• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Czardasz ogłasza zamknięcie po ponad 50 latach

Alicja Olkowska
8 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie. Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.

Do historii wkrótce przejdzie kolejny trójmiejski lokal. Zakończenie działalności zapowiedziała właśnie mieszcząca się na PrzymorzuMapka słynna restauracja Czardasz z wieloletnią tradycją. "Z powodu stale rosnących kosztów z dniem 23.12.2022 r. zamykamy naszą restaurację na stałe. Dziękujemy Wam za te wszystkie lata" - czytamy na stronie obiektu założonego w 1971 roku.



Użytkownicy naszej aplikacji zostali już o tym powiadomieni
Pobierz aplikację: Android iPhone



Ostatnie miesiące nie są łaskawe dla branży gastronomicznej - co rusz zamyka się jakiś lokal. Teoretycznie zamknięcia nie są niczym nowym: już wcześniej zdarzało się, że restauracje np. zawieszały działalność na czas zimy, aby wiosną ponownie się otworzyć. Wciąż też powstają nowe miejscówki, o których regularnie piszemy w cyklu "Nowe lokale", a więc to nie do końca jest tak, że dzieje się tylko źle.

Nie znaczy to jednak, że fala zamknięć nie istnieje, a dowodem na to jest kolejna restauracja, która powiedziała pass.

- Kochani, święta Bożego Narodzenia już niedługo, więc przygotowaliśmy dla was ofertę garmażu na wynos. Niestety będzie to nasza ostatnia oferta. Chcieliśmy przekazać Wam smutną wiadomość. Z powodu stale rosnących kosztów z dniem 23.12.2022 r. zamykamy naszą restaurację na stałe. Dziękujemy Wam za te wszystkie lata - czytamy na Facebooku gdańskiej restauracji Czardasz.
  • Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.
  • Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.
  • Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.
  • Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku, właśnie ogłosiła zamknięcie.
Lokal, który od ponad 50 lat serwuje kuchnię węgierską i polską, od dłuższego czasu szukał na siebie pomysłu. Jednym z rozwiązań był m.in. udział w "Kuchennych rewolucjach" w 2015 roku. Magda Gessler rzeczywiście odmieniła restaurację i wróciła do jej węgierskich korzeni. O Czardaszu znowu było głośno i to nie tylko w Trójmieście.

Kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi Kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi
Wiadomość o zamknięciu zaskoczyła miłośników restauracji. Od razu posypały się komentarze, także w naszym Raporcie:

- Pamiętam, jak się tam chodziło z rodzicami co niedziela na obiad, żal. :(

- Może i pustki. Może i ceny zawyżone. Ale Czardasz to legenda, chyba dwa pokolenia karmiła. Trochę szkoda.

- W Gdańsku zamyka się Czardasz, restauracja działająca od ponad 50 lat, przetrwała komunizm, stan wojenny, pandemię, kryzysy (...). Ciężkie czasy dla dla Polski, smutne...

Nie brakowało też głosów czytelników, którzy nie byli zdziwieni takim obrotem sprawy. Według nich Czardasz faktycznie jest kulinarną legendą, ale od dawna się nie rozwijał i w porównaniu z innymi lokalami stał w miejscu. Jedno jednak trzeba mu oddać: takich miejsc na trójmiejskiej kulinarnej mapie jest coraz mniej, a na naszych oczach kończy się pewna epoka.

Miejsca

Opinie (325) ponad 50 zablokowanych

  • Wiecie dlaczego upadek tej restauracji pojawił się na tym portalu?

    Ta restauracja jest znana.
    Wiecie ile małych prywatnych biznesów już upadło? Nie wiecie? Może to i lepiej.
    Czemu macie się stresować. Lepiej napisać, że prywata chce się wzbogacić kosztem biedy, jak za komuny.
    Za komuny była "bitwa o handel", a za komuny 2.0, czyli niebieskiej komuny z żółtymi gwiazdkami jest podobnie. Małe i średnie firmy, wypad rynku.

    • 10 4

  • Kiedyś Czardasz to ta duża sala dziś (1)

    dla klientów z zewnątrz dostępna jest mini salka z kilkoma stolikami. Co się dziwić. Nie przyciąga

    • 6 2

    • Kolejny wzrost cen energii i będzie tylko jeden stolik

      W domu klienta.

      • 2 1

  • Jak mogli szukać pomysłu.Starczyło

    doprowadzić to perfekcji kuchnię z terenów dzisiejszych lub dawnych wielkich Węgier.Czyli kuchnię z dzisiejszej Słowacji,Rumunii,Serbii Ukrainy i Austrii.Tyle cudownych i smacznych dań związanych z Madziarami

    • 8 2

  • (1)

    Jedni się zamykają, inni otwierają, taka kolej rzeczy.

    • 5 4

    • Jaki jest procent zamkniętych w stosunku do nowotwartych?

      Jeżeli zamyka się restauracja, która przetrwała poprzednie kryzysy, to nowo powstała ma takie szanse jak jagnię w stadzie wilków.

      • 2 1

  • Mieszkałam niedaleko, prawie codziennie koło niej przechodziłam (2)

    Ale nigdy nie zachęcała do wejścia. Z komentarzy wnioskuję, że niewiele straciłam.

    • 13 3

    • Nie dziwi cię, że jest coraz mniej restauracji do których nie chodziłaś?

      • 1 4

    • mogę Cię tam zabrać

      • 0 0

  • Smutne, że tyle osób straciło źródło dochodu (1)

    Ale naprawdę trudno żałować samej restauracji. PRLowski relikt w najgorszym wydaniu. Aż nie chce się uwierzyć, że wcześniej nie zamknął ich sanepid.

    • 15 4

    • A ty co?

      Nurkowałeś nosem w odpadkach, że piszesz o sanepidzie?

      • 2 5

  • Bywalec czardasza (2)

    Powiem jedno nie rzad nie sytuacja a malo obrotni wlasciciele matka corce nie chce przekazac w pelni lokalu we wszystko sie moesza a corka tez nie gornolotna z duchem czasu nie idzie trzeba postawic ma kedna larte albo sie przylozyc do regionalnego kedzenia i trzymac fason a nie na pil gwizdka robic byle jak byle duzo odgrzewane itp. na stypy ujdzie i komunie ale na obiady ludzie nie chca domowego standartu odgrzewanych oboadow chca oryginalnie smacznie i zdrowo ...

    • 12 5

    • Po pierwsze, zacznij pisać po polsku.

      Po drugie, robiłeś za materc, że znasz takie szczegóły?

      • 2 7

    • Strzał w dychę

      • 5 1

  • Moi rodzice byli tam na kolacji. (1)

    Wyszli niezadowoleni i głodni, więc nic dziwnego, że się zamykają.

    • 12 4

    • A świstak tam siedział i zawinął ich paragon w sreberko.

      • 2 5

  • To (1)

    jest efekt domina i na tym nie koniec
    to tak samo jak zaczyna się kruszyć wynajem są Spółdzielnie Mieszkaniowe
    gdzie właściciele mieszkań za wynajem
    biorą ceny z kosmosu ludzie zaczynają szukać po kątach taniej. W takiej Spółdzielni Za Falochronem W Gdyni Karwiny jeśli właściciele np za kawalerki 26 m wołają za sam wynajem przeszło 2 tysiące a do tego trzeba dodać jeszcze pozostałe opłaty czynsz i media to kogo na to stać no chyba że są dobrze zarabiający.

    • 7 2

    • Myślisz, że za wynajm takiego mieszkania będzie taniej?

      Niż za miesięczną spłatę kredytu?
      Jeżeli tak, to porzuć wszelką nadzieję.

      • 2 1

  • najlepiej sie tam jadło (1)

    za tzw.złej komuny a i atmosfera tamtych lat była taka jakiej nie ma i nie bedzie już nigdy

    • 4 3

    • Będzie, będzie. Komuna 2.0 wraca

      Pytanie, czy jeszcze komuś będzie się chciało za komuny 2.0, takie lokale prowadzić.

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane