów odzwierzęcych - opowiada Tomek z Sopotu. - Na tej diecie czuje się naprawdę świetnie, jem zdrowiej, mam więcej energii, a przede wszystkim czuję, że mój styl życia jest dobry nie tylko dla mnie, ale też dla środowiska.
- Może to nietypowe, ale wychowałam się w wegańskim domu - opowiada Kasia z Gdyni. - Moi rodzice od kilkunastu lat są na takiej diecie i siłą rzeczy nauczyłam się tych smaków i technik kulinarnych. W czasie nastoletniego buntu miałam epizod ze spożywaniem mięsa, ale szybko mi minęło. Dla mnie najważniejsze są względy etyczne. Trudno mi znieść myśl o tym, jak produkowane jest mięso w przemysłowych hodowlach i nie chcę się do tego przyczyniać.

Gdzie zjemy wegańsko w Trójmieście?



W Trójmieście wiele restauracji posiada w swoim menu pozycje wegańskie lub wegetariańskie. Są jednak takie miejsca, w których nie uświadczymy mięsa i produktów odzwierzęcych. Jednym z nich jest House of Seitan, gdzie możemy skosztować dań jak "kaszanka" z karmelizowaną dynią, pieczonym jabłkiem, cebulką, kiszoną kapustą, surówkami i piklami (39 zł), buły z seitanem BBQ, wegańskim serem, papryczką jalapeno, pieczonym ananasem, sosami (36 zł) czy kremowy serek z tofu z pieczonymi pomidorami, czosnkiem, rozmarynem, dynią w panierce (35 zł).

Ciekawym miejscem na gastronomicznej mapie Trójmiasta jest Nie/Mięsny, który posiada dwie karty menu - dla mięsożerców i dla wegan i wegetarian. Ciekawe wegańskie propozycje to tażin z potrawką z ciecierzycy, morelami i portobello (49 zł), poderwany jack burger z frytkami (45 zł) i beyond burger z frytkami (52 zł).

Od lat wegańsko, bezglutenowo, a przede wszystkim smacznie i domowo zjemy w Atelier Smaku, prowadzonym przez Jolę SłomęMirka Trymbulaka. Jedną z ich specjalności są blin-burgery, które zamiast tradycyjnej bułki złożone są gryczanych blinów (27-35 zł). W menu znajdziemy też nie-myśliwski bigos (27 zł), nie-gulasz z cieciorką (27 zł), nie-fasolkę po bretońsku (27 zł), a także naleśniki z nie-kaczką (35 zł) i nie-gyrosem (35 zł).

Oczywiście, to nie jedyne miejsca serwujące w Trójmieście wegańskie i wegetariańskie dania. Więcej znajdziecie w naszym katalogu firm. Zachęcamy do podzielenia się swoimi ulubionymi miejscami w komentarzach.  

Miejsca

Opinie (120) ponad 20 zablokowanych

  • Mieso

    Ja mam swoje kaczki kury króliki gołębie mięsne i jem bo kocham mięsko we wszystkich postaciach . Śmieszy mnie muchy i chrabąszcze jak jedzą przecież to tez zwierzęta animalsy niech do sądu ludzi pozwą zabijają robactwo przez jedzenie . Może jeszcze pasożyty dorzucić w człowieku tez mięso ,,,

    • 8 4

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    Podziwiam wegan. Przez pewien czas próbowałam być wegetarianką ( weganizm to już dla mnie nie do osiągnięcia). Wytrzymałam na wegeterianizmie rok, brakowało mi mięsa, żaden substytut nie był w stanie mi go zastąpić, ale nie to bylo najgorsze... Jak odwiedzałam gdzieś rodzinę, lub wychodziłam ze znajomymi to albo byłam odbierana jako kapryśna albo jadłam frytki lub gotowane ziemniaki. Pokonało mnie to, wróciłam do mięsa, jem go mało ale przy rodzinnym obiedzie nie wybrzydzam, co gospodarz poda to zjem, nie chce aby ktoś się akurat pode mnie dostosowywał. W domu staram się unikać mąż i syn to miesozercy, nie moge im tego odmowic. Ciezko jest przejsc na wege i wega, ja nie dalam rady...

    • 24 9

    • Przestań służyć facetem. Bądź sobą! (1)

      Kiedy Kobieta przestanie się bać?

      • 6 13

      • Nie

        Jedzenia mięsa powoduje depresjie

        • 1 1

    • W moim przypadku to było proste.

      Nie cierpiałem mięsa, co manifestowało się tym, że schabowy wmuszany mi lądował za lodówką za to potrafiłem zjeść 2 porcje "dorosłe" pierogów ruskich. Mimo, że jem teraz mięso to preferencje antyrybne zostały mi i nie wyobrażam sobie zjeść cokolwiek byłoby z ryby zrobione.

      • 2 3

  • Juzniedlugo okaże się,ze ci co jedzą mięso nie szanują demokracji i wartości europejskich. (1)

    • 11 2

    • Na 100%

      Póki co, powoli wmawiają, że nie szanują planety :D

      • 7 2

  • (1)

    Wegańskie potrawy sa świetnym dodatkiem do koniny! Pycha!

    • 4 1

    • zajdź konia od tyłu i klaśnij

      zobaczysz gwiazdy

      • 1 0

  • Na łące rośnie masa rukoli

    Zapraszam, nawet na pasach zieleni między jezdniami. Dziś widziałem jak jakoś jeden wegan się tam pasł

    • 6 2

  • Nie obchodzi mnie co jesz i z kim spisz (2)

    Ale nie obnos sie z tym

    • 7 4

    • Komentarze pod tym tytułem są pełne obnoszących się tym co jedzą. Najczęściej mięso.

      • 2 0

    • Za to ty się obnosisz

      Chodząc z żoną/kochanką za rączkę. Ciekawe skąd się bierze ta podwójna moralność...

      • 1 4

  • (2)

    Tak się zastanawiam dlaczego to wegańskie żarcie musi zawsze mieć coś wspólnego z mięsem w nazwie i dlaczego leży później przecenione w koszach? Weganie, marchewka też czuje jak ją żywcem zjadacie! Jedzcie kamienie, one jedyne nie czują!

    • 7 5

    • (1)

      Czemu wege odpowiedniki nie miałyby korzystać z tych nazw? Tak bardzo Ci to przeszkadza?

      • 2 2

      • O ile w restauracjach bym się tego nie czepiała, bo tam nazwy potraw ogranicza jedynie fantazja twórców karty, a w razie wątpliwości zawsze można dopytać kelnera, stojącego przy stoliku, o tyle w handlu powinno to być zakazane, bo może wprowadzić klienta w błąd. Ktoś, kto robi zakupy w pośpiechu, jest osobą starszą, ma problemy ze wzrokiem i czytaniem druczków na etykietach, może nieświadomie kupić wegański zamiennik tradycyjnego produktu. Jeśli na opakowaniu w sklepie widnieje duży napis "śmietana", "kiełbasa", "ser", "mleko" itd., to klient ma prawo zakładać, że kupuje właśnie tradycyjne śmietanę, kiełbasę, ser albo mleko i nie musieć doczytywać, że to akurat wegański zamiennik, który naśladuje produkt oryginalny.

        • 6 1

  • Chciałem tylko dodać, że w Indiach jest 500 milionów ludzi, którzy nie jedzą mięsa.

    Są różnokolorowi, z różnych grup etnicznych, kast, religii. Ci biedni bezdomni i ci mega bajecznie bogaci. Wszystko ich dzieli, ale łączy ich wega i wege. Fenomen.

    • 5 2

  • Opinia wyróżniona

    Roślinożerczyni (1)

    Zapewne wszystko jest kwestią podejścia. Rozumiem, że wiele osób nie może wyobrazić sobie codziennej diety bez mięsa. Ja też kiedyś jadłam mięso w różnej formie przynajmniej 1-2 razy dziennie. Początkowo zrezygnowałam z niego ze względów zdrowotnych (niestety to znajdujące się w marketach w większości przypadków jest kiepskiej jakości- naszprycowane antybiotykami), a z czasem kiedy doszły względy etyczne, upewniłam się, że to dobry kierunek. Teraz próbuje weganizmu. I tak! :) przy okazji kupuje w lumpeksach, staram się żyć ekologicznie na tyle, na ile jestem w stanie i szczerze mówiąc, jest mi z tym naprawdę dobrze. Czuję się lepiej, wyniki mam świetnie i sumienie nie przeszkadza, kiedy patrzę w oczy krowie czy innemu zwierzęciu. Nikogo nie zmuszam, ale myślę, że warto czasami spróbować czegoś innego, zdrowszego. Kto wie, może komuś z Was się spodoba i zobaczycie w tym sens ? :)

    • 19 3

    • Co do jakości - to samo się tyczy diety wegan. Pestycydami cała stoi.

      • 3 2

  • Weganka

    Moim zdaniem najlepszą wege kuchnią gdzie serwują mega jedzenie jest mana 68 oszałamiającą mają kaczkę albo desery które są naprawdę jak w bajce

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Najczęściej czytane