- 1 Rowerzyści: nie dzwońcie na pieszych (216 opinii)
- 2 Dostał 5 mandatów naraz (69 opinii)
- 3 Były senator PiS trafił do więzienia (317 opinii)
- 4 Winda, która wygląda jak kapliczka (49 opinii)
- 5 Dworzec PKS w Gdańsku: co dalej? (201 opinii)
- 6 Nowa godzina wodowania z historycznej pochylni (118 opinii)
Za dużo jedzenia w święta? Podziel, przerób, zabezpiecz
Z dwudniowej sałatki zrób pastę, z suszu - marmoladę, a część jedzenia rozdaj gościom. Zasada naczelna - nie wyrzucaj. Nadmiar świątecznego jedzenia to kłopot w niejednym domu, dlatego Bank Żywności w Trójmieście podpowiada, jak sensownie i z szacunkiem podejść w tych dniach do świątecznych potraw, których nie zjemy.
- Tak naprawdę nie potrzebujemy w tej sytuacji żadnych lifehacków, wykorzystajmy swój rozsądek - radzi Łukasz Jaroń z Banku Żywności w Trójmieście.
By zrobić użytek z nadprogramowego jedzenia w święta warto wziąć pod uwagę kilka opcji.
Rozdaj gościom
Jeśli święta spędzamy w gościach lub też gościmy u siebie rodzinę czy znajomych, warto pomyśleć o obdarowaniu ich jedzeniem czy to po wigilii, czy po świątecznym obiedzie. Często rodzajów potraw i ciast jest równie dużo lub więcej niż gości przy stole. Po wspólnym świątecznym biesiadowaniu możemy rozdzielić między gości to, co zostało na stole.
- W tej sytuacji z jednej strony mamy pewność, że jedzenie zostało dobrze przygotowane, a z drugiej wszystko zostanie w rodzinie i nie zmarnuje się - mówi Jaroń.
Lodówka, zamrażarka, ale nie balkon!
Nadprogramowe świąteczne jedzenie czasami trudno zmieścić w lodówce czy zamrażarce. Wiele osób decyduje się przechować żywność na balkonie czy parapecie. To duży błąd. Wahania temperatur mogą spowodować, psucie się jedzenia, czego efektem może być zatrucie pokarmowe. W święta nie są to wcale odosobnione przypadki. Dlatego jeśli możemy, to zamrażajmy albo trzymajmy w lodówce to, co przygotujemy. Co mrozić?
Będzie nowy sklep społeczny w Gdańsku
- Możemy mrozić to, co nie ma majonezu. Czyli warzywa do sałatki tak, ale już sałatkę z majonezem nie. Nie możemy zamrozić tego, co jest w galarecie, ale pieczone mięso czy smażoną rybę jak najbardziej. Bigos też jak najbardziej, ciasto również - dodaje Jaroń.
Tutaj istotna wskazówka jest taka, że im tłustsza potrawa, tym mniej nadaje się do mrożenia. Ważną rzeczą jest również to by rozmrażać produkty w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej.
Prosta i szybka pasteryzacja
Jedzenie, które nam zostało można też w prosty sposób zapasteryzować. I nie musi być to skomplikowana operacja:
- Bigos czy zupę najpierw podgrzewamy, potem umieszczamy w wyparzonym słoiku, a następnie, jeszcze ciepłe, wkładamy do ciepłego piekarnika nagrzanego do 80 stopni i pasteryzujemy pół godziny. Słoiki się wtedy szczelnie zamykają. To oszczędność miejsca i czasu - jeśli za jakiś czas chcemy coś na szybko zjeść, podgrzewamy zawartość słoika i danie gotowe - mówi Jaroń.
Co i jak przerobić? Trzy nieśmiertelne przepisy
2. Bajaderka z resztek ciasta. Możemy przygotować nowy deser. Do zeschniętego ciasta, czy kawałków ciast dodajemy mleka czy śmietanki, może być też alkohol. Blendujemy i całość przekładamy do foremki - możemy też polać czekoladą. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Resztki ciasta można też użyć zamiast herbatników do przygotowania tiramisu.
3. Konfitura owocowa z owoców z kompotu z suszu. Owoce podgrzać, zblendować i przyprawić np. przyprawą korzenną, a następnie zapasteryzować. Tak przygotowaną konfiturę można później dodać do herbaty albo na jej bazie zrobić bezalkoholowego grzańca.
Zostaw jedzenie w lodówce społecznej
Przy okazji jedzeniowego przesytu w święta warto skorzystać z opcji oddania potraw, których mamy w nadmiarze, do lodówki społecznej. W Trójmieście jest ich ok. 10. Należy je dobrze zapakować i opisać: co to jest i kiedy dokładnie zostało przygotowane. Dobrym zwyczajem jest też wskazanie ewentualnych alergenów, które mogą wystąpić w posiłku.
Ogólnodostępne lodówki, w których można zostawić jedzenie działają m.in. przy kościele św. Mikołaja
Jadłodzielnie na mapie Trójmiasta - miejsca, gdzie można zostawić jedzenie dla potrzebujących
Gdzie oddać jedzenie? (9 opinii)
Miejsca
Opinie (173) ponad 20 zablokowanych
-
2022-12-25 22:36
Co za duzo to nie zdrowo
Za krola mateusza dogadzaj sobie poczywaj i pobruszaj
- 4 3
-
2022-12-25 22:51
Na Sopockim osiedlu Brodwino, (4)
jak co roku, masa jedzenia ląduje za oknami na trawnikach, przyciągając dziki, lisy i inne zwierzaki leśne a później ci sami podnoszą larum, że dziki na osiedlu. I tak w kółko, rok w rok.
- 33 6
-
2022-12-26 00:12
popieram
dokarmiajmy naszych braci mniejszych w zimie
- 0 8
-
2022-12-26 00:23
Dałem kciuka w dół bo właśnie nie ci sami.
Ci co nie chcą tych świń na osiedlach sa na tyle świadomi że tego nie robią.
- 1 4
-
2022-12-26 09:35
No co No świnie dokarmiają świnie
- 0 0
-
2022-12-27 03:44
Podobnie jest w Brzeznie i wszędzie. Trzeba psa pilnować żeby się nie struł..
- 1 0
-
2022-12-25 23:24
Tresury społeczeństwa nie ma końca...
- 8 2
-
2022-12-25 23:31
Odp nr 6:wyzucam.
- 2 3
-
2022-12-26 09:00
wystawiajcie przed śmietnikiem ,biedni zabiorą ale na wysokosci by dziki siatek nie rozrywały (1)
- 1 6
-
2022-12-26 12:36
Wolę dać dzikom niż leniwym "biednym".
- 0 2
-
2022-12-26 09:16
Ul. Gorczycowa Gdynia
Też jest lodówka społeczna. Zabrakło na mapie.
- 1 1
-
2022-12-26 09:21
Dokładnie jak w memie:
Przed świętami - nie podjadaj bo to na święta;
Podczas świąt - jedz więcej bo się zepsuje...- 2 2
-
2022-12-26 09:45
Ja się niczym nie podzielę jestem Polakiem
Wyrzucę na śmieci!
- 0 5
-
2022-12-26 10:22
Macie za dużo jak to przeciez w TVN krzycza ze pustki w sklepach bo ludz8e nie mają na jedzenie!!
- 4 2
-
2022-12-26 11:09
Ta na hynka to w którym
Miejscu dokładnie jest?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.