• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ognisko salmonellozy. Narażonych może być 150 osób - restauracja z mandatem

Piotr Kallalas
12 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (192)
aktualizacja: godz. 13:20 (13 czerwca 2023)
Siedmiu pacjentów nadal jest hospitalizowanych w gdańskich szpitalach. Siedmiu pacjentów nadal jest hospitalizowanych w gdańskich szpitalach.

Zwiększyła się liczba pacjentów z objawami salmonellozy, którzy trafili do gdańskich szpitali. Sanepid ustalił, że narażonych mogłoby być nawet 150 osób. Dochodzenie jest w toku, jednak wszystko wskazuje na to, że przyczyną mogło być spożycie potrawy śniadaniowej na bazie jajek, serwowanej w jednej z gdańskich restauracji. Obiekt został ukarany grzywną.



Aktualizacja godz. 13:20

- Restauracja otrzymała dwa mandaty karne na łączna kwotę 700 zł - informuje Halina Bona, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gdańsku.
Do tej pory u 15 osób potwierdzono obecność w kale bakterii Salmonella sp., jednak służby sanitarne już nie były w stanie przebadać jaj w restauracji, bowiem cała partia została wykorzystana do przygotowania posiłków.

- W badanych próbkach jaj kurzych nie stwierdzono obecności pałeczek Salmonella sp. Z ustaleń wynika, że partia jaj wykorzystana do produkcji posiłków w dniach 06-08.06.2023r., trafiła także do innego lokalu, w którym nie odnotowano zachorowań wśród pracowników i klientów obiektu. Dochodzenie epidemiologiczne jest w toku - informuje Halina Bona.
Służby sanitarne nadal badają, czy "zainfekowana partia jaj" nie trafiła również do innych obiektów.




Aktualizacja godz. 15:20

Na Oddział Chorób Zakaźnych dla dorosłych w Redłowie jeszcze w piątek trafiło dwóch pacjentów, u których potwierdzono salmonellozę. Badany był również trzeci chory, jednak został wypisany do domu.




Aktualizacja godz. 12:55

Z informacji przekazanych przez Copernicus wynika, że od czwartku łącznie 27 osób z salmonellozą zaopatrzono na Szpitalnym Oddziale Ratunkowym w Szpitalu im. Kopernika, a 11 pacjentów otrzymało opiekę na SOR Szpitala św. Wojciecha.

- Większość osób po wstępnej diagnostyce i doraźnym leczeniu z zaleceniami terapeutycznymi została wypisana do domu - informuje Katarzyna Brożek, rzecznik Copernicus.
Dwóch pacjentów miało trafić na Oddział Chorób Zakaźnych do Gdyni, a w gdańskich szpitalach Copernicus na hospitalizacji nadal przebywa 8 osób.




Czy zawsze myjesz owoce i warzywa przed zjedzeniem?

Służby sanitarne otrzymały zgłoszenie o 16 przypadkach zachorowań, 7 osób jest hospitalizowanych.

- Dochodzenie epidemiologiczne prowadzone jest przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku. W toku dochodzenia ustalono, że zachorowania dotyczą osób, które w dniu 7.06.2023 spożywały potrawy śniadaniowe przygotowane na bazie jajek, z dodatkiem łososia - informuje Zbigniew Zawadzki, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku. I dodaje: - Biorąc pod uwagę liczbę wydanych dań, osób narażonych było ok. 150.

Produkt wycofany z menu restauracji



Jak informują służby sanitarne, kontrola restauracji wykazała nieprawidłowości higieniczno-sanitarne, w związku z czym została nałożona grzywna w drodze mandatu karnego.

- Do badania w kierunku salmonelli zostały pobrane próbki jaj oraz próbka łososia wędzonego. Pobrano także do badania próbki wody użytej do produkcji posiłków. Dania, w skład których wchodzi surowe jajko kurze, zostały do odwołania wycofane z menu restauracji - informuje Zbigniew Zawadzki.
PPIS w Gdańsku objął nadzorem chorych oraz pracowników restauracji (w ramach nadzoru zostaną przeprowadzone badania mikrobiologiczne próbek kału).

- Informacje dotyczące wystąpienia ogniska zachorowań i wyników kontroli zostały przekazane Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii, pod nadzorem którego znajduje się hurtownia jaj, w której zaopatrywała się restauracja. Dochodzenie epidemiologiczne jest kontynuowane - wskazuje rzecznik.
Dlaczego leczymy się w internecie? Dlaczego leczymy się w internecie? "Influencerzy zajęli miejsce ekspertów"

"Wysoka gorączka, bóle brzucha oraz silna biegunka



Przypomnijmy: pierwsze osoby trafiły do gdańskich szpitali z objawami ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego w czwartek - już kilka godzin po posiłku w jednej z gdańskich restauracji.

Jak udało nam się dowiedzieć, chorzy cierpieli na wysoką gorączkę, bóle brzucha oraz silną biegunkę i byli hospitalizowani w większości przypadków w Szpitalu im. KopernikaSzpitalu św. Wojciecha w Gdańsku. W piątek potwierdziliśmy, że przypadłości dotknęły 14 osób.


Jak można zarazić się bakterią salmonelli?



- W przypadku salmonellozy obecnie najpowszechniejszym źródłem zakażeń są surowe jaja. Chodzi jednak nie tylko o spożywanie, np. dzieci często bawią się skorupkami czy opakowaniami, niektórzy nie zwracają uwagi na wymianę talerza przy przygotowaniu jajecznicy. Kolejnym źródłem jest surowy drób i tu znowu np. kroimy mięso nożem, którym potem kroimy warzywa czy chleb. Ponadto mamy osoby, które są nosicielami i wydalają bakterie i mogą zarażać np. w przypadku, gdy nie myją rąk - wskazuje dr Sławomira Niedźwiecka, kierownik oddziału w Pomorskim Centrum Chorób Zakaźnych i Gruźlicy.
Chorzy zwykle są leczeni w warunkach domowych, jednak ciężki przebieg salmonellozy kończy się podaniem antybiotyku bądź chemioterapeutyku. Najczęściej pacjenci trafiają na hospitalizację z powodu silnego odwodnienia spowodowanego biegunką.

Inspekcja sanitarna cały czas prowadzi w tej sprawie dochodzenie i nie informuje o nazwie restauracji. Nie dysponując oficjalnym stanowiskiem WSSE, nie będziemy powielać niepotwierdzonych sugestii.

Miejsca

Opinie (192) ponad 200 zablokowanych

  • Nazwa i adres knajpy to powinien być umieszczony wytuszczonym tekstem na początku artykułu (21)

    A tymczasem tego brak. To po co ten artykuł? Jakby go nie było, to tyle samo by to wniosło do naszego życia

    • 770 12

    • Ale w sumie po co to? (12)

      Bakteria przeciez mogla pochodzic dostawcy skladnikow. Mozliwe, ze restauracja nie miala zadnego wplywu na to wydarzenie...

      • 18 123

      • (7)

        naprawdę trzeba Ci to tłumaczyć? bo może nadal jest można się tam zarazić, skoro lokal nie został nawet na chwilę zamknięty i odpowiednio zdezynfekowany.

        • 99 10

        • Zdezynfekowany?? (5)

          Czy ty w ogóle wiesz skąd się bierze salmonella w daniach? Że wystarczy 56 stopni Celsjusza i bakterie salmonelli giną?

          • 10 50

          • (1)

            tak, zdezynfekowany.

            • 24 4

            • Ja się dyzenfekuję od wewnątrz i zewnątrz

              spirytusem 99%. Zgodnie z zaleceniem sanepidu pandemicznego, tak mi zostało.

              • 13 4

          • znazczy ze tam musi byc straszny syf

            • 36 4

          • Kuchnia i sprzęt powinny być dokładnie zdezynfekowane, aby usunąć wszelkie ślady bakterii.

            • 40 2

          • 56 stopni?

            Doczytaj dokładnie ...

            • 3 0

        • Wyobraź sobie że salmonella to covid szurze

          I strach minie

          • 2 14

      • No mądry to ty nie jesteś

        • 7 1

      • (2)

        naprawdę mnie nie interesuje czy właściciel był winny czy niewinny zaistniałej sytuacji.

        Chciałbym się z takiego artykułu dowiedzieć po pierwsze czy aby sam nie jadłem tej potrawy, po drugie co to za potrawa, a po trzecie co to za knajpa.

        Sanepid ma chronić nas obywateli, a nie pod stołem kasa-rąsia zaraz sobie ogarnie mandacik, przedsiębiorca zapłaci i nikt się o niczym nie dowie.

        • 69 2

        • (1)

          Restauracja w nazwie ma pieczywo i alkohol !

          • 59 1

          • I jaja

            Ze wschodu... pewnie.

            • 0 0

    • to ty nie wiesz co to za knajpa? jestes nielicznym anansem bez takiej wiedzy (1)

      a najlepsze, że tam często są kolejki do wejścia, trzeba czekać na zwolnienie stolika

      • 40 1

      • Ja nie wiem, bo niby skąd mam wiedzieć? Nie haruje w gastro

        • 16 3

    • Pieczywo i alkohol

      Teraz wiadomo skąd kolejki

      • 38 0

    • Było płacone , dlatego nie ma nazwy

      • 18 1

    • Znajomosci

      Jak ktoś posiada dobre znajomości i prawników to takie dane nie wypłyną, rączka rączkę myje.. restauracja znajduje się w centrum, mają dwa lokale niedaleko siebie, jest bardzo popularna wśród gdańszczan oraz turystów..

      • 12 0

    • A może byli na lodach po wyjściu z restauracji? (1)

      Piętnować łatwo, zmycie piętna jest trudne.

      • 2 15

      • na lodach z jajkiem i łososiem, dlatego je wycofano z menu

        • 11 0

    • Goździkowa zawsze mówiła, że u nas przestępcy są pod ochroną

      • 3 0

  • haha w drodze mandatu!!! (3)

    Czyli całe 500 zł. Apeluje do tych zatrutych, żeby pozwali ta knajpę. 150 pozwów każdy na 10 tys to byłaby kara adekwatna dla tych gamoni.

    • 41 2

    • myślę, że wielu nie będzie drążyło tematu pozwu. dlaczego? bo im będzie szkoda kasy na adwokata. (2)

      tak to działa, że na początek należy zainwestowac długoterminowo w prawnika i czekać. jak wiadomo reforma sądownictwa wyszła zbyszkowi na 10000 procent

      • 0 4

      • Nie Zbyszkowi (1)

        Tylko ue, wyszła, bo wszystko zablokowała. W Niemczech politycy mogą wybierać sędziów i jest ok. Ale nam niemcy, karzą robić inaczej.

        • 1 4

        • A czego ty się na Niemcach wzorujesz?

          Wystarczy odrobina rozumu, żeby nie chcieć, aby taki oszołom jak Ziobro mianował sędziów.

          • 2 2

  • (1)

    Nazwą lokalu natychmiast

    • 32 0

    • Chim... Są tam wyspa i spichrze.

      • 0 0

  • Dlaczego nazwa lokalu to tajemnica?

    Niestety poziom jedzenia w knajpach mizerny a ceny z kosmosu

    • 37 0

  • Brud i co dalej???

    No i co dalej z taką wiadomością??? Sensacja??? Skoro tak, to dlaczego jeszcze inni klienci może tam dalej to danie jedli?? A wszystko owiane tajemnicą!!! Skoro 150 osób mogło to jeść i był brud to chcę wiedzieć co to za brudna knajpa!!!

    • 17 0

  • Teraz kazda knajpa poniszej jakosci baru mlecznego nazywa sie restauracja!Poziom obłsugi i zywnosci byle jak najtaniej (2)

    Ta informacja powinna byc podana doo wiadomosci publicznej!! By ostrzegac innych ale unas sie broni oszustów a nie klientów!!

    • 14 2

    • Bar mleczny (1)

      Ma większą jakość, niż nie jedna restauracja.

      • 6 0

      • dlatego pisze ponizej baru mlecznego

        • 0 0

  • Knajpa nawet na chwile nie zostala zamknieta na dezynfekcje

    A wsrod zakazonych byla np kobieta w ciazy...

    • 30 0

  • Nazwe knajpy mpzna znalesc w opiniach na mapach

    Czytajcie zanim tam pojdziecie...

    • 19 0

  • W restauracjach powinno być ostrzeżenie o możliwości zatrucia (2)

    Jeśli już lokale gastronomiczne przygotowują potrawy z surowymi jajkami, to w karcie powinno być ostrzeżenie o możliwości zatrucia się salmonellą. Tak samo powinno być w przypadku podawania dań z surowym mięsem (tatar, krwisty stek i.t.p.). Wówczas klient wiedziałby na co się pisze, spożywając taki produkt, bo w takim przypadku, nie wszystko zależy od restauracji.

    • 3 5

    • A bez tego to człowiek taki tępak że nie wie (1)

      Że jedzenie surowizny to czymś grozi. Daj spokój. Niech te roczniki od 90 w górę w końcu się ogarną... No może nawet niektóre 80te

      • 0 0

      • Rocznik 80s, żeby pracować w restauracji, nawet jako pomywacz musiał mieć zrobiony kurs minimum sanitarne. Tam było o obróbce jaj i wszystkich podstawowych zasadach higieny. Teraz pracownicy uczą się zasad higieny na klientach.

        • 0 0

  • Ale po co ta knajpa ma dbać o higienę ... (2)

    Ale po co ta knajpa ma dbać o higienę, skoro codziennie na Wyspie Spichrzów przed wejściem ustawia się długa kolejka chętnych

    • 10 0

    • Dla turystów nie muszą się starać.

      • 0 0

    • Gdyby kazdemu zatrutemu musieli wyplacic po 100tys odszkodowania to szybko zaczeliby dbac.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Warsztaty relaksacji dźwiękiem

120 zł
warsztaty, joga

Festiwal Uroda

27 - 85,50 zł
targi

W drodze do zdrowia: Joga na wyspie

1650 zł
spotkanie, zajęcia rekreacyjne, joga

Najczęściej czytane