- 1 Tunel czy pasy: co wybierają piesi? (248 opinii)
- 2 Nocny hałas z lotniska. Cena za rozwój? (437 opinii)
- 3 Okupacyjne losy jednego z symboli Gdyni (74 opinie)
- 4 Historia 200-letniej gdańskiej wyspy (73 opinie)
- 5 Kto obawia się tramwaju przez Klonową? (443 opinie)
- 6 Jarmark: zobacz jego pierwszy dzień (137 opinii)
Smaki Trójmiasta
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/25/300x0/25112__kr.webp)
Nasze regionalne jedzenie cieszy się dużym powodzeniem. Dowód? W minionym tygodniu młodzowy kuch z kruszonką dostał żywnościowego "Oscara" podczas Międzynarodowych Targów w Poznaniu. Mimo to, ani tysiącletni Gdańsk, ani Trójmiasto nie ma wypieku, czy potrawy, która kojarzyłaby się z tą 750-tys. aglomeracją.
O tym, że regionalna kuchnia jest motorem rozwoju, nikomu we Francji, czy Włoszech tłumaczyć nie trzeba. Tam każdy region ma swoje wino, sery, czy makarony, które można kupić zwiedzając tamtejsze prowincje. Teraz o produktach regionalnych i tradycyjnych jako motorze rozwoju gospodarczego, będą dyskutować także mieszkańcy Pomorza - dzisiaj na Ołowiance odbędzie się na ten temat seminarium.
- Produkty tradycyjne to nie tylko wspieranie dziedzictwa kulinarnego, ale także szansa na osiąganie dodatkowych zysków - mówi Kazimierz Sumisławski, dyr. departamentu rozwoju obszarów wiejskich i ochrony środowiska, Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego. - To widać było na ostatnich targach w Poznaniu, kiedy nas pytano, gdzie można nasze produkty dostać.
W całym regionie jest zarejestrowanych 29 produktów regionalnych, należymy pod tym względem do najbardziej aktywnych w kraju. Na liście jest np. kaszubska jajecznica na węgorzu, mus truskawkowy, okrasa z gęsi, czy właśnie nagrodzony młodzowy kuch z kru-szonką.
Co mogłoby pretendować do roli trójmiejskiej sztandarowej potrawy?
- Właśnie rejestrujemy kilka dań - szpajzę - leguminę kaszubską i stópka z okrasą, czyli sos śledziowy na bazie cebulki i zasmażki - mówi gdański radny i restaurator Piotr Dzik. Jego pomysł na tradycyjne danie to pierogi z kaszanką.
Robert Makłowicz, znawca światowych tradycji kucharskich, z marszu wymienia Goldwasser. - To z Gdańskiem kojarzy mi się najbardziej - mówi Makłowicz. - A tutaj w ryby koniecznie trzeba iść.
Makłowicz podkreśla, że bez wątpienia dobra i dobrze wypromowana tradycyjna kuchnia to motor rozwoju wielu regionów na świecie. - Ale nic nie może być na siłę - mówi Makłowicz. - Gdańszczan z dziada, pradziada nie ma, Gdynia to młode miasto, trzeba szukać.
- Trudny wybór - mówi Wiesława Niemiec, autorka wydanej niedawno książki "Gawędy o dawnej kuchni kaszubskiej". Informacje do książki pani Wiesława zbierała głównie po wsiach od co najmniej 70-letnich Kaszubek. - Stawiam na smalec ze skwarkami, zwykłe kwaśne mleko i zupę brzadową, którą robi się z owocowego suszu.
Opinie (102) 2 zablokowane
-
2006-10-20 13:48
Les ewantuallnie po kolacji
PIZZZA tutti frutti
i seksik z pancia- 0 0
-
2006-10-20 13:49
ryby grzyby nie na niby
przecież wybrzeże i kaszuby to ryby
- 0 0
-
2006-10-20 13:49
a pancia to rączka!
- 0 0
-
2006-10-20 13:58
menu kaszuba a la Tricita
LE SNIADAN
chlebek sopocki z ze wszystkim
ewentualnie z pancią, kawa MK
seksik z paprykarzem
LE OBIADE
rybka od rybaka, kartofelki od panci i miseria z pieska
seksik z rolnikiem
LA KOLACJA
Pommes Frites z majonezem od ogrodnika dla panci
Pommes Frites z keczapem dla psa
pańć zre Paella ugotowna przez pancie
SMACZNEGO- 0 0
-
2006-10-20 14:00
to jakas sciema ktora wola o stinga
- 0 0
-
2006-10-20 14:03
bedziesz mial inteligentny odjazd
- 0 0
-
2006-10-20 14:04
nalepszy jest tort bezzałgowy na ciepło z butaprenem
pychota!- 0 0
-
2006-10-20 14:23
Dajcie spokoj butapreniarze, nie psujcie dobrego smaku i zamist mamic siebie leb cos wymyslcie
- 0 0
-
2006-10-20 14:34
czy wiemy ile jest dorszy w Bałtyku?
okazało się że wiemy: www.mir.gdynia.pl/artykuly/ile_dorsza.php
poza tym śledzie, szproty i płastugi- 0 0
-
2006-10-20 15:17
La Adaś 30 lat później
menu kaszuba a la Tricita
LE SNIADAN
sucharki namaczane wodą mineralną
ewentualnie paprykarz dietetyczy, kawa bezkofeinowa
seksik z pancia? wspomnienie na video
LE OBIADE
z całego zestawu nic nie zostało, kleik na chudym pasteryzowanym mleczku
seksik z pancia - clips nr 2
LA KOLACJA
w tym wieku nie jada się wieczorową porą
pies żre la pedigripal doprawiony la wiskasem przez pancię
no i seksik - clips nr 3
Smacznego- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.