- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (98 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
- 6 Malujący robot wart 2 mln dolarów (53 opinie)
Ognisko salmonellozy. Narażonych może być 150 osób - restauracja z mandatem
Zwiększyła się liczba pacjentów z objawami salmonellozy, którzy trafili do gdańskich szpitali. Sanepid ustalił, że narażonych mogłoby być nawet 150 osób. Dochodzenie jest w toku, jednak wszystko wskazuje na to, że przyczyną mogło być spożycie potrawy śniadaniowej na bazie jajek, serwowanej w jednej z gdańskich restauracji. Obiekt został ukarany grzywną.
Aktualizacja godz. 13:20
- Restauracja otrzymała dwa mandaty karne na łączna kwotę 700 zł - informuje Halina Bona, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gdańsku.
Do tej pory u 15 osób potwierdzono obecność w kale bakterii Salmonella sp., jednak służby sanitarne już nie były w stanie przebadać jaj w restauracji, bowiem cała partia została wykorzystana do przygotowania posiłków.
- W badanych próbkach jaj kurzych nie stwierdzono obecności pałeczek Salmonella sp. Z ustaleń wynika, że partia jaj wykorzystana do produkcji posiłków w dniach 06-08.06.2023r., trafiła także do innego lokalu, w którym nie odnotowano zachorowań wśród pracowników i klientów obiektu. Dochodzenie epidemiologiczne jest w toku - informuje Halina Bona.
Służby sanitarne nadal badają, czy "zainfekowana partia jaj" nie trafiła również do innych obiektów.
Aktualizacja godz. 15:20
Na Oddział Chorób Zakaźnych dla dorosłych w Redłowie jeszcze w piątek trafiło dwóch pacjentów, u których potwierdzono salmonellozę. Badany był również trzeci chory, jednak został wypisany do domu.
Aktualizacja godz. 12:55
Z informacji przekazanych przez Copernicus wynika, że od czwartku łącznie 27 osób z salmonellozą zaopatrzono na Szpitalnym Oddziale Ratunkowym w Szpitalu im. Kopernika, a 11 pacjentów otrzymało opiekę na SOR Szpitala św. Wojciecha.
- Większość osób po wstępnej diagnostyce i doraźnym leczeniu z zaleceniami terapeutycznymi została wypisana do domu - informuje Katarzyna Brożek, rzecznik Copernicus.
Dwóch pacjentów miało trafić na Oddział Chorób Zakaźnych do Gdyni, a w gdańskich szpitalach Copernicus na hospitalizacji nadal przebywa 8 osób.
- Dochodzenie epidemiologiczne prowadzone jest przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku. W toku dochodzenia ustalono, że zachorowania dotyczą osób, które w dniu 7.06.2023 spożywały potrawy śniadaniowe przygotowane na bazie jajek, z dodatkiem łososia - informuje Zbigniew Zawadzki, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku. I dodaje: - Biorąc pod uwagę liczbę wydanych dań, osób narażonych było ok. 150.
Produkt wycofany z menu restauracji
Jak informują służby sanitarne, kontrola restauracji wykazała nieprawidłowości higieniczno-sanitarne, w związku z czym została nałożona grzywna w drodze mandatu karnego.
- Do badania w kierunku salmonelli zostały pobrane próbki jaj oraz próbka łososia wędzonego. Pobrano także do badania próbki wody użytej do produkcji posiłków. Dania, w skład których wchodzi surowe jajko kurze, zostały do odwołania wycofane z menu restauracji - informuje Zbigniew Zawadzki.
PPIS w Gdańsku objął nadzorem chorych oraz pracowników restauracji (w ramach nadzoru zostaną przeprowadzone badania mikrobiologiczne próbek kału).
- Informacje dotyczące wystąpienia ogniska zachorowań i wyników kontroli zostały przekazane Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii, pod nadzorem którego znajduje się hurtownia jaj, w której zaopatrywała się restauracja. Dochodzenie epidemiologiczne jest kontynuowane - wskazuje rzecznik.
Dlaczego leczymy się w internecie? "Influencerzy zajęli miejsce ekspertów"
"Wysoka gorączka, bóle brzucha oraz silna biegunka
Przypomnijmy: pierwsze osoby trafiły do gdańskich szpitali z objawami ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego w czwartek - już kilka godzin po posiłku w jednej z gdańskich restauracji.
Jak udało nam się dowiedzieć, chorzy cierpieli na wysoką gorączkę, bóle brzucha oraz silną biegunkę i byli hospitalizowani w większości przypadków w Szpitalu im. Kopernika i Szpitalu św. Wojciecha w Gdańsku. W piątek potwierdziliśmy, że przypadłości dotknęły 14 osób.
Jak można zarazić się bakterią salmonelli?
- W przypadku salmonellozy obecnie najpowszechniejszym źródłem zakażeń są surowe jaja. Chodzi jednak nie tylko o spożywanie, np. dzieci często bawią się skorupkami czy opakowaniami, niektórzy nie zwracają uwagi na wymianę talerza przy przygotowaniu jajecznicy. Kolejnym źródłem jest surowy drób i tu znowu np. kroimy mięso nożem, którym potem kroimy warzywa czy chleb. Ponadto mamy osoby, które są nosicielami i wydalają bakterie i mogą zarażać np. w przypadku, gdy nie myją rąk - wskazuje dr Sławomira Niedźwiecka, kierownik oddziału w Pomorskim Centrum Chorób Zakaźnych i Gruźlicy.
Chorzy zwykle są leczeni w warunkach domowych, jednak ciężki przebieg salmonellozy kończy się podaniem antybiotyku bądź chemioterapeutyku. Najczęściej pacjenci trafiają na hospitalizację z powodu silnego odwodnienia spowodowanego biegunką.
Inspekcja sanitarna cały czas prowadzi w tej sprawie dochodzenie i nie informuje o nazwie restauracji. Nie dysponując oficjalnym stanowiskiem WSSE, nie będziemy powielać niepotwierdzonych sugestii.
Miejsca
Opinie (192) ponad 200 zablokowanych
-
2023-06-12 13:33
Kucharz+ekipa (4)
Ja się pytam, jeśli jest tak mało szkół gastronomicznych, to skąd oni biorą kucharzy w knajpkach,restauracjach itp..Kursy on line robią czy co?
- 26 1
-
2023-06-12 14:04
Tytuł (1)
Ten kucharz już i tak ma gastronomiczną karierę za sobą. Nikt go nie zatrudni.
- 3 2
-
2023-06-12 14:07
no chyba ze na medycznym z pacjetami z zatwardzeniem.
- 6 0
-
2023-06-12 16:13
nie. oglądają kuchenne rekolekcje i ugotowanych
- 2 0
-
2023-06-12 22:43
Do wiekszosci zajec wystarczy kilka tygodni kursu. Nauka jakiegokolwiek zawodu na poziomie szkoly sredniej to strata czasu, ktory lepiej poswiecic na nauke jezyka angielskiego, bo ten sie zawsze przyda.
- 0 1
-
2023-06-12 13:34
Sugeruję, żeby redakcja zdobyła wiedzę na temat wysokości kary i podzieliła się nią z czytelnikami. (6)
Niech każda potencjalna ofiara gastronomii ma szansę dowiedzieć się, czy kara w takiej sytuacji jest rzeczywiście dolegliwa czy bardziej kalkuje się oszczędzać na sprawach higieny i źródeł pochodzenia produktów.
- 183 1
-
2023-06-12 14:08
kara bardzo dotkliwa, pewnie od 100 do 200zł
- 46 0
-
2023-06-12 14:13
A ja sie pytam dlaczego nie podano nazwy lokalu? (3)
- 40 0
-
2023-06-12 14:45
a po co? (2)
pozbycie się salmonelli to kwestia wyrzucenia jajek
- 4 19
-
2023-06-12 14:47
hahah, chyba sobie jaja robisz
- 17 0
-
2023-06-12 14:56
Samo wyrzucenie jajek to za mało! Restauracja powinna wydać oświadczenie informujące gości o zaistniałej sytuacji, a kuchnia i sprzęt powinny być dokładnie zdezynfekowane, aby usunąć wszelkie ślady bakterii.
- 19 0
-
2023-06-12 15:57
500 zł grzywny albo 25 lat
- 1 0
-
2023-06-12 13:34
Ktoś wie gdzie to?
- 40 0
-
2023-06-12 13:36
Lokal (3)
Czy sanepid zamknął lokal?
- 46 0
-
2023-06-12 13:40
(2)
Niestety nie. Wlasciciel tez zadnego oswiadczenia nie dał. Słabe
- 33 0
-
2023-06-12 13:45
Słabe, bo gdańskie (1)
- 17 3
-
2023-06-12 19:53
Całe trójmiasto to układy i układziki. To jest tak zdemoralizowany region, że można pawia puścić.
- 4 1
-
2023-06-12 13:40
Szacunek jaki ma ta restauracja do swoich gości, idealnie podkreśla fakt iż w żaden sposób do sprawy się ona nie odniosła, tylko przemilcza temat.
- 45 0
-
2023-06-12 13:42
Fora gastronomiczne aż chuczą o tym (2)
Pada dokładna nazwa restauracji, a 3miasto nabiera wody w usta
- 70 0
-
2023-06-12 16:14
przeciez nawet w komentarzach pojawia się nazwa i współrzędne tej knajpy (1)
trojmiasto nie napisze, bo jeżeli się okaże, że to wina np. dostawcy produktów, to będą mieli problem
- 5 3
-
2023-06-12 19:58
Aha czyli wg. Ciebie sie boją tak? Czyli niech się ludzie dalej trują. Jest jeszcze takie coś jak stan wyższej konieczności, portal dobrze o tym wie, ale nie o to chodzi, a o co to się domyśl.
- 4 0
-
2023-06-12 13:44
Jest to z pewnością niejedyne ognisko chorób związane z Wyspą Spichrzów.
Ale pozostali chorzy raczej po cichu łykają tabletki i nie dzielą się wiedzą o swoich dolegliwościach;). Tudzież gorączkowo latają po mieście w poszukiwaniu różnych proszków przynoszących ulgę.
- 37 0
-
2023-06-12 14:02
Rolniku pamiętaj, myj jaja!. Rolnik od czasu Gomulki pamieta, ale kucharz juz nie.
- 13 0
-
2023-06-12 14:05
A czy gdzieś można się dowiedzieć jaka to knajpa? Czy to tajne przez poufne i chrońmy takie knajpy?... (2)
- 40 0
-
2023-06-12 16:24
Jest necie informacja co to za knajpa
nawet google podpowie
- 6 0
-
2023-06-13 07:59
wpisz w google: salmonella Gdańsk - od razu ci podpowie nazwę knajpy ;) W opiniach na google też doczytasz która filia.
- 1 0
-
2023-06-12 14:09
(4)
To jest najbardziej nierzetelny artykuł na tym portalu, a o taki status tutaj dość trudno. Brakuje wręcz niezbędnej informacji o tym, który to lokal. Przecież nie publikując takiej informacji świadomie narażacie ludzi na zatrucie!
- 83 0
-
2023-06-12 14:23
(1)
Za przekazanie tej informacji odpowiada Inspekcja Sanitarna. Restauracja też powinna poinformować zainteresowanych - zgodnie z wymaganiami prawnymi. Trojmiasto.pl nie ma ani takich uprawnień - ani takiego obowiązku.
- 3 9
-
2023-06-12 14:29
czekamy z niecierpliwością na jakiekolwiek stanowisko ze strony restauracji w tej sprawie, a tu tymczasem cisza... żałosne zachowanie i brak odpowiedzialności
- 10 0
-
2023-06-12 15:51
(1)
Oni w tym lewackim trójmieście zajmują się bardziej tęczowymi taksówkami i psychicznie chorymi przebierańcami na marszach zboczeńców. Czego oczekujesz od zer dziennikarskich?
- 8 8
-
2023-06-12 16:24
Zero to ty
- 7 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.