• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki Trójmiasta

Alina Wiśniewska
20 października 2006 (artykuł sprzed 17 lat) 
Zakopane ma owczy ser i kwaśnicę, Poznań marcińskie rogale, Kraków - precle, a co mogłoby mieć Trójmiasto?

Nasze regionalne jedzenie cieszy się dużym powodzeniem. Dowód? W minionym tygodniu młodzowy kuch z kruszonką dostał żywnościowego "Oscara" podczas Międzynarodowych Targów w Poznaniu. Mimo to, ani tysiącletni Gdańsk, ani Trójmiasto nie ma wypieku, czy potrawy, która kojarzyłaby się z tą 750-tys. aglomeracją.

O tym, że regionalna kuchnia jest motorem rozwoju, nikomu we Francji, czy Włoszech tłumaczyć nie trzeba. Tam każdy region ma swoje wino, sery, czy makarony, które można kupić zwiedzając tamtejsze prowincje. Teraz o produktach regionalnych i tradycyjnych jako motorze rozwoju gospodarczego, będą dyskutować także mieszkańcy Pomorza - dzisiaj na Ołowiance odbędzie się na ten temat seminarium.

- Produkty tradycyjne to nie tylko wspieranie dziedzictwa kulinarnego, ale także szansa na osiąganie dodatkowych zysków - mówi Kazimierz Sumisławski, dyr. departamentu rozwoju obszarów wiejskich i ochrony środowiska, Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego. - To widać było na ostatnich targach w Poznaniu, kiedy nas pytano, gdzie można nasze produkty dostać.

W całym regionie jest zarejestrowanych 29 produktów regionalnych, należymy pod tym względem do najbardziej aktywnych w kraju. Na liście jest np. kaszubska jajecznica na węgorzu, mus truskawkowy, okrasa z gęsi, czy właśnie nagrodzony młodzowy kuch z kru-szonką.

Co mogłoby pretendować do roli trójmiejskiej sztandarowej potrawy?

- Właśnie rejestrujemy kilka dań - szpajzę - leguminę kaszubską i stópka z okrasą, czyli sos śledziowy na bazie cebulki i zasmażki - mówi gdański radny i restaurator Piotr Dzik. Jego pomysł na tradycyjne danie to pierogi z kaszanką.

Robert Makłowicz, znawca światowych tradycji kucharskich, z marszu wymienia Goldwasser. - To z Gdańskiem kojarzy mi się najbardziej - mówi Makłowicz. - A tutaj w ryby koniecznie trzeba iść.

Makłowicz podkreśla, że bez wątpienia dobra i dobrze wypromowana tradycyjna kuchnia to motor rozwoju wielu regionów na świecie. - Ale nic nie może być na siłę - mówi Makłowicz. - Gdańszczan z dziada, pradziada nie ma, Gdynia to młode miasto, trzeba szukać.

- Trudny wybór - mówi Wiesława Niemiec, autorka wydanej niedawno książki "Gawędy o dawnej kuchni kaszubskiej". Informacje do książki pani Wiesława zbierała głównie po wsiach od co najmniej 70-letnich Kaszubek. - Stawiam na smalec ze skwarkami, zwykłe kwaśne mleko i zupę brzadową, którą robi się z owocowego suszu.
Echo MiastaAlina Wiśniewska

Opinie (102) 2 zablokowane

  • A plince !!!

    Chyba wszyscy zapomnieli o kaszubskich plincach.

    • 0 0

  • toski

    jo, jo plince to som kaszebszcie placki z zakalcem

    • 0 0

  • Gdańskie

    Gdańsk ma Bardzo dobre piwko:).
    Gdańskie polecam:P

    • 0 0

  • Plince są najbardziej rozwojowe

    ... bo tak jak pierogi można je faszerowć prawie wszystkim, począwszy od klasyki jak cukier, a kończwszy na plincach azjatyckich z sosem sojowym.

    • 0 0

  • Wojomierz

    Piwo Gdańkie nie jest gdańskie jeno robione przez Grupę Żywiec w browaru w Elblągu. W Gdańsku nie ma browaru

    • 0 0

  • A jest jeszcze to Gdańskie z Elbląga ?

    Bo mieli podobno zkliwidować tą markę ! Swoja drogą trzeba wspierać browar Braniewo, który utarł nosa Żywcowi i produkuje Kapra !

    • 0 0

  • gegroza

    Kapra robi też Elbląg - Grupa Żywiec vide Heineken. Nawet Heveliusa. Braniewo póki co mam się dobrze, tylko że robi Barkasa

    • 0 0

  • Przystań

    Właśnie tę knajpkę lubię najbardziej. Fajny klimat, baaardzo pyszne pieczywo czosnkowe no i barman Tomasz ahhh :).

    • 0 0

  • Przystań

    Kingo zgadzam się z tobą całkowicie barmani w Przystani są niesamowici...szczególnie jeden:D

    • 0 0

  • Przystań 2

    No ja, Tomasza to my tu wszyscy w Sopocie znaju! Odwiedźcie go czasem bo się nudzi chłop :)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane