• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Świeża ryba - prosto z kutra. Rybacy z sopockiego Karlikowa

Borys Kossakowski
6 czerwca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 

W Sopocie codziennie (prócz niedzieli) można zakupić na plaży świeżą rybę prosto z łodzi.


Wypływają w morze o drugiej w nocy, po rybackiej prognozie pogody, którą radio nadaje pięć po pierwszej. Wracają nad ranem, około szóstej. Złowione ryby sprzedają prosto z łodzi. Chętnych nie brakuje, a handel trwa ledwie godzinę, po czym rybacy mogą zająć się klarowaniem łodzi.



Rybę z kutrów transportuje się na stoisko za pomocą wózka i specjalnej wyciągarki elektrycznej. Rybę z kutrów transportuje się na stoisko za pomocą wózka i specjalnej wyciągarki elektrycznej.

Ryby kupuję:

To wygodne, więc większość z nas przyzwyczaiła się już do tego, że chleb, mięso, ryby, warzywa i owoce kupuje się w jednym sklepie. Najczęściej w supermarkecie. Komu by się chciało wędrować z piekarni do mięsnego, z warzywniaka do rybnego i wszędzie stać w kolejkach? Tymczasem w sopockim Karlikowie codziennie rano można zakupić ryby dokładnie tak samo, jak robiło się to 200 lat temu - bezpośrednio od rybaków.

- Łowimy głównie dorsza, śledzia i flądrę - mówi Witold Tilsa, właściciel kutra SOP-15. - Wszystko zależy od pory roku oraz okresów ochronnych. Latem najwięcej łowimy flądry.

W Bałtyku można złowić także łososia, troć, okonia, sandacza i turbota. Dobry połów dla małej łodzi to już około stu kilogramów. Pływają w nocy, bo... ludzie potrzebują ryby z rana. Restauratorzy dla swych klientów, a indywidualni klienci po prostu na obiad.

Tilsa: Najwięcej zarabiamy na dorszu, którego łapiemy głównie zimą. Dlatego lubimy zimę, mimo że jest tak paskudnie zimno.

W czerwcu na sopockiej plaży atmosfera jest cudowna. Ciepło, niemal bezwietrznie, cicho i pusto. Wymarzona pora i miejsce na medytację czy spacer, to oaza spokoju. W takie dni praca rybaka wydaje się idealna. Ale zimą, gdy panują wiatr, mróz i nieprzeniknione ciemności, trzeba mieć silną wolę i twardy charakter, by uprawiać ten trudny zawód.

- Każda praca jest ciężka - uśmiecha się pan Tilsa. - Jeśli chcesz pracować solidnie, to wszędzie się napracujesz. Przy biurku też trzeba wykazywać się odwagą, by podejmować trudne decyzje.

Należy dodać, że świeżą rybę prosto z kutra zakupić można o świcie także na przystani w Gdyni Orłowie, tuż obok molo.

Opinie (168) ponad 10 zablokowanych

  • Nie moge z was (1)

    Tak rybacy kupuja ryby , potem płyna na morze popływac se 6 h by wrocic i sprzedac te odmrozone... Czy wy myslicie ze restauratorzy i ludzie ktorzy pokonczyli szkoly gastronomiczne nie widza roznicy pomiedzy swiezym, a odmrazanym miesem/rybami ? Ale co wy mozecie wiedziec ludzie ktorzy siedza za biurkami od 7 do 16 potem przed tv i fajki palic o zyciu....

    • 36 4

    • Ryba świeża ma świeży zapach wody morskiej i minimalnie zapach ryby

      Taka która pachnie typowo rybą, nie jest świeża. Wiem, bo mam znajomego rybaka. Ryba świeża przy smażeniu ledwie pachnie rybą i jest przepyszna. Uwielbiam ryby i nigdy nie kupię ryby na hali w Gdyni. Te ryby mają już rybi zapach przy zakupie a przy smażeniu nawet na klatce czuć smażoną rybę :/

      • 2 0

  • Witek

    a te węgorzyce w cenie węgorzy (węgorz tylko pokrojony ) jeszcze macie ?

    • 2 2

  • Pan Witold fajnie opowiada.

    • 5 2

  • (3)

    dwa tygodnie temu, płaciłem 12 zł za kilo dorsza, ale w Mechelinkach;)

    • 4 0

    • fajnie,tylko dojedz z Gdanska do Michelinek,policz koszty paliwa i ile wyjdzie ten dorsz? (2)

      • 2 1

      • liczymy (1)

        12 zł + koszty dojazdu

        • 3 0

        • bez vat

          • 0 0

  • Kabanosy rybne. To jest

    to.

    • 1 1

  • Tylko gdzie te ryby można zjeść??!! (6)

    Niestety to przykra prawda.Co raz powstają nowe restauracje , a to Meksykańska, a to Hiduska, a to Bar Sushi , czy Kebab itp. ale od wielu lat możliwość spożycia świerzej i dobrze przyprawionej ryby w całym Trójmieście umiera (owszem jest Bar Przystań i Błękitna, ale moim zdaniem to nie tylko za mało , ale także- według mnie- w/w raczej idą na ilość niż na jakoś i smak). Trzy miasta , wszystkie trzy nad morzem, wszystkie trzy chwala się tradycjami rybołóstwa itp-tylko gdzie te tradycje w praktyce?? Praktycznie żadnej porządnej restauracji z daniami z ryb (przynjamniej ja takiej nie znam i nie mam na mysli Sushi). W Gdańsku, na najbardziej znanym i pełnym turystów Starym Mieście nie ma takiej ani jednej. W Gdyni w Centrum też. Po prostu wstyd. Kiedyś przynajmniej były smażalnie-owszem kopciły mocno, zapach też bywał może nie najlepszy-ale przynjaniej można było zjeść nad morzem dobrą świerzą rybę. A dla mnie Gdańsk,Gdynia, czy Sopot-jeżeli chodzi o jedzenie-siłą rzeczy jakoś kojarzą mi się z rybami. Jeden wielki wstyd. A co Państwo o tym sądzicie?

    • 24 3

    • co Wy macie z tym "świeŻym"??

      • 8 0

    • (1)

      widać mało znasz Gdańsk, skoro nie wiesz gdzie dobrze dają jeść. Nie mówię o smażalniach w głębokim tłuszczu, gdzie byle szybko, tanio i dużo. znam co najmniej trzy Restauracje gdzie podają świetne ryby (dwie na starówce, jedna przy plaży). ale skoro jesteś smakoszem "dobrze przyprawionej" ryby to współczuję.

      • 2 1

      • to powiedz, gdzie można zjeść tę dobrą rybę. Ja na pewno skorzystam

        • 3 0

    • Pamiętacie bar rybny Krewetka?

      ja wspominam Krewetkę z sentymentem. To były czasy ...

      • 6 0

    • świeŻej, świeŻej, świeŻej

      Epidemia jakaś czy co?

      • 3 0

    • pisze się świeżą, ale z resztą się zgadzam

      • 0 0

  • Kasa fiskalna (1)

    Czy ta sprzedaz jest legalna z punktu widzenia prawa?
    Bo, jak znam zycie, to nie jest - z raczki do raczki i temat zamkniety.

    Moze ktos to skontrolowac? Bo nie chce pisac kolejnego donosu do US...

    • 1 22

    • kasa fiskalna jest potrzebna od pewnego pułapu zarobków. wujek google się kłania. a US i inni dość często są u rybaków. na pewno częściej niż u Ciebie.. a szkoda..

      • 6 0

  • klarowaniem łodzi??

    klarowaniem łodzi ?? jak już to sieci ;-)

    • 2 0

  • SKANDAL!!!!!!a czy dostane paragon? (1)

    zaraz skarbówka sie tym zajmie bo to nielegalne i okradaja państwo...mniej pieniedzy wpływa do kasy państwa i mniej jest wtedy na zmarnowanie przez aparat państwowy

    • 0 14

    • kolejny frajer, który nie wie, że NIE ZAWSZE musisz dostać paragon. wszystko zależy od rodzaju prowadzonej działalności i sposobu ROZLICZANIA się z US. kurcze, macie internet to poczytajcie przepisy zanim skomentujecie, trolle!! RACHUNEK na życzenie? OCZYWIŚCIE - zapytaj to dostaniesz

      • 4 0

  • a majom pange? (3)

    to moja ulubiona ryba, smakowa bardzo , a z piwem i frytkami jest extra

    • 3 16

    • (2)

      najlepsza jest pod koniec sezonu, ten smak przepalonego tłuszczu podkreśla naturalny aromat ryby w panierce

      • 3 1

      • i kilka razy rozmrażana :P (1)

        • 0 0

        • tak sie hartuje rybe

          • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane