• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki Trójmiasta

Alina Wiśniewska
20 października 2006 (artykuł sprzed 17 lat) 
Zakopane ma owczy ser i kwaśnicę, Poznań marcińskie rogale, Kraków - precle, a co mogłoby mieć Trójmiasto?

Nasze regionalne jedzenie cieszy się dużym powodzeniem. Dowód? W minionym tygodniu młodzowy kuch z kruszonką dostał żywnościowego "Oscara" podczas Międzynarodowych Targów w Poznaniu. Mimo to, ani tysiącletni Gdańsk, ani Trójmiasto nie ma wypieku, czy potrawy, która kojarzyłaby się z tą 750-tys. aglomeracją.

O tym, że regionalna kuchnia jest motorem rozwoju, nikomu we Francji, czy Włoszech tłumaczyć nie trzeba. Tam każdy region ma swoje wino, sery, czy makarony, które można kupić zwiedzając tamtejsze prowincje. Teraz o produktach regionalnych i tradycyjnych jako motorze rozwoju gospodarczego, będą dyskutować także mieszkańcy Pomorza - dzisiaj na Ołowiance odbędzie się na ten temat seminarium.

- Produkty tradycyjne to nie tylko wspieranie dziedzictwa kulinarnego, ale także szansa na osiąganie dodatkowych zysków - mówi Kazimierz Sumisławski, dyr. departamentu rozwoju obszarów wiejskich i ochrony środowiska, Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego. - To widać było na ostatnich targach w Poznaniu, kiedy nas pytano, gdzie można nasze produkty dostać.

W całym regionie jest zarejestrowanych 29 produktów regionalnych, należymy pod tym względem do najbardziej aktywnych w kraju. Na liście jest np. kaszubska jajecznica na węgorzu, mus truskawkowy, okrasa z gęsi, czy właśnie nagrodzony młodzowy kuch z kru-szonką.

Co mogłoby pretendować do roli trójmiejskiej sztandarowej potrawy?

- Właśnie rejestrujemy kilka dań - szpajzę - leguminę kaszubską i stópka z okrasą, czyli sos śledziowy na bazie cebulki i zasmażki - mówi gdański radny i restaurator Piotr Dzik. Jego pomysł na tradycyjne danie to pierogi z kaszanką.

Robert Makłowicz, znawca światowych tradycji kucharskich, z marszu wymienia Goldwasser. - To z Gdańskiem kojarzy mi się najbardziej - mówi Makłowicz. - A tutaj w ryby koniecznie trzeba iść.

Makłowicz podkreśla, że bez wątpienia dobra i dobrze wypromowana tradycyjna kuchnia to motor rozwoju wielu regionów na świecie. - Ale nic nie może być na siłę - mówi Makłowicz. - Gdańszczan z dziada, pradziada nie ma, Gdynia to młode miasto, trzeba szukać.

- Trudny wybór - mówi Wiesława Niemiec, autorka wydanej niedawno książki "Gawędy o dawnej kuchni kaszubskiej". Informacje do książki pani Wiesława zbierała głównie po wsiach od co najmniej 70-letnich Kaszubek. - Stawiam na smalec ze skwarkami, zwykłe kwaśne mleko i zupę brzadową, którą robi się z owocowego suszu.
Echo MiastaAlina Wiśniewska

Opinie (102) 2 zablokowane

  • Les ewantuallnie po kolacji
    PIZZZA tutti frutti
    i seksik z pancia

    • 0 0

  • ryby grzyby nie na niby

    przecież wybrzeże i kaszuby to ryby

    • 0 0

  • a pancia to rączka!

    • 0 0

  • menu kaszuba a la Tricita
    LE SNIADAN
    chlebek sopocki z ze wszystkim
    ewentualnie z pancią, kawa MK
    seksik z paprykarzem
    LE OBIADE
    rybka od rybaka, kartofelki od panci i miseria z pieska
    seksik z rolnikiem
    LA KOLACJA
    Pommes Frites z majonezem od ogrodnika dla panci
    Pommes Frites z keczapem dla psa
    pańć zre Paella ugotowna przez pancie

    SMACZNEGO

    • 0 0

  • to jakas sciema ktora wola o stinga

    • 0 0

  • bedziesz mial inteligentny odjazd

    • 0 0

  • nalepszy jest tort bezzałgowy na ciepło z butaprenem
    pychota!

    • 0 0

  • Dajcie spokoj butapreniarze, nie psujcie dobrego smaku i zamist mamic siebie leb cos wymyslcie

    • 0 0

  • czy wiemy ile jest dorszy w Bałtyku?

    okazało się że wiemy: www.mir.gdynia.pl/artykuly/ile_dorsza.php

    poza tym śledzie, szproty i płastugi

    • 0 0

  • La Adaś 30 lat później

    menu kaszuba a la Tricita
    LE SNIADAN
    sucharki namaczane wodą mineralną
    ewentualnie paprykarz dietetyczy, kawa bezkofeinowa
    seksik z pancia? wspomnienie na video
    LE OBIADE
    z całego zestawu nic nie zostało, kleik na chudym pasteryzowanym mleczku
    seksik z pancia - clips nr 2
    LA KOLACJA
    w tym wieku nie jada się wieczorową porą
    pies żre la pedigripal doprawiony la wiskasem przez pancię
    no i seksik - clips nr 3

    Smacznego

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane