- 1 Tunel czy pasy: co wybierają piesi? (248 opinii)
- 2 Nocny hałas z lotniska. Cena za rozwój? (437 opinii)
- 3 Okupacyjne losy jednego z symboli Gdyni (74 opinie)
- 4 Historia 200-letniej gdańskiej wyspy (73 opinie)
- 5 Kto obawia się tramwaju przez Klonową? (443 opinie)
- 6 Jarmark: zobacz jego pierwszy dzień (137 opinii)
Smaki Trójmiasta
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/25/300x0/25112__kr.webp)
Nasze regionalne jedzenie cieszy się dużym powodzeniem. Dowód? W minionym tygodniu młodzowy kuch z kruszonką dostał żywnościowego "Oscara" podczas Międzynarodowych Targów w Poznaniu. Mimo to, ani tysiącletni Gdańsk, ani Trójmiasto nie ma wypieku, czy potrawy, która kojarzyłaby się z tą 750-tys. aglomeracją.
O tym, że regionalna kuchnia jest motorem rozwoju, nikomu we Francji, czy Włoszech tłumaczyć nie trzeba. Tam każdy region ma swoje wino, sery, czy makarony, które można kupić zwiedzając tamtejsze prowincje. Teraz o produktach regionalnych i tradycyjnych jako motorze rozwoju gospodarczego, będą dyskutować także mieszkańcy Pomorza - dzisiaj na Ołowiance odbędzie się na ten temat seminarium.
- Produkty tradycyjne to nie tylko wspieranie dziedzictwa kulinarnego, ale także szansa na osiąganie dodatkowych zysków - mówi Kazimierz Sumisławski, dyr. departamentu rozwoju obszarów wiejskich i ochrony środowiska, Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego. - To widać było na ostatnich targach w Poznaniu, kiedy nas pytano, gdzie można nasze produkty dostać.
W całym regionie jest zarejestrowanych 29 produktów regionalnych, należymy pod tym względem do najbardziej aktywnych w kraju. Na liście jest np. kaszubska jajecznica na węgorzu, mus truskawkowy, okrasa z gęsi, czy właśnie nagrodzony młodzowy kuch z kru-szonką.
Co mogłoby pretendować do roli trójmiejskiej sztandarowej potrawy?
- Właśnie rejestrujemy kilka dań - szpajzę - leguminę kaszubską i stópka z okrasą, czyli sos śledziowy na bazie cebulki i zasmażki - mówi gdański radny i restaurator Piotr Dzik. Jego pomysł na tradycyjne danie to pierogi z kaszanką.
Robert Makłowicz, znawca światowych tradycji kucharskich, z marszu wymienia Goldwasser. - To z Gdańskiem kojarzy mi się najbardziej - mówi Makłowicz. - A tutaj w ryby koniecznie trzeba iść.
Makłowicz podkreśla, że bez wątpienia dobra i dobrze wypromowana tradycyjna kuchnia to motor rozwoju wielu regionów na świecie. - Ale nic nie może być na siłę - mówi Makłowicz. - Gdańszczan z dziada, pradziada nie ma, Gdynia to młode miasto, trzeba szukać.
- Trudny wybór - mówi Wiesława Niemiec, autorka wydanej niedawno książki "Gawędy o dawnej kuchni kaszubskiej". Informacje do książki pani Wiesława zbierała głównie po wsiach od co najmniej 70-letnich Kaszubek. - Stawiam na smalec ze skwarkami, zwykłe kwaśne mleko i zupę brzadową, którą robi się z owocowego suszu.
Opinie (102) 2 zablokowane
-
2006-10-20 15:20
A plince !!!
Chyba wszyscy zapomnieli o kaszubskich plincach.
- 0 0
-
2006-10-20 15:23
toski
jo, jo plince to som kaszebszcie placki z zakalcem
- 0 0
-
2006-10-20 15:29
Gdańskie
Gdańsk ma Bardzo dobre piwko:).
Gdańskie polecam:P- 0 0
-
2006-10-20 15:29
Plince są najbardziej rozwojowe
... bo tak jak pierogi można je faszerowć prawie wszystkim, począwszy od klasyki jak cukier, a kończwszy na plincach azjatyckich z sosem sojowym.
- 0 0
-
2006-10-20 15:57
Wojomierz
Piwo Gdańkie nie jest gdańskie jeno robione przez Grupę Żywiec w browaru w Elblągu. W Gdańsku nie ma browaru
- 0 0
-
2006-10-20 17:12
A jest jeszcze to Gdańskie z Elbląga ?
Bo mieli podobno zkliwidować tą markę ! Swoja drogą trzeba wspierać browar Braniewo, który utarł nosa Żywcowi i produkuje Kapra !
- 0 0
-
2006-10-20 17:39
gegroza
Kapra robi też Elbląg - Grupa Żywiec vide Heineken. Nawet Heveliusa. Braniewo póki co mam się dobrze, tylko że robi Barkasa
- 0 0
-
2006-10-20 18:37
Przystań
Właśnie tę knajpkę lubię najbardziej. Fajny klimat, baaardzo pyszne pieczywo czosnkowe no i barman Tomasz ahhh :).
- 0 0
-
2006-10-20 18:42
Przystań
Kingo zgadzam się z tobą całkowicie barmani w Przystani są niesamowici...szczególnie jeden:D
- 0 0
-
2006-10-20 18:42
Przystań 2
No ja, Tomasza to my tu wszyscy w Sopocie znaju! Odwiedźcie go czasem bo się nudzi chłop :)
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.